- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Controversa: Va \”ucide\” Internetul mobil hotspot-urile Wi-Fi?

12 Mar, 12:01 • emanuel.ceciu
Pe masura ce Internetul broadband mobil se extinde la nivel mondial, hot-spot-urile Wi-Fi vor deveni "la fel de lipsite de interes precum cabinele telefonice", este de parere Johan Bergendahl, directorul de marketing al Ericsson, in timp ce reprezentantii furnizorilor de servicii Wi-Fi nu sunt de acord cu aceasta idee.
Controversa: Va \ucide\ Internetul mobil hotspot-urile Wi-Fi?

Internetul broadband mobil poate fi accesat de pe telefoanele mobile sau de pe laptop, prin intermediul unor carduri de date, in timp ce Wi-Fi este o tehnologie prin care computerele se pot conecta la Internet, fara fir, pe o raza de cateva zeci de metri in jurul antenelor Wi-Fi.

„Broadband-ul mobil creste foarte rapid in prezent, mai mult decat oricand”, a spus luni Bergendahl. „In Austria, se estimeaza ca broadband-ul mobil va depasi in urmatoarea perioada Internetul fix. In Suedia, cel mai popular telefon mobil este un modem USB”, a spus Bergendahl, in cadrul unei conferinte la European Computer Audit din Stockholm.

Pe masura ce oamenii incep sa foloseasca din ce in ce mai mult broadband-ul mobil, hot-spot-urile nu vor mai fi necesare. „Hot-spot-urile din cadrul unor restaurante, precum cele din Starbucks, devin usor-usor desuete”, a continuat Bergendahl.

Chestionati de catre DailyBusiness, reprezentantii furnizorului de Internet Wi-Fi Free- Hotspot au o parere diferita.

„Nu sunt sub nici o forma de acord cu cele spuse de Bergendahl. Wi-Fi-ul gratis, la viteze de transfer deseori mai mari decat ce pot oferi in prezent conexiunile broadband mobile, se vor bucura de success in continuare, oriunde in lume”, a declarat Joe Brunoli, vicepresedintele de dezvoltare comerciala al Free-hotspot.com.

Acesta a precizat ca probabil Bergendahl s-a referit la Internetul wireless platit, care, intr-adevar, ar putea sa piarda cota de piata in favoarea broadband-ului mobil.

„Consider insa ca Internetul Wi-Fi gratuit se va bucura de foarte mult success in viitor. In primul rand prin simpla sa gratuitate, apoi prin faptul ca poate fi gasit in din ce in ce mai multe locatii din lume, permitand o acoperire satisfacatoare”, a declarat Brunoli.

Pe de alta parte, conform lui Bergendahl , mai multi factori vor duce la folosirea pe scara din ce in ce mai larga a Internetului broadband mobil. In tari precum Austria, Danemarca sau Suedia, pretul pentru un abonament la broadband mobil este de circa 20 euro/luna, acces nelimitat.

In Romania, Vodafone a lansat recent o oferta de Internet mobil in banda larga, pretul acesteia fiind de 9 euro/luna fara TVA, pentru contractele pe doi ani.

Abonamentul lunar Unlimited Mobile Internet de 9 euro ofera utilizatorilor viteze de pana la 1 Mbps pentru un trafic lunar de 1 GB. Traficul de date care depaseste 1 GB nu va fi taxat suplimentar, insa viteza corespunzatoare acestuia va fi de circa 128 kbps.

De asemenea, aproape toate terminalele mobile din ultima si penultima generatie permit transferul de date broadband, a precizat Bergendahl.

„In cativa ani, conexiunile broadband pe telefoanele mobile (High-Speed Packet Access HSPA – n.r.), vor deveni la fel de uzuale ca Internetul Wi-Fi de astazi”, este de parere oficialul Ericsson.

Acesta a precizat insa ca pentru a se ajunge la acest lucru, trebuie ca operatorii si providerii de Internet broadband pe terminalele mobile sa conlucreze pentru a reduce preturile. „In prezent, daca esti peste hotare si vrei sa accesezi Internetul de pe mobil, poti plati si 10 euro/zi”, a spus Bergendahl, precizand ca trebuie rezolvate si unele probleme de acoperire.

Tocmai preturile mari ale broadband-ului mobil in sistem roaming sunt vazute de Joe Brunoli, vicepresedintele de dezvoltare comerciala al Free-hotspot.com, drept un avantaj competitiv.

„Acoperirea oferita de hot-spot-uri creste din ce in ce mai mult. Din ce in ce mai multe restaurante, cafenele si hoteluri opteaza pentru instalarea hot-spot-urilor, si din ce in ce mai multe ofera acest serviciu gratuit. Pentru un om de afaceri care iese afara din tara natala, deci din raza de acoperire a Internetulu mobil, aceste locatii reprezinta adevarate ‘oaze'”, a mai spus Joe Brunoli.

Reteaua wireless irlandeza Free-hotspot.com a incheiat anul 2007 cu 253 de hotspot-uri active in Romania, ceea ce reprezinta o crestere de 1.846% fata de 2006, cand compania avea active 13 puncte de acces la Internet wireless in Romania, conform oficialilor companiei. Serviciul este oferit gratuit utilizatorilor finali, si este finantat prin publicitate.

Free-hotspot.com avea la finele anului trecut 2.400 de puncte de acces la Internet (hot-spot-uri) functionale in 18 tari din Europa si estimeaza ca va inaugura pana la finele lui 2008 inca 2.600 de noi locatii, conform oficialilor companiei. Acest lucru pozitioneaza compania ca una dintre cele mai mari firme de retea wireless din Europa.

Contactati de catre DailyBusiness, oficialii Vodafone Romania si Orange Romania, doi dintre cei mai important furnizori autohtoni de Internet broadband mobil, nu au facut comentarii pentru acest articol.