Internet/New Media

De ce se orienteaza Microsoft Romania catre piata IMM-urilor

15 Dec, 00:05 • cristian.lacraru
Sectorul IMM-urilor din Romania se prefigureaza a fi o nisa din ce in ce mai atractiva pentru piata locala de software, dominata in prezent de proiectele realizate pentru sectorul public sau mediul enterprise. Si asta pentru ca aceste companii reprezinta, cel putin pentru majoritatea tarilor europene, baza cresterii economice, dupa cum spune Mihai Iordache (foto), small and medium solutions & partners manager al Microsft Romania.
De ce se orienteaza Microsoft Romania catre piata IMM-urilor

In acest sens, Microsoft Romania ataca segmentul IMM-urilor cu solutii in cloud, care necesita investitii mai mici si au costuri mai reduse. Practic, aceste solutii implica plata unui cost lunar pentru folosirea serviciului, si nu a unui cost initial de licentiere.

„Din punct de vedere al preturilor e un mare pas inainte. Cloud computing ne duce intr-un model in care companiile mari investesc in infrastructura si o vand ca si serviciu catre companiile mai mici”, a declarat Teodor Blidarus, maging partner Softelligence, unul dintre partenerii Microsoft pe acest segment.

Microsot Romania a investit in crearea unei retele de peste 4.000 de parteneri prin care vand aceste solutii companiilor mici si mijlocii.

Legat de hotararea Microsoft de a ataca segmentul IMM-urilor, Iordache spune ca aceasta este motivata de faptul ca aceste companii reprezinta, pentru toate economiile europene, „structura de baza a cresterii economice”. Totusi, acest lucru nu se petrece in prezent si in Romania. 

In plus, Microsoft a remarcat dorinta din ce in ce mai mare a acestor companii „de a creste din punct de vedere al business-ului si a relevantei”. 

„Discutam despre 400.000 de companii in Romania, dintre care doar 1% reprezinta zona de enterprise, iar 99% sunt mici si mijlocii. Din pacate, economia se bazeaza pe acele 1%”, spune reprezentantul Microsoft. Doar 5% dintre IMM-uri au o cifra de afaceri ce depaseste 1 milion de euro, iar Iordache spune ca acesta este un factor negativ care influenteaza importanta acestui sector in economia locala.

Reprezentantul Microsoft Romania se asteapta ca numarul IMM-urilor sa se dubleze pana in 2020, iar acestea sa devina „pe termen mediu” motorul de crestere al economiei.

Rata de adoptie a acestor solutii de tip cloud este inca mica la nivelul pietei, desi trendul este unul crescator iar start-up-urile sunt mai doritoare de a folosi solutiile cloud decat companiile existente. Pe de alta parte, pe piata din Romania se remarca un apetit destul de slab de a investi in solutii IT, datorita, in principal, conditiilor economice.
Totusi, rata de adoptie a acestor tehnologii este asteptata sa creasca in perioada urmatoare.

„Chiar daca multe IMM-uri sunt in zona de guerilla, aceastea sunt mai flexibile decat companiile mari. Nu exista o bariera psihologica, iar ca companie mica trebuie sa fii inovativ pentru a ramane in piata”, spune reprezentantul Softelligence.

Potrivit unui studiu recent realizat de Vanson Bourne la comanda Microsoft in 21 de tari dintre care si Romania, 30% dintre IMM-urile din tara noastra vad IT-ul ca un motor de crestere a competitivitatii, iar alte 30% dintre companii vad tehnologiile noi de tip cloud ca o noua normalitate.

85% dintre proprietarii sau managerii de IMM-uri din tara noastra cred ca companiile mici si mijlocii sunt „coloana vertebrala” a economiei, iar majoritatea acestora (58%) cred ca afacerile lor pot face o diferenta in climatul economic. In plus, 61% dintre patronii sau managerii de IMM-uri din Romania cred ca conditiile sunt potrivite pentru o rebalansare a economiei catre business-uri mai mici si inovative.

In ceea ce priveste tehnologia, 68% dintre proprietarii sau managerii de IMM-uri spun ca aceasta joaca un rol crucial in a ajuca companiile sa depasesca criza, iar 64% cred ca tehnologia va juca un rol decisiv in ceea ce priveste cresterea sau doar supravietuirea afacerii.

Totusi, studiul Microsoft remarca si anumite aspecte negative ale pietei. Astfel, industria IT nu face suficiente lucruri pentru a explica IMM-urilor avantajele noilor tehnologii, dupa cum cred 26% dintre respondenti.

Potrivit unui raport publicat marti de grupul bancar Erste, cheltuielile pe segmentul IT vor creste cu 12,7% in Romania in cursul anului viitor, iar serviciile de cloud computing vor reprezenta factorul de crestere numarul unu in Europa Centrala si de Est, ele urmand sa devina o optiune deosebit de atractiva pentru IMM-urile si start-up-urile din regiune.

„Datorita avantajelor oferite, cloud-ul este atractiv in special pentru companiile mici si mijlocii, dar si pentru start-up-uri, avand in vedere lipsa unui capital de cheltuieli initial pentru licente. In plus, optiunea de a plati in functie de utilizare ofera acces la solutii care este putin probabil sa fie solicitate in cadrul unui contract de licenta, dar care acum devin atractive din punct de vedere al costurilor”, se arata in raportul Erste Group.

„De asemenea, costurile cu personalul IT pot fi reduse considerabil. Dat fiind ca IMM-urile reprezinta elementul de baza al Europei Centrale si de Est, se estimeaza rate ridicate de acceptare a serviciilor de cloud in regiunea ECE”, precizeaza documentul.

Tot pe segmentul serviciilor cloud, Microsoft Romania a anuntat, recent, si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/upc-si-microsoft-ataca-segmentul-imm-cu-un-pachet-de-internet-si-solutii-cloud-71266/]un parteneriat[/url] cu operatorul telecom UPC Romania. Astfel, lientii UPC Business care achizitioneaza un abonament de Internet primesc gratuit un cont de utilizator al serviciului cloud Microsoft Office 365.