- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cine se bate sa puna capat suprematiei iPhone

11 Oct, 12:51 • cristian.lacraru
Noul iPhone 4S al celor de la Apple a depasit toate recordurile de vanzari, inregistrand peste 1 milion de precomenzi in primele 24 de ore de la lansare. Nici concurentii nu stau degeaba, iar in perioada urmatoare vor lansa mai multe smartphone-uri, prin care spera sa puna capat suprematiei iPhone.
Cine se bate sa puna capat suprematiei iPhone

Toti producatorii rivali incearca sa speculeze deficientele
actualelor modele iPhone. Va reusi vreunul dintre modelele anuntate sa
detroneze smartphone-ul produs de Apple?

[img=2134][/img]In acest sens, Samsung [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/dupa-dezamagirea-iphone-samsung-ne-ispiteste-cu-un-anunt-misterios-69056/]a publicat[/url] pe Youtube saptamana trecuta un anunt cu titlul „Something Big is coming”, iar videoclipul parea a prezenta un smartphone cu ecran curbat, ce urma sa fie lansat in 11 octombrie.

Potrivit presei internationale, videoclipul facea referire la lansarea smartphone-ului Nexus Prime, continuatorul modelului Nexus S. Modelul botezat Galaxy Nexus sau Nexus Prime urma sa fie primul telefon care va rula sistemul de operare Android 4.0 (Ice CreamSandwich). Noul telefon urma sa aiba o carcasa de metal, care sa sustina un display curbat gigant, un Super AMOLED Plus de 4,65 inch cu o rezolutie HD de 1280×720 pixeli. Spre comparatie, toate modelele iPhone au doar un display de 3,5 inchi.

Se pare ca Nexus Prime va rula un procesor TI OMAP 4460 dual-core Cortex A9 la 1,2GHz, cu 1 GB de RAM si 32 GB de memorie. Telefonul va avea o camera de 5 MP 1080p capabila sa inregistreze in HD, si o a doua de 1,3 MP pentru conferinte. La capitolul conectivitate, noul telefon va include conectivitate LTE in functie de retea, dar si Wi-Fi  si NFC. Modelele iPhone nu dispun de conectivitate LTE, cel mai rapid standard de Internet mobil din lume, ce poate oferi viteze de transfer de pana la 100 Mbps.

Avand in vedere carcasa, telefonul va avea 130-140 de grame, fiind practic mai greu decat GalaxyS II. Telefonul va avea o baterie de 1750 mAh. Noul sistem de operare, Android 4.0 Ice CreamSandwich, va veni cu imbunatatiri majore fata de predecesorul HoneyComb.

Intre timp, cei de la Samsung au anuntat ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/lovitura-de-teatru-in-lumea-tehnologiei-samsung-amana-lansarea-urmatorului-telefon-ca-urmare-a-mortii-lui-jobs-69200/]vor amana[/url] prezentarea noului telefon mobil, ca urmare a [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/a-murit-steve-jobs-69084/]mortii lui Steve Jobs[/url], fondatorul Apple.

In ciuda dimensiunilor impresionante, Nexus Prime nu va fi cel mai mare smartphone din portofoliul Samsung.

[img=2132][/img]Compania a prezentat un smartphone intitulat Samsung Note, cu un display cu o diagonala de 5,3 inchi si o rezolutie de 1280×800 pixeli. Modelul dispune de un procesor de 1,4 Ghz si vine echipat cu un stylus, lucru neobisnuit pentru un smartphone din zilele noastre.

Samsung nu a oferit la momentul anuntului date despre data de lansare a telefonului sau despre pretul acestuia.

Smartphone-urile „gigant”, cu display-uri de aproape 5 inchi, par a fi privite si de cei de la HTC ca „reteta” de a detrona iPhone-ul.

[img=2130][/img]Producatorul a anuntat lansarea unui smartphone gigant intitulat Sensation XL, ce va dispune de un display cu o diagonala de 4,7 inchi, concurand astfel cu Samsung Note.

Un alt punct forte al terminalului va fi folosirea tehnologiei de sunet Beats. Acest lucru este posibil dupa ce HTC [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/htc-investeste-300-mil-intr-un-producator-de-casti-fondat-de-dr-dre-66589/]a cumparat[/url] producatorul de casti si tehnologie de sunet cu acelasi nume, companie fondata de celebrul rapper Dr. Dre.

HTC Sensation XL va mai dispune de un spate din aluminiu, un procesor single-core de 1,5 GHz, 768 MB de memorie RAM, o camera de 8 megapixeli si sistemul de operare Android 2.3.5 Gingerbread. Nu exista inca detalii despre pretul terminalului, dar se stie ca va fi lansat in noiembrie.

Pe de alta parte, cei de la Microsoft au o abordare diferita pentru a-si „impinge” pe piata platforma Windows Phone 7. Aceasta este asteptata sa fie prezenta pe smartphone-uri ale producatorilor Samsung, HTC, dar si Nokia.

Strategia Microsoft presupune [url=http://www.slashgear.com/microsoft-digs-into-samsung-and-htc-wallets-for-wp7-promotion-10186521/]presiuni[/url] asupra producatorilor pentru a-si creste bugetele de marketing si promovare a sistemului de operare, potrivit lui Andy Lees, seful diviziei Windows Phone din cadrul Microsoft.

Acesta nu a specificat exact care vor fi modalitatile prin care platforma va fi promovata, insa acestea ar putea presupune bonusuri pentru retailerii care ating anumite tinte de vanzari, precum si publicitate mai agresiva in magazine.

Vanzarile de smartphone-uri Windows Phone 7 au fost dezamagitoare pana acum, potrivit declaratiilor CEO-ului companiei, Steve Ballmer. Acest lucru este asteptat, insa, sa se schimbe odata cu lansarea pe piata a primelor modele Windows Phone 7 produse de Nokia.

Microsoft cheltuieste deja sume consistente pentru a se promova prin Nokia. O parte a intelegerii dintre cele doua companii presupune ca pretul de licentiere pe care Nokia trebuie sa il plateasca pentru folosirea Windows Phone 7 sa fie „acoperit” de cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea, dar si cu marketingul noilor dispozitive, ce vor fi suportate de Microsoft.

Potrivit [url=http://www.slashgear.com/microsoft-paying-nokia-over-1bn-in-windows-phone-deal-08138489/]unor surse[/url], suma pe care Microsoft o pompeaza in Nokia ca parte a deal-ului intre cele doua companii depaseste 1 miliard de dolari.

Primele smartphone-uri Nokia cu Windows Phone 7 sunt asteptate sa iasa pe piata pana la finele acestui an.

[img=2133][/img]Cei de la Samsung au fost, insa, mai rapizi. Modelul Omnia W al companiei ruleaza Windows Phone Mango, ultima varianta a sistemului de operare. Specificatiile sale nu sunt, insa, impresionante. Terminalul Samsung  are un display SuperAMOLED cu o diagonala de 3,7 inchi, un procesor de 1,4 GHz si o camera foto de 5 megapixeli.

Totusi, alti producatori par a aplica aceeasi strategie ca si in cazul terminalelor Android, si anume display-urile mult mai mari decat cel al iPhone-ului.

[img=2135][/img]In acest sens, HTC [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/ce-aduce-ifa-berlin-ultimele-smartphone-uri-si-tablete-televizorul-care-citeste-gandurile-foto-67590/]a prezentat[/url] la inceputul lunii trecute, in cadrul targului de tehnologie IFA din Berlin, smartphone-ul HTC Titan, ce ruleaza Windows Phone 7 si are un display de 4,7 inchi.

Pe langa sumele imense de bani pe care cei de la Microsoft sunt dispusi sa le cheltuiasca pentru promovarea noilor telefoane, acestia intentioneaza, la randul lor, sa se diferentieze de smartphone-urile Apple prin caracteristici.

Urmatoarele smartphone-uri Windows ar putea dispune, precum cele echipate cu Android, de [url=http://allthingsd.com/20111009/microsofts-windows-phone-boss-says-dual-core-lte-models-coming/]conectivitate LTE SI procesoare dual-core[/url].

[img=2128][/img]Apple a devenit in al doilea trimestru al acestui an producatorul cu cele mai mari vanzari de smartphone-uri la nivel global. Astfel, compania a vandut 20,34 milioane unitati in trimestrul 2, devansand Nokia, care era in T1 lider la vanzari de smartphone-uri cu peste 24 milioane de unitati.

In T2, Nokia a cazut pe locul 3, Samsung a urcat pe 2, iar Apple pe prima pozitie, potrivit unei analize a companiei de cercetare iSuppli. Chiar daca Apple a devenit lider, cea mai mare crestere a numarului de unitati vandute a inregistrat-o Samsung. Astfel, acesta a vandut in T2 19,6 milioane smartphone-uri, fata de doar 12,6 milioane in T1.

Apple a vandut doar cu circa 2 milioane de unitati in plus in T2, iar castigarea pozitiei de lider a fost determinata de scaderea uriasa a Nokia.