- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ce gadgeturi le sunt indispensabile managerilor din Romania?

22 Aug, 00:01 • emanuel.ceciu
Majoritatea managerilor importanti din Romania gasesc imperios necesar ca telefonul mobil de business sa aiba acces la Internet, unii dintre acestia renuntand uneori si la a folosi un laptop, daca terminalul mobil ofera viteza de acces rapida, functii avansate de organizare sau diverse software-uri utile.
Ce gadgeturi le sunt indispensabile managerilor din Romania?

„In afara de functiile de baza ale unui telefon mobil personal, folosesc functii suplimentare precum e-mail-ul, sincronizare in timp real cu agenda si calendarul precum si browser-ul web”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Richard Moat, director executiv al operatorului telecom Orange Romania.

Seful Orange Romania a subliniat ca, de-a lungul timpului, a utilizat mai multe tipuri de telefoane mobile, pentru ca „imi place sa testez diverse modele. Pana de curand am utilizat un model SonyEricsson, de care am fost incantat, iar in prezent folosesc un telefon Nokia si un BlackBerry”, a mai spus Moat.

De altfel, majoritatea managerilor chestionati de DailyBusiness.ro au declarat ca folosesc in special modele BlackBerry, Nokia sau SonyEricsson pentru a-si derula afacerile.

„In ultimul timp folosesc terminale SonyEricsson, fara sa fie insa o preferinta de neschimbat. Pentru mine este important ca functia de baza sa fie in regula (sa nu piarda semnal, sa se auda bine) si de asemenea, prefer touch screen, de regula cu stylus, pentru SMS-uri mai lungi”, a declarat Dragos Simion, presedinte al retailerului Flamingo International.

[quote=Richard Moat, Orange Romania]Imi schimb telefonul frecvent, pentru ca am posibilitatea sa incerc cele mai noi modele inainte de lansarea pe piata [/quote]
Alte functii ale terminalelor mobile apreciate de manageri ai companiilor din Romania sunt functiile de organizer avansate, Activesync pentru livrare in timp real a e-mail-urilor sau software disponibil pentru instalare, ca de exemplu convertoare valutare cu update in timp real, a subliniat Mircea Stoicescu, digital imaging trade marketing manager pentru Romania si Moldova al Sony.

Iulian Stanciu, manager al Asesoft Distribution, detine in prezent un mobil Nokia 9300i, pe care insa urmeaza sa-l schimbe „cu unul care sa aiba viteza mai mare. Acum sunt in faza de analiza. Sunt multumit de Nokia, datorita usurintei de utilizare. Eu personal prefer telefoanele cu taste celor cu touch screen”. Acesta a spus ca terminalul mobil trebuie neaparat sa dispuna de conectivitate 3G, agenda sa fiu intuitiva si usor de folosit si sa dispuna de o baterie puternica.

Pe langa functiile amintite mai sus, Sergiu Biris, „crocodilul sef” de la Trilulilu.ro, se uita atent si la marime, ca aparatul sa fie cat mai mic cu putinta, dar si la design.

Majoritatea managerilor nu schimba foarte des terminalele

Majoritatea managerilor au declarat ca nu se grabesc sa inlocuiasca terminalele, cei mai multi dintre acestia subliniind ca prefera sa cumpere un terminal mobil bun, chiar daca mai scump, pe care sa-l foloseasca insa cel putin un an.

Stanciu a spus astfel ca „nu alearga” imediat dupa ceva nou, schimband terminalul cam o data la doi ani, in timp ce Biris a spus ca de obicei cauta un terminal pe care sa-l foloseasca cel putin un an. Dragos Simion de la Flamingo a spus ca schimba terminalul o data pe an sau la 18 luni.

[quote=Iulian Stanciu, Asesoft Distribution]Sunt un caz izolat de manager care nu foloseste laptop. Mi-e de ajuns telefonul[/quote]
Pe de alta parte, managerul Orange Romania schimba telefonul frecvent, intrucat are posibilitatea de a incerca cele mai noi modele, inainte de lansarea pe piata. „In felul acesta, pot sa ofer feedback colegilor din departamentul de marketing care se ocupa cu testarea echipamentelor de comunicatii”.

Tot mai frecvent schimba terminalul si Cristian Manafu, blogger si partener al companiei Evensys, care in ultimii doi ani a schimbat mobilul o data la sase luni. Tot Manafu a spus ca se afla deja la al saselea sau al saptelea calculator Macintosh, in prezent folosind un iBook si un iMac.

Ce alte gadgeturi folosesc managerii?

„Folosesc un Blackberry de un an, dupa ce am incercat si un iPhone o scurta perioada de vreme, pe care l-am ‘pierdut’ intr-un mic ‘accident’. Am revenit la BlackBerry pentru ca il consider cel mai bun terminal de business in acest moment. Cred insa ca noul iPhone 3G si suita de aplicatii disponibile pentru el reprezinta cea mai buna oferta de smartphone a momentului”, este parerea lui Manafu.

„Deoarece calatoresc foarte mult, in timpul zborurilor cu avionul obisnuiesc sa ascult muzica la iPod”, a spus seful Orange Romania.

Presedintele Flamingo International a declarat ca se bazeaza foarte mult pe GPS, precum si pe laptop, preferand Sony Vaio.

Tot Sony Vaio, seria SZ, foloseste si Mircea Stoicescu, acesta subliniind ca este „dependent” de laptop, folosindu-l zilnic, indiferent daca este la munca sau in concediu. Pe langa laptop, si Stoicescu foloseste GPS.

Sergiu Biris a subliniat, de asemenea, ca laptop-ul este primordial pentru business-ul sau, folosind foarte des si un iPod si GPS-ul.

„Nu sunt neaparat nebun dupa gadget-uri noi. Cred ca la sase luni, cheltuiesc circa 700 euro pentru ele„, a mai spus Biris.

[quote=Dragos Simion, Flamingo]Prefer touch screen, de regula cu stylus, pentru SMS-uri mai lungi[/quote]
Pe de alta parte, Iulian Stanciu nu foloseste laptop, considerand ca este destul de incomod sa-l ia peste tot. „Un smartphone imi este suficient. Totusi, stiu ca sunt un caz izolat, majoritatea managerilor din Romania folosesc un laptop. Daca mi-as luat totusi unul, as alege Dell – in afara de design-ul care-mi place, au trei ani garantie”, a spus Stanciu.

La birou, Richard Moat foloseste un desktop, laptop-ul folosindu-l frecvent atunci cand calatoreste. Acesta a subliniat ca marca laptop-ului a fost aleasa de departamentul IT al companiei, nefiind un laptop personal.