- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cum arata ofertele de Internet mobil ale marilor operatori telecom

24 May, 00:01 • emanuel.ceciu
Cum arata ofertele de Internet mobil ale principalilor operatori din Romania, care sunt avantajele pe care mizeaza ei in incercarea de a atrage si a retine consumatorii, aflati in aceasta analiza comparativa a ofertelor de pe piata.
Cum arata ofertele de Internet mobil ale marilor operatori telecom

Vodafone Romania are sase oferte

diferite de Internet mobil, mizand pe cea mai mare acoperire 3G din tara – 90% din populatie beneficiaza de viteze de pana la 7,2 Mbps si de 21,6 Mbps in 16 orase.
[img=700][/img]
Cea mai accesibila oferta a Vodafone implica un abonament lunar de 9 euro, trafic inclus de 1 Gb si viteze de pana la 1,8 Mbps. Oferta cu pret mediu de la Vodafone costa 16 euro/luna, include trafic de 4 Gb si viteze de 3,6 Mbps. Pentru a atinge vitezele de maxim 7,2 Mbps, clientii trebuie sa plateasca lunar 19 euro/luna, avand trafic inclus tot de 4 Gb.

Oferta cea mai scumpa din portofoliul Vodafone implica un tarif lunar de 39 euro/luna, trafic de 16 Gb si viteze, in functie de regiune, ce variaza intre 5,7 Mbps si 21,6 Mbps.

Vodafone are in oferta 5 modem-uri care, in functie de abonamentul ales, pot fi primite gratuit sau costa pana la 180 euro.

Totodata operatorul telecom are o oferta adiacenta de Internet mobil in sistem prepay, care permite utilizatorilor sa acceseze Internetul in limita unui numar de zile si a unui trafic fara ca acestia sa fie nevoiti sa incheie un abonament.

Orange Romania are cinci oferte de Internet mobil. Care sunt diferentele fata de cele ale Vodafone?

Cea mai accesibila oferta costa 9 euro/luna, trafic mai mic decat la Vodafone, de 0,5 Gb dar viteza mai mare, de 3,6 Mbps.

Oferta cu pret mediu costa 14 euro/luna, la trafic de 6 Gb si viteze de 14,4 Mbps, depasind astfel ca raport intre cantitate de date si pret oferta similara de la Vodafone.

Cea mai scumpa oferta a Orange Romania costa 58 euro, cu 50% mai scumpa decat cea de la Vodafone, insa include un trafic de trei ori mai mare, 50 Gb, viteza fiind de 14,4 Mbps.

Viteza de 14,4 Mbps este insa disponibila in prezent in doar 11 orase din Romania, acest fapt putand reprezenta un minus pentru operatorul Orange fata de concurentul direct Vodafone.

In oferta Orange se regasesc circa 10 modem-uri cu preturi incepand de la 1 euro si pana la 196 euro, in functie de contract si de durata sa – unul sau doi ani.

Orange Romania avea la finalul lunii martie 2,64 mil. clienti broadband, in crestere cu 40% fata de primul trimestru din 2009.

Dupa preluarea de anul trecut a Zapp, Cosmote Romania a lansat recent propria oferta de Internet mobil. Operatorul telecom mizeaza pe un trafic inclus in general mai mare decat al concurentilor directi, mai ales cand vorbim de ofertele ieftine. Compania are in prezent trei oferte de Internet mobil de mare viteza.

Astfel, cel mai mic tarif al Cosmote pentru Internet mobil este 11,9 euro/luna (mai mare fata de cel de 9 euro al Orange si respectiv Vodafone), include trafic de 5 Gb (fata de 0,5 si 1 Gb in cazul Orange respectiv Vodafone – n.r.), la viteze de pana la 21,6 Mbps.

Oferta cu pret mediu implica un pret de 17,85 euro/luna, trafic inclus de 10 Gb/luna, vitezele ramanand constante, la 21,6 Mbps, maxim.

Cea mai scumpa oferta are un pret de 23,80 euro/luna, trafic inclus de 20 Gb si viteze pana la 21,6 Mbps.

Cosmote Romania pierde teren cand vine vorba de acoperire – serviciile 3G sunt disponibile in 11 orase din tara si in alte 300 de localitati, cumuland circa 58% din populatie.

Compania are disponibile 2 modem-uri care, in functie de tarif si de perioada contractuala pot fi livrate gratuit sau au un pret de pana la 100 euro.

Romtelecom

Compania are sase oferte de Internet mobil cu acoperire in 120 de orase si „cateva mii de localitati”. Viteza maxima este insa limitata la 3,1 Mbps, mai slaba din acest punct de vedere fata de concurentilor.

Cea mai ieftina oferta are un pret de 5,83 euro, include trafic de 0,5 Gb, viteza de download fiind de 3,1 Mbps si upload de 1,8 Mbps. Abonamentul se poate face pe minim doi ani, spre deosebire de ceilalti jucatori de pe piata care permit si abonamente pe 1 an. Modemul costa, in cadrul acestei oferte, 30 euro.

Oferta cu pret mediu implica un pret de 8,21 euro, trafic inclus de 2 Gb, viteze ramanand la 3,1 Mbps/1,8Mbps. Modemul costa 1 euro.

Cea mai scumpa oferta a Romtelecom are un pret de 19 euro, implica un trafic de 6 Gb, vitezele fiind tot de 3,1 Mbps.

Clientii de Internet broadband (Clicknet) beneficiaza de reduceri la pretul abonamentelor. Compania are un singur modem disponibil – ADU 510 L Anydata

RCS&RDS este poate cel mai agresiv furnizor de Internet mobil din Romania, oferind serviciul, in unele cazuri, chiar si gratuit cu modem in custodie.
Astfel, in cazul in care clientii sunt abonati la serviciile de Internet Cablelink 2 sau Fiberlink 2 (Internet cu viteze de pana la 50 Mbps la pret de 39 lei/luna – n.r.), acestia primesc Internet mobil gratuit, modemul USB in custodie si viteze de pana la 7,2 Mbps.

Daca clientii sunt abonati la serviciile de Internet Cablelink 1 sau Fiberlink 1 (Internet cu viteze de pana la 30 Mbps cu pretul de 28 lei/luna – n.r.), Internetul mobil costa 10 lei/luna, modemul USB este de asemenea oferit in custodie, vitezele putand atinge un maxim teoretic de 7,2 Mbps.

Daca utilizatorii doresc doar Internet mobil, fara sa detina niciun alt serviciu al RCS&RDS, pretul este de 15 lei/luna (circa 3,6 euro), viteze de pana la 7,2 Mbps si trafic initial de 3 Gb. Modemul costa 55 euro.

In prezent, RCS&RDS ofera in 24 de orase Internet mobil cu viteze intre 3,6 Mbps si 7,2 Mbps. La nivelul intregii tari, vitezele sunt de 384 Kbps.