Internet/New Media

Cum privesc operatorii telecom reducerea tarifelor de interconectare decisa de ANCOM

03 Nov, 12:45 • cristian.lacraru
Reducerea plafoanelor maxime ale tarifelor de interconectare, anuntata miercuri de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), va aduce prejudicii companiilor din domeniu, iar reducerea veniturilor acestora le va reduce capacitatea de a investi in calitatea serviciilor, spun reprezentantii operatorilor telecom contactati de DailyBusiness.ro.
Cum privesc operatorii telecom reducerea tarifelor de interconectare decisa de ANCOM

„Ne vom conforma deciziei ANCOM atunci cand aceasta va fi adoptata, dar dorim sa subliniem, asa cum am facut si pe parcursul sesiunilor de consultare, ca aceasta ajustare a tarifelor de interconectare nu este necesara si este nefundamentata din punct de vedere economic„, a declarat pentru DailyBusiness.ro Razvan Ionescu, director reglementare Romtelecom.

Acesta considera ca tarifele existente ar trebui mentinute pana la finalizarea noilor modele de cost de tip LRIC (Long-Run Incremental Cost), care se estimeaza ca vor fi realizate pana la finalul anului viitor, fiind astfel respectate termenele impuse de Comisia Europeana in acest sens.

„Consideram ca reducerea acestor tarife va aduce prejudicii in primul rand operatorilor, utilizatorii finali beneficiind deja de tarife foarte reduse pe pietele cu amanuntul”, spune reprezentantul Romtelecom.

Totodata, Dorin Odiatiu, marketing director al Orange Romania, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca „reglementarile excesive pot produce efecte negative asupra pietei, operatorilor si, in final, a utilizatorilor”.

„Efecte precum reducerea veniturilor si deci a capacitatii de a investi pot impacta inovatia, calitatea si diversitatea serviciilor„, spune reprezentantul Orange, care crede ca datorita competitiei puternice pe piata telefoniei mobile din Romania, utilizatorii romani beneficiaza deja de cele mai mici tarife din UE in conditii de calitate a serviciilor egale sau superioare.

Si Severina Pascu, CEO al UPC Romania, spune ca reducerea tarifelor de interconectare va afecta veniturile companiei generate de zona de voce, insa spune ca UPC Romania va incerca sa compenseze acest lucru prin cresterea bazei de clienti.

Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii celorlalti operatori telecom au refuzat sa comenteze deciziile anuntate miercuri de ANCOM.

ANCOM [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/vom-plati-mai-putin-la-telefon-ancom-a-decis-reducerea-tarifelor-maxime-de-interconectare-70240/]a decis recent scaderea tarifelor de terminare[/url] practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.

Tarifele de terminare a apelurilor reprezinta, practic, tarifele de interconectare pe care le practica operatorii telecom in cazul convorbirilor initiate de un utilizator al unei retele catre un utilizator din alta retea. Acestea sunt platite de catre operatorul in reteaua caruia a fost initiat apelul catre operatorul catre reteaua caruia a fost efectuat apelul. Aceste tarife se regasesc in costurile achitate de utilizatorii finali care initiaza apelurile.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti/minut. A doua etapa de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila va avea loc la 1 septembrie 2012 cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut. Reducerile din prima etapa sunt cuprinse intre 19% si 30%, pana la niveluri simetrice pentru toti operatorii, urmate de o a doua etapa de reducere cu 24% a tarifelor tuturor operatorilor, incepand cu 1 septembrie 2012.

Tarifele maxime propuse de ANCOM in cazul operatorilor de telefonie mobila sunt chiar mai mici decat tarifele [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/facturi-de-telefon-mai-ieftine-ancom-propune-scaderea-tarifelor-de-interconectare-66271/]supuse de ANCOM spre consultare publica in urma cu trei luni[/url]. Autoritatea propunea atunci impunerea unor tarife maxime de  de 4,24 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2012 si 3,46 eurocenti/minut incepand cu 1 iulie 2012 pentru operatorii de telefonie mobile.

In cazul operatorilor de telefonie fixa, tarifele de interconectare vor scadea in prima etapa cu 15%, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut la 1 ianuarie 2012 si cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor. Acestea sunt identice cu cele propuse in urma cu trei luni de ANCOM.

Totodata, tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare, se mai precizeaza in comunicatul de presa al ANCOM.

Potrivit datelor raportate de furnizori catre ANCOM, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2010 valoarea de 3,6 miliarde euro (15,3 miliarde RON), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din 2009.

Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii celorlalti operatori telecom majori din Romania nu au dorit sa faca comentarii pe aceasta tema.