Internet/New Media

Cum isi fac loc romanii pe o piata dominata de Apple si Samsung

23 Jan, 00:03 • cristian.lacraru
Producatorii de telefoane mobile sau tablete din Romania par a avea din ce in ce mai mult succes pe piata locala, si asta desi se lupta cu nume mari precum Apple, Samsung sau Nokia. Secretul? Telefoane mobile dual-SIM si tablete ieftine echipate cu sistemul de operare Android.
Cum isi fac loc romanii pe o piata dominata de Apple si Samsung

Allview Brasov, producator de telefoane mobile, smartphone-uri, tablete si notebook-uri, a inregistrat anul trecut vanzari de peste 2 milioane de euro, iar pentru 2012 isi propune dublarea vanzarilor pe anumite segmente si o extindere a prezentei internationale, dupa cum au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii companiei. 

Si asta in principal pe fondul vanzarilor de terminale dual-SIM, care sunt la mare cautare in tara noastra.

Reprezentantii Allview sunt optimisti si pe viitor in ceea ce priveste potentialul pietei de terminale dual-SIM, care reprezinta cea mai mare parte a vanzarilor companiei.

„Allview a evoluat foarte mult in aceasta nisa, atat din punct de vedere al calitatii, cat si al diversitatii portofoliului de produse. Desi atentia este indreptata catre dezvoltarea continutului mobil si de aplicatii care ofera o experienta multilaterala utilizatorilor, tehnologia dual-SIM va ramane mereu complementara telefoanelor mobile. Conform cu tendintele globale, anul acesta va creste cererea pentru smartphone-uri Dual SIM„, spun reprezentantii companiei.

Compania brasoveana a vandut in anul care tocmai s-a incheiat 27.000 de terminale non-smartphone dual-SIM, la care se adauga 3.000 de smartphone-uri ce ruleaza sistemul de operare Android. Compania isi propune pentru 2012 o cota de 2,5% pe piata de telefonie mobila din Romania. Si asta pe fondul cresterii vanzarilor de dispozitive Android din gama DroSeries.

„Popularitatea smartphone-urilor si a sistemului de operare Android se va reflecta si anul acesta in vanzarile acestei game de produse”, spun reprezentantii Allview.

In ceea ce priveste tabletele, compania a vandut 6.200 de unitati in 2011 si isi propune vanzari duble pentru acest an, mai ales ca la finele anului trecut a lansat doua modele noi. Allview a lansat de curand pe piata si primul notebook din portofoliu, ale carui vanzari au fost „peste asteptari”. In cele patru luni de la lansare, au fost vandute aproximativ 900 de unitati.

Si concurentii de la Televoice, companie detinuta si condusa de fostul sef ANCOM, Liviu Nistoran, vand tablete pe piata locala. Acestia au vandut anul trecut 8.100 de unitati si isi propun pentru 2012 o crestere spectaculoasa a vanzarilor, pana la 25.000-30.000 de unitati. Si asta pe fondul patrunderii pe noi piete din UE si din tari emergente, dupa cum declara recent Nistoran pentru ZF.

Pietele din afara Romaniei nu sunt ignorate de compania din Brasov. Allview a incheiat deja parteneriate cu operatori telecom din Spania, Republica Moldova si Italia, iar 10% din totalul vanzarilor companiei au fost realizate pe piata europeana. Va continua extinderea pe pietele internationale si in 2012? „Indiscutabil. Anul acesta vom continua eforturile sustinute pentru contractarea a noi parteneri si pentru consolidarea relatiilor cu actualii colaboratori din piata europeana”, spun reprezentantii Allview.

Compania din Brasov vinde deja atat telefoane mobile clasice si smartphone-uri, cat si tablete si notebook-uri, asa ca nu intentioneaza sa lanseze noi categorii de produse in cursul acestui an.

„In 2012 ne vom axa pe dezvoltarea serviciilor complementare si de suport pentru categoriile actuale de produse. In viitorul apropiat vom invseti in dezvoltarea magazinului nostru de aplicatii Allview – AplyStore si vom crea noi programe de fidelizare pentru clienti”, spun reprezentantii companiei.

Concurentii de la Evolio nu vand in acest moment telefoane mobile, ci se concentreaza pe tablete, dispozitive GPS, e-book readere si notebook-uri. Compania planuia sa lanseze la finele anului trecut si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/evolio-ataca-piata-ultrabook-urilor-cu-un-model-de-450-euro-69263/]un ultrabook[/url], insa acesta a fost amanat pentru 2012, din cauza intarzierii lansarii unor procesoare Intel. Modelul este asteptat sa coste aproximativ 450 de euro, dupa cum declarau la momentul anuntului reprezentantii Evolio.