- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ce mai trebuie sa invete smartphone-urile pentru a egala PC-urile la usurinta de navigare pe Internet

10 Jul, 00:01 • emanuel.ceciu
Numarul de internauti care folosesc smartphone-uri inregistreaza o crestere mai mare decat a celor care acceseaza net-ul de pe PC-uri, astfel ca momentul in care ratele de penetrare vor deveni egale se apropie cu pasi repezi. Momentul nu este deocamdata iminent, din cauza unor probleme pe care "inteligenta" telefoanelor inca nu le-a depasit.
Ce mai trebuie sa invete smartphone-urile pentru a egala PC-urile la usurinta de navigare pe Internet

„Rata de crestere a Internetului pe mobil a depasit demult rata de crestere a Internetului pe computere, iar acest lucru ne face sa fim increzatori ca ne apropiem cu pasi repezi de momentul in care rata de penetrare se va egala”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Andrei Oltei, manager terminale al operatorului telecom Vodafone Romania.

Acesta a spus ca deja majoritatea producatorilor principali de smarpthone-uri de pe piata considera ca aceste device-uri reprezinta viitorul pentru „all-in-one device”(toate functiile intr-un singur aparat – n.r.).

Avansand un termen ceva mai exact, reprezentantii Orange Romania considera ca este o chestiune de cativa ani pana cand penetrarea Internetului mobil va fi similara cu cea de pe computer.

„Penetrarea Internetului mobil va creste pe masura ce ofertele de acces la Internet vor fi mai atractive. In acest moment, smartphone-urile detin deja o mare parte din functiile prin care accesul la internet este din ce in ce mai usor”, au afirmat oficialii Orange pentru DailyBusiness.ro, care considera ca in extinderea internetului mobil va conta foarte mult si pretul de vanzare al smartphone-urilor.

Acestia au subliniat ca, luand in considerare evolutia computerelor si a smartphone-urilor din ultima perioada, telefoanele inteligente vor fi axate pe aducerea in „lumea mobila” a puterii de calcul si multimedia, in timp ce PC-urile vor continua sa expuna primele cele mai noi tehnologii in domeniul IT.

Ce minusuri au smartphone-urile cand vine vorba de accesul la Internet

Potrivit oficialilor Vodafone Romania, in ciuda faptului ca smartphone-urile „imprumuta” din ce in ce mai multe specificatii ale laptop-urilor, telefoanele inteligente au un minus clar – display-urile de marimi reduse.

„Chiar daca majoritatea specificatiilor se vor apropria intre cele doua dispozitive – putere de calcul, memorie – ramane o diferenta ce separa cele doua clase: dimensiunea ecranului. Cat timp ecranele vor fi pe baza de tehnologii TFT/LED/OLED, dimensiunea acestora va fi o diferentiere clara intre cele doua categorii de produse”, este de parere Andrei Oltei, de la Vodafone.

Si reprezentantii retailerului IT si electronice Flamingo International sunt de parere ca numarul de utilizatori de Internet pe terminale mobile va creste foarte repede, urmand sa il egaleze „destul de curand” pe cel al internautilor de pe PC, in ciuda dificultatilor de lizibilitate prezentate de ecranele smartphone-urilor.

„Ecranele mici ale smartphone-urilor nu vor oferi niciodata acelasi confort de cautare si citire a informatiilor de pe Internet, ca serviciul de Internet fix de pe desktop-uri”, este de parere Zdenek Kustka, sales manager Flamingo International.

Preturile inca mari pentru smartphone-uri, care in unele cazuri sunt mai mari decat ale laptop-urilor, sunt mentionate la capitolul „dezavantaje” si de presedintele autoritatii telecom ANCOM, Catalin Marinescu. Pe langa display-ul mic, el mentioneaza si dimensiunile reduse ale tastaturilor telefoanelor.

„Doar o mica parte din Internet este accesibil, din cauza limitarilor practice ale telefoanelor mobile (constrangeri privind dimensiunea ecranului/rezolutia si interactivitatea), ceea ce conduce la un acces insuficient la anumite aplicatii sau informatii”, a detaliat acesta.

Cum ar putea smartphone-urile sa devina mai prietenoase cu Internetul?

In ciuda minusurilor inca greu de rezolvat, unii oameni de business ar fi gata sa foloseasca mult mai mult telefoanele inteligente, daca acestea ar avea cateva facilitati clare.

„Printre functiile care nu trebuie sa lipseasca unui astfel de echipament se numara conectivitatea, o memorie interna suficient de mare pentru a permite stocarea de fisiere, procesoare performante, sistem de operare si o platforma care sa sustina functii audio si video, entertainment, autonomie mare a bateriei, design intuitiv”, este de parere Marinescu.

Smartphone-ul trebuie, incet-incet, sa imite tot mai mult desktop-ul, spune Calin Tatomir, seful Microsoft Romania. „Daca vorbim de smartphone-uri pentru noi toti ca utilizatori, e clar ca acestea vor trebui sa aiba functiile cu care ne-am obisnuit de la desktop, astfel incat trecerea de la lucrul la birou la cel in deplasare sa fie usoara. Daca vorbim de smartphone, ca instrument de productivitate, nu cred ca va inlocui PC-ul. Vom dori sa le avem pe amindoua”.

Tatomir are si o proiectie ceva mai futurista referitoare la evolutia functiilor smartphone, dar si PC. „Intre timp comenzile vocale ca metoda de interactiune cu PC-ul sau smartphone-urile pot deveni tehnologie de masa. Sau, poate vom avea un dispozitiv care conecteaza direct creierul nostru la net”, a declarat seful Microsoft.

Kustka de la Flamingo este de parere ca, pentru a convinge utilizatorii sa acceseze Internetul mai des de pe smartphone-uri, acestea ar trebui sa devina la fel de eficiente si usor de folosit ca utilizarea unui laptop. „Ar trebui sa ofere cel putin aceleasi aplicatii care sunt disponibile pe un computer sau sa dezvolte alternative la acestea”, a mai spus Zdenek Kustca.

Oficialii LG Romania, producator de smartphone-uri dar si de laptop-uri, subliniaza ca utilizatorii urmaresc in special ca telefoanele sa fie orientate spre functii multimedia si instrumente de business eficiente.

„Se observa dorinta consumatorilor de a detine terminale mobile care incorporeaza functii si tehnologii care in mod normal nu sunt oferite de un telefon mobil cu functii clasice – camera foto cu functii intalnite doar la camerele digitale, sistem de navigatie, sistem de operare, acces la Internet”, au spus acestia.

Oficialii Panasonic Romania au surprins un aspect mai nou intalnit – faptul ca pe langa desktop, laptop sau smartphone-uri, Internetul a inceput sa fie din ce in ce mai accesat si de pe alte electronice.

„In ultimul timp, utilizatorii au inceput sa acceseze din ce in ce mai mult Internetul si prin intermediul altor produse nededicate web accesului, cum ar fi Televizoarele Viera, atat cele cu plasma cat si LCD-urile, Blu-Ray playerele, DVD Recorderele, camerele video sau camere foto”, a spus Alexandru Mina, advertising & communication coordinator al Panasonic.

Cat de accesat este, in prezent, Internetul mobil?

Conform estimarilor ANCOM, autoritatea in comunicatii din Romania, in 2008 s-au inregistrat 2,74 milioane de conexiuni mobile active la Internet, accesate prin intermediul telefonului mobil, al desktopului sau al laptopului. Dintre acestea, 1,53 milioane erau conexiuni in banda larga (prin tehnologiile EDGE/CDMA/EV-DO/3G), aproape dublu fata de anul 2007, cand existau 0,79 milioane de conexiuni de acest tip.

Presedintele autoritatii sustine ca PC-urile vor continua sa detina un rol important in viitorul apropiat, desi accesul Internetului pe telefoane mobile castiga constant teren.

„ANCOM nu detine informatii detaliate cu privire la tipurile de echipamente pe care utilizatorii le folosesc pentru a accesa diferite servicii de comunicatii electronice, insa, pe baza datelor disponibile referitoare la faptul ca rata de penetrare a accesului la Internet la puncte mobile in banda larga prin EV-DO/3G prin intermediul telefoanelor mobile era de 4,3% (peste 900.000 de conexiuni) la 1 ianuarie 2009, iar rata de penetrare prin intermediul dispozitivelor de tip USB, modemuri, carduri de date conectate in general la laptopuri/notebookuri era de 1,3%, corelat cu faptul ca rata de penetrare a serviciilor de acces la internet la puncte fixe era de 11,7%, se poate aprecia ca PC-urile vor continua sa detina un rol important in viitorul apropriat, in pofida utilizarii pe scara din ce in ce mai larga a telefoanelor mobile pentru a accesa internetul”, a declarat Marinescu pentru DailyBusiness.ro.