Internet/New Media

Criminalitatea economica din Romania e mica, dar vine puternic din urma

17 Jan, 13:15 • cristian.lacraru
34% dintre companii s-au confruntat, la nivel mondial, cu diverse forme de criminalitate economica in ultimele 12 luni, cifra situandu-se la 30% in urma cu doi ani. Romania sta ceva mai bine la acest capitol, cu 24%. Totusi, cifra prezinta o crestere puternica fata de situatia intalnita in ultimii doi ani, cand doar 16% dintre respondenti declarau acest lucru, potrivit unui raport global de PricewaterhouseCoopers.
Criminalitatea economica din Romania e mica, dar vine puternic din urma

Principalul motiv al acestei cresteri inregistrata la nivel international este reprezentat de criminalitatea cibernetica. 23% dintre companiile chestionate spun ca au fost victimele infractiunilor informatice in ultimele 12 luni. Si asta in timp ce in urma cu doi ani doar 1% dintre companii declarau acest lucru.

Potrivit lui Ivaylo Lambrev, director risk assurance services in cadrul PwC, situatia din Romania nu este cu mult diferita de cifrele generale prezentate in studiul global PwC. Si asta pentru ca in prezent traim intr-un „sat global” iar criminalitatea informatica nu este atat dependenta de locatia geografica a autorului sau a victimei.

La nivel international, cea mai frecvent intalnita infractiune economica ramane in continuare insusirea activelor companiei sau delapidarea, 72% dintre companii confruntandu-se cu aceste probleme in ultimele 12 luni. Pe locul 2 se situeaza fraudele contabile (24%), in scadere puternica fata de 2009 cand 38% dintre companii se confruntau cu ele.

In ceea ce priveste perceptia companiilor in ceea ce priveste criminalitatea cibernetica, 46% dintre acestea asteapta ca atacurile sa vina din partea unor surse externe, 29% asteapta atacuri atat din partea unor surse externe cat si a unora interne, in timp ce 13% se asteapta la atacuri exclusiv din partea unor persoane din interiorul organizatiei.

In ceea ce priveste daunele cauzate de criminalitatea cibernetica, nu pierderile financiare se situeaza in top. Principala ingrijorare a companiilor chestionate este reprezentata de daunele aduse reputatiei (40%), furtul de informatii personale (36%), furtul de date sau IP-uri (35%). 

Pierderile financiare sunt identificate ca principala problema in cazul infractionalitatii cibernetice de numai 31% dintre companii.

Studiul a fost realizat de PwC prin chestionarea reprezentantilor a 3.877 de companii, dintre care 76 din Romania. Documentul integral [url=http://www.pwc.com/en_GX/gx/economic-crime-survey/assets/GECS_GLOBAL_REPORT.pdf]poate fi consultat aici[/url].

[b]Stick-urile USB, una din principalele cauze ale breselor de securitate[/b]

Stick-urile USB nesecurizate constituie unul dintre principalele motive ale aparitiei breselor de securitate pentru 50% dintre companiile si organizatiile din Europa, potrivit unui raport realizat de compania de cercetare Ponemon la comanda producatorului de stick-uri USB Kingston.

Potrivit studiului mentionat, costul mediu al unui furt de date de pe un stick USB se ridica la 5,2 milioane de euro.

Cu o situatie critica de acest fel s-a confruntat producatorul local de automobile Dacia la inceputul anului trecut. Si asta dupa ce o persoana a gasit in curtea uzinei un stick USB ce continea fisiere privind procesul de fabricatie al Dacia Duster.

Timp de cateva zile, in luna ianuarie 2011, persoana [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-auto/povestea-barbatului-care-a-santajat-dacia-dupa-ce-a-gasit-un-stick-cu-planurile-de-fabricatie-ale-duster-61164/]a trimis email-uri catre sefii Dacia[/url] carora, in schimbul „tacerii” sale, initial le-a cerut echivalentul unei Dacia Duster cu toate optiunile. Preturile modelelor Duster erau la acea vreme intre 11.150 si 16.600 euro, insa ulterior barbatul a spus ca s-ar multumi si cu 20.000 lei.