- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Contraatac la Apple si Google: Microsoft a lansat noul sistem de operare pentru mobile Phone 7. Vezi ce functii sunt disponibile in Romania (FOTO, VIDEO)

12 Oct, 22:00 • emanuel.ceciu
Windows Phone 7, lansat ca raspuns la sistemele de operare concurente ale Apple si Google Android, isi propune sa ajute compania sa recupereze din cota de piata pierduta in ultimii ani. Lansarea a starnit un val de reactii pe intreg globul, parerile fiind impartite. Marti, Microsoft a prezentat in Romania cateva date despre impactul pe care il va avea sistemul pe piata locala. DailyBusiness.ro va prezinta concluziile, plusurile sistemului, dar si minusurile.
Contraatac la Apple si Google: Microsoft a lansat noul sistem de operare pentru mobile Phone 7. Vezi ce functii sunt disponibile in Romania (FOTO, VIDEO)

Pe piata locala se vor lansa, „in primul val”, patru terminale – LG Optimus 7, HTC 7 Mozart, Samsung Omnia 7 si HTC HD7. Aceste terminale vor fi comercializate de cei trei operatori mobili majori din Romania – Orange, Vodafone si Cosmote.

Disponibilitatea si pretul lor vor fi anuntate pe parcursul lunii in curs, spun oficialii Microsoft Romania. In prezent se cunoaste faptul ca Vodafone Romania va distribui modelul LG Optimus 7 si Orange Romania va introduce pe piata locala HTC 7 Mozart.

Microsoft a anuntat luni ca va lansa pe plan international 9 terminale mobile cu sistem de operare Windows Phone 7, acestea urmand a fi distribuite de peste 60 de operatori, la nivel global.

De asemenea, oficialii Microsoft au spus ca si retailerii autohtoni vor putea vinde terminalele, in functie de disponibilitatea lor pe plan international. „Cel mai probabil acestia vor incepe sa vanda terminalele din luna noiembrie. Retailerii ar putea sa aduca oricare dintre cele noua modele ce urmeaza a fi lansate pe plan international si care vor rula sistemul de operare Windows Phone 7”, spune Ionut Gaota, mobile communications business group al Microsoft Romania.

Cum arata si „ce poate” sistemul de operare

Spre deosebire de concurentii directi – Apple iPhone, Android si Symbian, Microsoft a ales ca pe prima pagina de afisare sa includa asa-zisele „Hub Windows Phone”, ferestre dinamice unde informatia este afisata in timp real.

Astfel, de exemplu, in cazul folderului „Calendare”, sunt afisate in timp real schimbari ce au loc pe toate calendarele pe care userul le doreste afisate – sunt incluse cele mai cunoscute, inclusiv ale Yahoo sau Google.

Folderul de contacte include atat cele de pe SIM sau memoria interna a telefonului dar si pe cele din Outlook, Windows Live sau chiar Facebook. Outlook-ul este impartit in mail-uri urgente, citite, necitite sau „flagged” (marcate).

Reporterul DailyBusiness.ro testeaza unul dintre modelele de telefoane cu sistem de operare Windows Phone 7
[dbvideo=504]
Totodata, pe prima pagina pot fi aduse link-uri, fotografii, orice shortcut de pe web putand fi accesat astfel foarte usor. Orice aplicatie poate fi plasata pe prima pagina.

Astfel, oficialii Microsoft spun ca orice informatie poate fi accesata din maxim doi pasi.

Totodata, Microsoft va lansa pana la finalul lunii in curs magazinul de aplicatii Windows Phone Marketplace, cu aplicatii dezvoltate special pentru noul sistem de operare.

Insa nu totul este atat de „roz”. In Romania, unele functii ale serviciului Windows Live nu pot fi accesate. Ce inseamna acest lucru, pentru utilizatorul final? Practic, utilizatorii din tara nu vor putea downloada aplicatii de pe viitorul magazin online specializat al Microsoft, daca acestia isi fac un ID care apartine de Romania. Pana cand Windows Live nu va fi localizat si in Romania, utilizatorii romani vor avea acces doar la aplicatiile incluse inca de la inceput in telefonul mobil (iar una din absente este o aplicatie cu care sa poata fi accesat Twitter).

Exista totusi „un tertip” prin care poate fi „pacalit” sistemul, spun oficiali ai companiei pentru DailyBusiness.ro. Acestia spun ca, pentru a putea descarca aplicatii de pe Windows Phone Marketplace romanii isi pot face un cont de Windows Live apartinand de SUA, de exemplu, unde serviciul este localizat. In acest fel poti achizitiona aplicatii gratuite. Insa daca aplicatiile sunt contra-cost, romanii vor trebui sa aiba cont bancar in afara Romaniei, in una din tarile unde Windows Live este accesibil.

Dezvoltatorii de aplicatii trebuie sa urmeze aceiasi pasi pentru a putea sa incarce aplicatii pe Windows Phone Marketplace – cont bancar si cont Windows Live intr-o tara unde serviciul este localizat pentru mobile.

De asemenea, desi playerul Zune poate fi folosit si in Romania pentru rularea de fisiere video, nu poate fi accesat Zune Market Place, de unde se achizitioneaza continut sau se acceseaza emisiuni TV.

Totodata, nici serviciul Xbox Live nu poate fi accesat de pe un cont din Romania. In prezent lipseste si functia de copy-paste care va fi inclusa in prima parte a lui 2011, iar sistemul de operare nu suporta Flas,h insa oficialii companiei au declarat in mai multe randuri ca nu exclud introducerea acestuia pe viitor.

Oficialii Microsoft au subliniat ca, in timp, toate problemele de accesibilitate vor fi rezolvate si pentru Romania. „Totul este o chestiune de prioritate, ne-a interesat foarte mult user-experience-ul. Este un sistem de operare stabil, ce targeteaza atat segmentul consumer cat si cel business”, spune Ionut Gaota. Acesta nu a precizat insa cand va deveni accesibil Windows Phone Marketplace-ul si pentru conturile de Windows Live din Romania.

Alte functii pot fi accesate insa si in Romania. Printre acestea se numara serviciul de localizare fizica a telefonului, remote wipe (sterge toate datele din telefon) sau Ring Your Mobile (apeleaza telefonul de la computer).

[dbvideo=505]

Ce se va intampla cu telefoanele ce ruleaza Windows Mobile si cu utilizatorii lor?

In prezent, pe piata locala, se vand circa 30 de terminale mobile ce ruleaza sisteme de operare Windows Mobile. Cei ce detin aceste telefoane nu vor avea posibilitatea sa faca upgrade de software. „Daca doresc sa aiba un telefon cu sistem de operare Windows Phone 7, trebuie sa cumpere alt telefon. Microsoft a subliniat acest lucru din timp, pentru ca utilizatorii sa stie la ce sa se astepte”, a mai spus Gaota.

Microsoft nu va scoate de pe piata terminalele cu sisteme de operare Windows Mobile, intrucat acestea urmeaza a fi cumparate in continuare, in special de clienti business, spun oficialii Microsoft Romania. „Windows Phone 7 pune accent in special pe experienta sociala, nelipsind totusi nici elemente de business. In cazul telefoanelor cu Windows Mobile se pot instala si aplicatii in afara Marketplace-ului. Windows Phone 7 este un nou start pentru companie, consideram ca rata de adoptie va fi destul de mare, avand in vedere feedback-ul din piata”.

Oficialii companiei s-au ferit sa faca publice date interne privind cota de piata pe care Microsoft o are in Romania pe segmentul sistemelor de operare pentru telefoane mobile. „Nu exista studii privind acest lucru si nu putem face publice datele interne”, spune Gaota.

Pe plan global, cota de piata a Microsoft pe segmentul sistemelor de operare pentru terminale mobile era la finalul trimestrului doi de circa 5%, aproape la jumatate fata de finalul primului trimestru al anului 2009, conform Gartner.

In prezent, sistemul de operare Symbian al Nokia conduce piata sistemelor de operare, cu o cota de circa 41%, insa Gartner estimeaza ca pana in 2014 va fi depasit de concurentul Android care are in prezent o cota de circa 17% din piata globala. Sistemul de operare pe care ruleaza terminalele BlackBerry detine o cota de circa 18% din piata, in timp ce Apple acopera 14,2%. Companiile de analiza indica o crestere accelerata a Apple si Android in detrimentul concurentilor directi, cele mai afectate doua sisteme de operare fiind cele ale Nokia si Research in Motion (producatorul BlackBerry).

Cum arata cele patru terminale Windows Phone 7 ce urmeaza a fi lansate in Romania

LG Optimus 7 are o memorie interna de 16 Gb, Conectivitate Bluetooth 2.1, WiFi, GPS, camera de 5MP, captura video 720p si functie de fotografii panoramice. Dimensiunile smartphone-ului sunt de 125 x 59.8 x 115 mm.

Alte dotari ale mobilului includ busola digitala, senzor de luminozitate, senzor de proximitate, accelerometru, streaming DLNA.
[gallery:204]
HTC 7 Mozartare un ecran multitouch de 9,4 cm si o camera foto de 8 megapixeli si memorie interna de 8 GB. Smartphone-ul are conectivitate Wi-Fi si Bluetooth. Bateria are o durata de viata ce permite pana la 330 de minute de convorbire si 405 minute in cazul navigarii online.

Samsung Omnia 7 are ecran Super AMOLED de 10 cm, procesor de 1 Ghz si 8 Gb memorie interna. La fel ca si LG Optimus 7, telefonul Samsung GT-I8700 (Omnia 7) este dotat cu o camera foto de 5MP si poate filma imagini HD la 720p.

HTC HD 7 are un ecran de 11 cm cu rezolutie de 800X480, procesor de 1 Ghz, camera de 5 Megapixeli cu dublu led flash care filmeaza la rezolutie de 720p.

Ce a spus seful Microsoft la lansarea de luni a sistemului de operare

DailyBusiness.ro a extras cateva citate din discursul lui Steve Ballmer, CEO al Microsoft, care a prezentat luni seara noul sistem de operare al companiei.

„Am construit un alt tip de telefon. Ne-am axat exact pe ceea ce au nevoie oamenii, in mod real”, a spus el, referandu-se la posibilitatea de personalizare si customizare a hub-urilor.

„Am depus foarte multa energie in a aduce impreuna lucruri pe care le doresc consumatorii”, a mai declarat el, considerand totodata sistemul de operare ca fiind „100% modern”.

„Pe prima pagina a telefonului puteti vedea hub-uri care afiseaza informatii in timp real, cum ar fi update-uri de pe canalele de social media. Functiile aproape ca ‘tipa’ la tine”.

„Ce apreciez insa chiar mai mult de atat este eleganta in experienta pe care ti-o ofera sistemul de operare. Dar acest lucru il poti aprecia cu adevarat doar daca ai folosit telefonul pentru ceva mai mult timp”.

Sistemul de operare lansat pe plan mondial saptamana aceasta reprezinta primul update important pe care compania Microsoft l-a facut pe acest segment in 18 luni.

Review-urile internationale privind sistemul de operare au fost in general pozitive, desi unii analisti au declarat ca lansarea ar putea sa fi venit prea tarziu, avand in vedere avansul deja mare pe care l-au luat Apple si Google.

Unii au fost optimisti – „Windows Phone 7 este un pas foarte mare fata de trecut. Sunt diferente convingatoare fata de ceea ce a scos pe piata concurenta”, spune analistul IDC William Stofega.

Mai multe despre sistemul de operare pentru mobile, pe site-ul oficial al Microsoft.

Dumneavoastra ce parere aveti? Poate Microsoft sa ajunga Apple si Google cu acest nou sistem de operare?