Internet/New Media

Cum comunica romanii la telefon: Vorbesc mai mult, dar la mai putine SIM-uri

06 Dec, 11:31 • cristian.lacraru
Numarul de SIM-uri active folosite pe piata telefoniei mobile din Romania a scazut in prima jumatate a anului, iar numarul de minute vorbite si de SMS-uri trimise a fost in crestere, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Cum comunica romanii la telefon: Vorbesc mai mult, dar la mai putine SIM-uri

Piata de telefonie mobila a pierdut 3,2% dintre clienti in primul semestru al anului, fata de aceeasi perioada din 2010, numarul SIM-urilor active ajungand in acest interval la 23,6 milioane de unitati, potrivit datelor prezentate de Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Penetrarea serviciilor de telefonie mobila s-a ridicat la 110,2% in intervalul mentionat.

Numarul abonamentelor detinute de persoane fizice se ridica la finele primei jumatati a anului la 6,54 de milioane, in scadere cu 2,2% fata de intervalul precedent, iar numarul abonamentelor detinute de persoane juridice era de 2,86 milioane.

Desi numarul utilizatorilor inregistreaza o usoara scadere, traficul inregistrat de retelele de telefonie mobila este in crestere.

Astfel, numarul minutelor vorbite a crescut cu 7,8% in primul semestru pana la 28,6 miliarde, in timp ce numarul de SMS-uri transmise a crescut cu 31,9% la 5,2 miliarde.

Numarul minutelor de convorbiri in roaming a scazut cu 12,3% in primul semestru, insa seful ANCOM pune scaderea pe factorul de sezonalitate, datele din semestrul al doilea al anului trecut incluzand lunile de vara in care romanii isi fac vacantele.

Pentru anul urmator, Marinescu estimeaza o stagnare a numarului de utilizatori, spunand ca piata a devenit una matura.

Update: Raportul integral privind piata de telefonie mobila a fost publicat ulterior si poate fi consultat pe site-ul ANCOM.