Internet/New Media

Cat cantaresc contractele de stat in „punga” marilor firme de software

22 Sep, 00:04 • cristian.lacraru
Romania pare a fi o tara prietenoasa cu companiile din domeniul IT si software, iar o proportie semnificativa a veniturilor companiilor din acest segment este generata chiar de proiectele din sectorul public. DailyBusiness.ro a stat de vorba cu reprezentantii mai multor companii de software importante pentru a afla ce procent din afacerile locale reprezinta proiectele publice si cum vor evolua acestea pe viitor.
Cat cantaresc contractele de stat in punga marilor firme de software

„Veniturile Microsoft in Romania sunt echilibrate intre cele patru segmente importante de clienti – utilizatori casnici (consumers), intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari si sectorul public”, a declarat pentru Dailybusiness.ro Bogdan Voicu, director al diviziei Public Sector a Microsoft Romania.

Printre proiectele construite in sectorul public de catre Microsoft si partenerii sai se numara Sistemul Electronic de Achizitii publice (e-licitatie.ro), care, potrivit lui Voicu, a produs in 2010 economii de peste 3 miliarde de lei. Microsoft a realizat, impreuna cu partenerii sai, si multe proiecte in administratia locala si regionala. Printre acestea, oficialul Microsoft da ca exemplu platformele software implementate recent in primariile din Sibiu, Brasov si Alba-Iulia.

In ceea ce priveste evolutia veniturilor generate cu statul in ultimii ani, Voicu a spus ca proportia acestora in veniturile Microsoft a ramas relativ stabila in ultimii ani.

„Este adevarat ca unele proiecte importante in sectorul public, cu componente IT semnificative, au fost intarziate in trecut. Astazi putem vorbi despre un progres in zona proiectelor din sectorul public si suntem siguri ca ne indreptam in directia buna”, a mai declarat oficialul Microsoft.

Compania sa este implicata in mai multe proiecte pe termen lung la nivel national.

„Programele noastre au impact in Agenda Digitala 2020 a tarii, de la nivelul incluziunii digitale a populatiei si al Sistemului National Educational si pana in securitatea cibernetica si proiectele de infrastructura critice ale Romaniei. Prin urmare, anticipam ca participarea noastra in initiativele importante ale sectorului public sa creasca”, a spus Voicu.

Mai putin de 20% din veniturile SAP Romania sunt generate de contracte cu sectorul public, spune Andra Onita, business operations senior Romania&Bulgaria in cadrul SAP Romania.

„Numarul contractelor incheiate cu institutii ale statului este in scadere, existand o serie de factori care incetinesc finalizarea acestora, chiar daca clientul doreste utilizarea solutiilor propuse de SAP”, mai spune reprezentanta companiei.

Totusi, SAP Romania isi propune pentru urmatorii ani o crestere semnificativa a proportiei de venituri generate de sectorul public.

„Avand in vedere faptul ca SAP ofera acum in afara de solutiile clasice de gestiune a afacerilor si o tehnologie puternica, obiectivele noastre sunt ca pana in 2015 sa ajungem la un procent de circa 45% din total venituri”, mai spune Onita.

De asemenea, aceasta crede ca institutiile publice din Romania se vor alinia treptat la nivelul celor internationale, datorita politicilor impuse la nivel regional.

Reprezentanta SAP Romania spune ca proportia veniturilor generate de alte subsidiare SAP din contracte cu sectorul public este „mult mai mare”.

In ceea ce priveste Totalsoft, veniturile generate de sectorul public reprezinta sub 5% din cifra de afaceri, potrivit Suzanei Badea, corporate communication manager in cadrul companiei.

Un procent semnificativ, intre 40% si 50% din veniturile Siveco sunt generate in prezent de proiecte din zona publica din Romania, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/socol-siveco-in-romania-nu-sunt-atatea-proiecte-publice-pe-cat-ne-am-dori-67076/]declara la sfarsitul lunii trecute[/url] Irina Socol, presedinte si director general al companiei.

In Romania nu sunt atatea proiecte de stat „pe cat ne-am dori”, iar tara lipsesc, inca, lucrurile elementare pe partea de informatizare, spunea Socol.

In ceea ce priveste statul roman, sefa Siveco spunea ca acesta nu este la fel de „protectiv” precum alte state cu companiile de pe segmentul software,  referindu-se la state care favorizeaza, la proiectele publice de pe aceasta zona, companiile locale.

Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii Omnilogic nu au raspuns solicitarii noastre pana la momentul redactarii acestui material.