- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Blu-ray intra timid in Romania: 20.000 de playere comercializate pana la finalul anului

21 Apr, 00:01 • emanuel.ceciu
Piata de echipamente bazate pe tehnologia Blu-ray, ce permite rularea de filme la calitate high-definition si stocarea de date in cantitati mari, este in prezent intr-o faza incipienta in Romania comparativ cu cele internationale, insa interesul in crestere poate duce la vanzari de circa 20.000 de playere pana la finele anului.
Blu-ray intra timid in Romania: 20.000 de playere comercializate pana la finalul anului

Ca o comparatie, in SUA erau la inceputul lunii aprilie circa 10 milioane de utilizatori Blu-ray, conform unui studiu realizat recent.

Dintre cele 20.000 de playere bazate pe Blu-ray, consolele Sony PlayStation 3 vor avea, probabil, cea mai mare pondere din totalul vanzarilor anul acesta, de aproximativ 70%, sunt de parere oficialii Flamingo International.

Datorita noii tehnologii de scriere, discurile Blu-ray permit stocarea de pana la 50 Gb de date (comparativ cu 4,7 Gb pe un DVD), oferind rezolutii superioare celor redate de playerele ce ruleaza DVD-uri.

De ce pro, si de ce contra Blu-ray in Romania

„Dinamica vanzarilor de Blu-ray-uri este direct influentata de vanzarile de Play Station 3, iar aceasta dinamica este determinata in principal de cresterea interesului din partea pasionatilor de gaming pentru acest segment de produse”, a declarat Jiri Rizek, director executiv al Flamingo International.

„Pasionatii de gaming sunt din ce in ce mai tentati sa foloseasca echipamente care ofera cele mai mari performante si satisfactii in timpul jocului. Acestia reprezinta deocamdata un segment important, care ridica piata de Blu-ray-uri”, este de parere directorul executiv al Flamingo.

El a precizat de asemenea ca foarte multi utilizatori opteaza pentru un PS3 in momentul in care doresc sa achizitioneze un player Blu-ray, deoarece, la preturi similare sau chiar mai ieftine, consola de jocuri ofera si alte facilitati.

Pretul unui player Blu-ray variaza de la circa 1.200 de lei pana la 5.000 de lei, in functie de marca si optiuni. Un PS3 poate fi achizitionat in prezent cu circa 1.500 de lei, atat din retailul online cat si in cadrul magazinelor de retail IT traditionale.

Pe langa consola de jocuri a celor de la Sony, care prezinta mai multe facilitati decat un simplu player, principalul motiv pentru care utilizatorii romani opteaza sa achizitioneze playere Blu-ray este faptul ca rezolutia imaginilor este superioara si capacitatea de stocare a discurilor este mult mai mare.

„Vanzarile de LCD-uri si plasme influenteaza pozitiv vanzarile de playere Blu-ray. Daca tot ai un televizor performant in casa, de ce sa nu cumperi si o tehnologie de redare a filmelor pe masura?”, se intreaba un oficial al retailerului IT si electronice Media Galaxy.

Pe de alta parte, clientii nu se inghesuie inca sa cumpere playere Blu-ray, din cauza lipsei de informare, a preturilor ridicate precum si din cauza faptului ca utilizatorii trebuie sa detina, pe langa playerul propriu-zis, si un televizor LCD sau Plasma pentru a profita la maximum de rezolutia superioara a filmelor rulate.

Cu aceste probleme se confrunta si retailerii si producatorii de Blu-ray-uri din SUA, unde conform unui studiu, circa 60% din cetatenii SUA cunosc in mare tehnologia Blu-ray si ce aduce in plus. In Europa, procentele sunt mai mici. In Marea Britanie procentul celor ce cunosc tehnologia Blu-ray este de 56%, in Germania de 49% si doar 30% in Franta.

In Romania, retailerii contactati de DailyBusiness nu au oferit informatii privind „brand awareness-ul” fata de Blu-ray, dar au precizat ca este inca foarte scazut.

Cand sa ne asteptam la ieftiniri?

„Cel mai probabil, ne putem astepta la o ieftinire a playerelor Blu-ray in urmatorii 2-3 ani, urmand tendinta generala a produselor bazate pe tehnologii noi, cum a fost cazul LCD-urilor. Pe masura ce trec de perioada de inovatie si pe masura ce tot mai multi producatori integreaza tehnologia respectiva in produsele lansate si concurenta se intensifica, are loc si o reducere a preturilor”, este de parere directorul executiv al Flamingo International.

Oficialii retailerului au precizat ca retragerea formatului high-definition HD-DVD nu va avea o influenta directa asupra pretului playerelor Blu-ray.

„Este vorba de tehnologii diferite, ale unor producatori diferiti. Daca preturile nu vor fi influentate, pe de alta parte ne asteptam la o crestere a volumului de vanzari pentru produsele Blu-ray”, a mai spus Rizek.

Acesta a mai spus ca primul pas in scaderea preturilor la aceasta tehnologie va fi facut atunci cand volumul de vanzari va creste si marjele de profit vor inregistra scaderi.

„O alta posibilitate ar fi aparitia unei noi tehnologii inovative care sa devina nou standard superior de calitate”, a mai declarat Rizek.

Posibila ieftinire a filmelor pentru Blu-ray de la anul

Un film Blu-ray costa in prezent circa 120 de lei, in conditiile in care filmele pe DVD au ca pret de pornire suma de 10 lei, putand ajunge pana la circa 100 de lei, in functie de gradul de noutate si succesul inregistrat.

Primele filme Blu-ray au fost lansate in cadrul magazinelor Media Galaxy in luna iunie 2007, oficialii companiei neoferind insa informatii privind vanzarile inregistrate pana in prezent sau o perspectiva a pietei.

Oficialii Diverta, retailer care a introdus filme din luna iulie 2007, au declarat ca au inregistrat vanzari in crestere de 130% de la luna la luna, nespecificand insa cate filme in format Blu-ray au vandut.

„Diverta are aceste produse numai in Mall-urile Plaza si Vitan, deci nu sunt relevante pentru piata”, a declarat pentru DailyBusiness un oficial al companiei.

Initial, Diverta a intrat pe piata cu patru titluri, pana in prezent ajungand la aproximativ 30.

„Casele de productie Warner Bros si Universal vor lansa la inceputul anului viitor filme in format Blu-ray si pentru piata din Romania, fapt ce va duce probabil la inceputul lui 2009 la o scadere a preturilor”, a mai spus oficialul Diverta.

Reprezentantii Flamingo International sunt mai circumspecti in ceea ce priveste momentul ieftinirii filmelor in format Blu-ray.

„Disponibilitatea unui numar mai mare de filme in format Blu-ray pe piata din Romania este conditionata in principal de ofertele existente la nivel international. Astfel, daca anul trecut erau doar cateva studiouri mari de filme care se aliniasera la noile standarde Blu-ray, anul acesta numarul sustinatorilor formatului Blu-ray a crescut simtitor, atat in randul studiourilor de filme, cat si in randul marilor retaileri. In aceste conditii, consideram ca exista toate sansele sa inregistram o crestere semnificativa a numarului de filme in format Blu-ray si pe piata din Romania, fapt care va determina implicit si o ieftinire a acestora. Insa, asa cum am spus si anterior, ne referim la perioada urmatorilor 2-3 ani”, este de parere Jiri Rizek.

Oficialii retailerilor nu au putut preciza o valoare totala a pietei Blu-ray in Romania, deocamdata neexistand date relevante in acest sens.