Internet/New Media

Cealalta fata a lui Steve Jobs, omul care a revolutionat industria IT

26 Aug, 00:09 • cristian.lacraru
Presa internationala a "vuit", joi, la anuntul demisiei lui Steve Jobs din functia de CEO al Apple. Redactiile din intreaga lume au publicat mii de materiale despre felul cum Jobs a revolutionat industria IT in ultimii 10 ani si despre efectele pe care demisia sa le va avea asupra pietei. DailyBusiness.ro va prezinta cateva lucruri mai putin stiute despre fondatorul Apple.
Cealalta fata a lui Steve Jobs, omul care a revolutionat industria IT

O mare parte din succesul lui Jobs s-a datorat „perfectionismului” sau si atentiei sporite chiar si pentru cele mai mici detalii.

Dovada in acest sens sta o intamplare din 2008, [url=https://plus.google.com/107117483540235115863/posts/gcSStkKxXTw]evocata de Vic Gundotra[/url], vice-presedinte al Google pe segmentul social business. Acesta povesteste cum Jobs i-a transmis un mesaj intr-o duminica din ianuarie 2008, in care ii spuncea ca „avem o problema urgenta, care trebuie rezolvata imediat”.

Contactat de oficialul Google in aceeasi zi, Jobs i-a spus acestuia: „Ma uitam la logo-ul Google pe iPhone si nu sunt fericit cu el. Al doilea O din Google nu are nuanta corecta de galben. E pur si simplu gresit”. La numai cateva minute, Jobs i-a trimis lui Gundotra un email cu subiectul „Icon Ambulance” in care il directiona sa lucreze cu un angajat al Apple pentru rezolvarea problemei.

[img=1976][/img]Uneori, pasiunea pentru perfectiune l-a facut pe Jobs sa nu poata „sa-si tina gura”. Acesta este cazul unei intamplari din 2006, cand Jobs l-a intalnit pe presedintele ESPN. „Sunt George Bodenheimer. Conduc ESPN”, i-a spus acesta lui Jobs, pe un hol. Seful Apple a replicat doar: „Telefonul tau este cea mai idioata idee pe care am auzit-o vreodata” (Your phone is the dumbest f***ing idea I have ever heard), si a mers mai departe.

In mod evident, Jobs se referea la telefonul lansat in acea perioada de ESPN in colaborare cu Samsung, care a fost un esec comercial si a generat pierderi de 135 milioane de dolari, potrivit [url=http://osxdaily.com/2011/07/21/epic-steve-jobs-quote-espn-phone-dumbest-idea-ever/]osxdaily.com[/url]. Momentul remarcii lui Jobs legata de telefonul „idiot” al celor de la ESPN a avut loc cu doar cateva luni inainte ca Apple sa lanseze smartphone-ul iPhone, vandut in intreaga lume in zeci de milioane de exemplare.

Totusi, Jobs „si-a tinut gura” foarte bine [url=http://www.youtube.com/watch?v=5UeLk6vmbtM]intr-o aparitie TV[/url] din 2007, alaturi de Bill Gates. Intrebat de jurnalisti despre viitorul industriei, fondatorul Microsoft se declara foarte entuziast in ceea ce priveste tabletele, si lauda posibilitatile pe care aceste dispozitive le-ar putea oferi. In acelasi timp, Jobs nu a spus nimic despre acest subiect, desi, spun specialistii, este evident ca iPad-ul era la momentul respectiv in faza de dezvoltare.

Desi intrega lume il admira pe Jobs pentru felul in care a inovat industria IT, putini sunt cei care stiu despre latura spirituala a vietii sale.

Dupa ce a renuntat la facultate la mijlocul anilor ’70, Jobs a realizat o „retragere spirituala” in India, cu banii obtinuti dintr-un loc de munca la dezvoltatorul de jocuri video Atari. Fostul sef Apple s-a intors din India ca adept al religiei budiste, cu capul ras si purtand imbracaminte traditionala indiana. Jobs este si in prezent un budist practicant.

Tot in acea perioada, el a experimentat consumul de droguri psihedelice, si spune despre experientele sale pe LSD din acea vreme ca sunt „unul dintre cele mai importante doua sau trei lucruri pe care le-am facut in viata”. Dupa acea perioada, Jobs ar fi avut, la inceputul anilor ’80, o relatie amoroasa cu cantareata Joan Baez.

Desi este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 5,1 miliarde de dolari in 2009, Steve Jobs a incasat pentru functia de la Apple doar 1 dolar pe an din 1999 pana in prezent. Spre deosebire de alti miliardari ai lumii, Jobs nu este cunoscut pentru actiunile sale filantropice. Mai mult, el a anulat, inca din 1997, toate proiectele filantropice pe care Apple le finanta.