- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cele 4 prioritati ale noului manager Microsoft Romania, Calin Tatomir

18 Dec, 15:18 • emanuel.ceciu
Calin Tatomir, noul manager al Microsoft Romania, a declarat ca are 4 prioritati la conducerea companiei (legate de angajati, parteneri, clienti si "ascultarea" pietei). Aflat joi la prima intalnire cu presa, el a facut un anunt transant, reducand cu 15 puncte procentuale estimarea de crestere a afacerii in acest an fiscal, pana la o crestere de 20% a veniturilor, fata de nivelul de 35% estimat anterior.
Cele 4 prioritati ale noului manager Microsoft Romania, Calin Tatomir

„Dupa ‘domnia’ de succes a lui Silviu Hotaran (care a condus compania timp de 12 ani – n.r.) jobul meu va fi foarte dificil, acesta ridicand standardul foarte sus. In conditiile economice actuale, cu un nou guvern si probleme cu inflatia, ma vad nevoit, realist, sa scad estimarile de crestere ale afacerilor companiei cu 15 puncte procentuale, pana la 20%”, a declarat Calin Tatomir, precizand ca in perioada iulie-noiembrie compania a generat venituri in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

„Oricum, cresterea este foarte sanatoasa. De la intrarea Microsoft in Romania acum 12 ani, cresterea medie a afacerilor de la an la an a fost de 50%. Este normal sa si incetineasca la un moment dat si oricum, deja am depasit ca venituri multe piete din regiune – Ungaria sau Grecia, de exemplu”, a mai spus Tatomir.

Anul fiscal al Microsoft se incheie in luna iunie.

Prima intalnire cu presa de cand a fost numit la conducerea companiei a coincis cu momentul in care Tatomir a facut publice prioritatile sale pentru Microsoft Romania.

„Am patru prioritatipentru Microsoft Romania. Prima dintre ele este legata de angajati – doresc cresterea numarului acestora la 300 pana in vara lui 2009, de la 267 acum si, mai mult de atat, doresc sa existe legaturi mai puternice intre ei, coeziune, comunicare.

A doua este legata de parteneri (peste 3.600 in Romania) – multi dintre ei se vor confrunta cu dificultati sau chiar falimente in perioada urmatoare. Noi dorim sa-i sprijinim, sa le oferim posibilitatea de a ne plati la termene mai lejere”.

[quote=Calin Tatomir, general manager Microsoft Romania]Dupa ‘domnia’ de succes a lui Hotaran, jobul meu va fi foarte dificil[/quote]

O a treia prioritate a mea este legata de clienti. Dorim sa ne adresam acestora din ce in ce mai direct, sa ne mulam pe cerintele lor, sa vedem pe ce segmente doresc acestia reducerea costurilor si sa venim cu solutii potrivite.

„Un al patrulea scop al meu este sa ascult in permanenta ‘vocile presei si specialistilor din IT’ din Romania, sa urmaresc continuu cum suntem perceputi si sa fiu deschis schimbarilor”, a spus Calin Tatomir.

Acesta a caracterizat pozitia sa la conducerea filialei locale a celui mai mare producator de software din lume ca fiind „incitanta, ofera libertate de miscare, dar si obositoare”.

„Ieri, de exemplu, am plecat spre munca la 9 dimineata si am ajuns acasa la 21:15. Este prima oara cand plec atat de repede”, a spus, zambind, Tatomir, precizand insa ca „unul dintre avantajele de a conduce o companie de marimea Microsoft este o libertate de miscare chiar mare, in mod, ar zice unii, surprinzator”.

Seful Microsoft dezvaluie planuri privind relocarea activitatii companiei si de marketing pe segmentul de mobilitate

[quote=Calin Tatomir, Microsoft]Consider client si respect la fel si pe copilul de clasa a doua care asculta la un MP3 player Zune, la fel cum respect si clientul, sa zicem, Vodafone[/quote]
Calin Tatomir a declarat ca Microsoft a incheiat contracte cu Orange Romania si Vodafone Romania pentru ca acestia sa introduca in magazinele lor standuri speciale in care clientii operatorilor sa poata testa facilitatile sistemului de operare Windows Mobile.

„Este o miscare de marketing, evident. Facem primii pasi pentru promovarea acestui sistem de operare, urmarim atent producatorii de terminale care introduc acest sistem de operare in noile terminale si le vom promova si in Romania. Oricum, in prezent urmarim ce fac celelalte sucursale mai mari ale Microsoft in acest sens. Suntem in pozitia de a imita”, a spus Tatomir.

„Pana de curand am fost, recunosc, utilizator de iPhone. De cand am venit la Microsoft am inceput sa folosesc un telefon Samsung cu sistem Windows Mobile. Sincer vorbind, sunt si plusuri dar si minusuri, comparand cele doua terminale. iPhone-ul l-am dat pustiului meu de clasa a sasea – este deja impatimit de gadgeturi”, a spus Tatomir.

Oficialul producatorului de software a declarat ca doreste ca pana in trei ani compania sa aiba 500-600 de angajati.

„In ianuarie 2010 ne vom muta activitatea in alta cladire, mai mare. Vom angaja mai multi oameni in centrul de competente al companiei. Oricum, in urmatoarea perioada suntem foarte atenti la ce disponibilizari fac alte companii, pe fondul crizei economice, si suntem gata sa-i cooptam noi. Nu vom da afara oameni fara a ii inlocui imediat cu unii si mai buni”, a spus Tatomir.

In ceea ce priveste clientii Microsoft in Romania, seful filialei locale a spus ca unii dintre cei mai mari sunt operatorii telecom si bancile.

„Mult mai multe venituri vin de la clienti privati decat in proiecte publice. Este si normal. Oricum, consider client si respect la fel si pe copilul de clasa a doua care asculta la un MP3 player Zune, la fel cum respect si clientul, sa zicem, Vodafone”, a spus Tatomir.

Seful Microsoft a atins si subiectul legat de serviciile online Windows Live si Windows Store, in prezent inactive in Romania.

„Chiar ieri am discutat aceasta latura cu oficiali ai Microsoft din SUA. In Romania exista cerere pentru aceste servicii, suntem constienti de asta, dar inca nu am reusit sa deschidem accesul si in tara. De Windows Live, de exemplu, tine si daca aducem sau nu consola Xbox in tara. Cererea noastra a ajuns pana in top-managementul companiei si ni s-a promis un raspuns in ianuarie – speram sa fie unul pozitiv”, a spus Calin Tatomir.

Calin Tatomir a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii in 1997. In afara job-ului, acesta este pasionat de jocurile pe computer, sah si speologie. Acesta doreste sa sprijine deschiderea primului muzeu IT din tara.

„Am in garaj 161 de kg. de produse IT. Sper ca la anul sa faca parte din primul muzeu de IT din tara. Sah, din nefericire, nu am cu cine sa joc”, a mai spus acesta.