- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cosmote a neglijat ARPU pentru a \”lua fata\” Orange si Vodafone la cresterea veniturilor si a numarului de clienti

26 Feb, 00:01 • emanuel.ceciu
Cosmote Romania a atras anul trecut cei mai multi clienti pe piata operatorilor mobili, fiind si singurul operator de telefonie mobila ce a inregistrat cresteri ale veniturilor. Pe de alta parte, Orange si Vodafone "bat" in continuare Cosmote la nivel de venituri medii atrase de la clienti (ARPU).
Cosmote a neglijat ARPU pentru a \lua fata\ Orange si Vodafone la cresterea veniturilor si a numarului de clienti

Cosmote Romania

a sfidat criza economica si a inregistrat o crestere a veniturilor de 36% pe intreg anul trecut.

In trimestrul patru calendaristic, in mod traditional cel mai bun pentru operatorii telecom, Cosmote a inregistrat o crestere a veniturilor mai mica decat pe intreg anul, de 4,7%. Ocupantii primelor doua locuri, Orange Romania si respectiv Vodafone Romania, au inregistrat scaderi pe intreg anul precum si pe trimestrul patru al lui 2009.

Orange Romania, cea mai mare companie telecom din tara, a inregistrat venituri in scadere cu 19,5% pe intreg anul 2009. In trimestrul patru calendaristic, compania a inregistrat o scadere a veniturilor cu 23,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

O scadere similara pe trimestrul patru calendaristic a anuntat si Vodafone Romania, care a anuntat un minus de 23,8% la nivel de venituri.

Vodafone a atras cei mai putini clienti in 2009. Cosmote a condus si pe acest segment anul trecut

Vodafone Romania a evitat in ultimul moment sa inregistreze un prim an calendaristic in care numarul de clienti a scazut: in trimestrul patru a reusit sa atraga 128.000 de noi clienti. Per total, Vodafone si-a marit numarul de clienti cu aproximativ 13.300 in 2009 fata de 2008.

Vodafone a terminat anul calendaristic 2009 cu 9.663.000 de clienti, fata de 9.649.709 in decembrie 2008.

Orange Romania a reusit o performanta mai buna, reusind in 2009 sa atraga 681.000 de clienti noi. Per total, Orange Romania a incheiat anul cu 10,99 milioane clienti. Cel mai probabil, Orange Romania va fi primul operator de telefonie mobila din Romania ce va depasi pragul de 11 milioane de clienti.

Cosmote a reusit sa atraga cei mai multi clienti noi, anul trecut. In trimestrul patru, compania a adaugat 321.500 de clienti, iar pe intreg anul 2009 a atras 1,02 milioane. Per total, la finele lunii decembrie 2009, Cosmote cumula 5,89 mil. clienti, la jumatate fata de primul clasat, Orange Romania.

Cu ce pret atrage Cosmote cei mai multi clienti – are cel mai redus venit/utilizator. Vodafone este cel mai eficient operator

Cosmote are cel mai mic venit mediu pe utilizator dintre cei trei operatori. Pe tot anul trecut, Cosmote a anuntat un ARPU mediu lunar de 5 euro.

Lider pe acest segment este Vodafone Romania, cu ARPU de circa 8,1 euro lunar, de-a lungul lui 2009.

Orange Romania a anuntat un venit mediu anual pe utilizator de 92 de euro, ceea ce ar corespunde unui venit mediu lunar per utilizator de 7,6-7,7 euro.

Intreaga piata telecom a scazut in 2009 cu circa 20%, conform operatorilor din piata.

Anul 2010 se anunta unul interesant, Cosmote urmand sa finalizeze fuziunea cu Zapp, Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania primind „unda verde” de la arbitrul telecom sa furnizeze prin benzile de frecvente radio 900 MHz si 1.800 MHz, utilizate in prezent pentru comunicatii GSM, si servicii de generatia a treia (3G) si Internet mobil de mare viteza.

Un alt operator agresiv pe piata de telefonie mobila este RCS&RDS, care insa nu a facut publice date privind veniturile si numarul de utilizatori pentru anul 2009.