- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cupa Mondiala, pretext pentru startul bataliei HD. Vezi cum arata ofertele operatorilor

17 Jun, 00:01 • emanuel.ceciu
Startul Campionatului Mondial de Fotbal reprezinta pentru operatorii de cablu din Romania o oportunitate rara pentru a-si creste numarul de clienti TV. HD-ul (high definition) este cuvantul de ordine anul acesta in randul celor trei mari jucatori de pe piata de cablu - UPC Romania, Romtelecom si RCS&RDS, acestia iesind cu oferte care de care mai tentante.
Cupa Mondiala, pretext pentru startul bataliei HD. Vezi cum arata ofertele operatorilor

Orasele sunt deja impanzite de afise cu reclame, la televizor ruleaza spot-uri in care companiile promoveaza serviciile digitale si HD. Sintagme precum „calitate nemaiintalnita”, „cea mai buna calitate a sunetului si imaginii”, „cel mai mare numar de canale”, „cea mai buna oferta” sau „avantaj client” asalteaza clientii din toate directiile.

Care sunt insa, practic, ofertele pe care cei trei operatori le pun la dispozitia clientilor in aceasta perioada, una de maxima importanta pentru companiile de cablu care doresc sa atraga cat mai multi clienti, avand grija sa nu-i piarda pe cei actuali? Ce preturi practica acestea si cate canale HD transmit?

PE SCURT

UPC ROMANIA

– Transmite 9 canale in format HD
– Adaugarea optiunii HD costa clientul intre 15 si 30 lei/luna, suma adaugata langa pretul pachetelor de baza.
– Ofertele de baza pentru TV variaza, ca si pret, intre 23 lei (5,4 euro) si 60 lei (14,1 euro)

ROMTELECOM

– Transmite 5 canale in format HD
– Adaugarea optiunii HD costa clientul intre 5,8 si 10,1 euro/luna. Sumele se adauga pachetelor de baza.
– Pretul pachetelor de baza variaza intre 4,6 euro/luna si 19,5 euro/luna

RCS&RDS

– Transmite 4 canale in format HD
– Adaugarea optiunii HD nu costa nimic clientul, acesta trebuind sa plateasca 10 lei pentru chiria decodorului
– Pretul pachetelor de baza variaza intre 24 lei lunar (5,6 euro) pana la 31 lei lunar (7,3 euro)

UPC Romania mizeaza pe o promotie ce ofera celor ce contracteaza pe o perioada de doi ani pachetul UPC Digital TV High Definition in perioada 28 mai – 31 iulie un an gratuit pentru serviciul HD. In al doilea an, clientii platesc 15 lei/luna in plus fata de abonamentul de baza.

In cazul contractelor pe o durata de un an, serviciul HD este gratuit timp de sase luni.

Pentru clientii actuali, UPC inlocuieste gratuit set-top boxul existent cu unul destinat receptionarii canalelor HD. Totodata, UPC incearca ” momeasca” clientii noi printr-un concurs in urma caruia, prin tragere la sorti, acestia ar putea unul din 500 de televizoare Samsung LCD HD Ready.

In prezent UPC transmite 9 canale in format HD. Acestea se adauga pachetelor de baza care includ, in functie de pachetul ales, intre 82 si 113 canale digitale. Preturile ofertelor de baza variaza de la 23 de lei (5,4 euro cu TVA) lunar pana la 60 lei (14,1 euro cu TVA) lunar.

Adaugarea canalelor HD costa, suplimentar, 15 lei, in afara ofertei mentionate anterior. Daca clientii doresc sa adauge optiunea HD + DVR (serviciu ce permite inregistrarea, punerea pe pauza sau derularea emisiunilor – n.r.), pretul creste la 30 lei/luna.

UPC Romania transmite in format HD canalele TVR, ProTV, Sport.ro, Eurosport, Fashion TV, Utv, HBO, History si National Geographic.

UPC a lansat primele canale HD in octombrie 2009. La finalul primului trimestru al anului curent, UPC Romania avea circa 1,21 mil. clienti de televiziune.

Romtelecom a lansat la inceputul lunii iunie 2010 servicii HD de televiziune digitala, aproape simultan cu concurentul direct RCS&RDS. Ambii operatori s-au incadrat la timp pentru a prinde inceputul Campionatului Mondial de Fotbal. Cum arata oferta Dolce HD?

Compania cu actionariat majoritar elen are doua oferte pentru canale High Definition, cu abonamente de 5,83 si respectiv 10,11 euro (TVA inclus), care se adauga preturilor abonamentelor „de baza”.

In oferta de 5,83 euro, clientii primesc 4 canale HD, respectiv TVR HD, ProTV HD, Sport.ro HD si Discovery Showcase HD. Ca si bonus, clientii primesc 3 luni gratuite HBO HD, dupa aceasta perioada canalul acesta fiind dezactivat.

Romtelecom avea la finalul primului trimestru al anului curent circa 900.000 de clienti Dolce.

Pentru pretul de 10,11 euro/luna, clientii primesc cinci canale HD – TVR, ProTV, Sport.ro, Discovery si HBO.

Dolce are in prezent patru pachete de baza care difera ca si pret in functie de faptul daca esti sau nu deja client al Romtelecom. Daca nu esti client Romtelecom, pachetele variaza ca si pret intre 7,9 euro/luna, pentru 47 de canale transmise digital, pana la 19,50 euro. Perioada contractuala variaza de la 24 de luni la 29 de luni.

Daca esti client Romtelecom, pachetele variaza ca si pret de la 4,6 euro/luna la 15,8 euro/luna, TVA inclus.

Atat pentru clientii noi Dolce cat si pentru cei existenti care doresc sa beneficieze de pachetul HD, tarifele pentru set-top box-uri variaza de la 49 euro, pentru un singur set-top box, in timp ce doua set-top box-uri achizitionate de acelasi client costa 69 euro.

Canalele HD din oferta Romtelecom sunt TVR, ProTV, Sport.ro, Discovery Showcase si HBO.

RCS&RDS a lansat tot in luna iunie primele canale HD, incercand sa „ia o felie” cat mai mare din acest segment.

Astfel, compania romaneasca de cablu are in oferta patru canale de televiziune in format HD – Digi Sport, TVR, National Geographic si National Geographic Wild.

Abonatii actuali ai Digi TV prin cablu pot face trecerea catre programele de tip HD prin solicitarea echipamentului necesar receptiei in acest format, echipament pe care RCS & RDS il pune la dispozitie fie prin inchiriere – cu 10 lei lunar (inclusiv TVA), fie prin plata integrala – cu 350 lei (inclusiv TVA). Clientii nu trebuie sa plateasca nimic in plus, lunar.

Cine doreste sa se aboneze la programele digitale si HD ale companiei, trebuie sa plateasca un abonament TV – de la 24 lei lunar (inclusiv TVA) – cu un numar minim de 86 canale TV, dintre care 82 digitale si 4 HD.

Un alt jucator pe piata HD este iNes, companie care ofera servicii TV prin IP. Compania are in grila 4 programe HD – TVR, MyZen, Eurosport si Discovery.

Abonamentul lunar in cazul iNes costa 50 euro, suma in care sunt incluse peste 150 canale TV, inclusiv cele HD, Internet cu viteze de pana la 30 Mbps precum si 2 linii telefonice cu minute incluse. Preturile nu includ TVA.