Internet/New Media

Dezvoltatorii de aplicatii mobile migreaza catre Est

27 Sep, 00:01 • cristian.lacraru
Dupa ce numele mari din industria mondiala de IT si software au patruns de mai multi ani pe pietele din Europa de Est, pare sa fi venit si randul dezvoltatorilor de aplicatii mobile sa puna ochii pe programatorii din regiune.
Dezvoltatorii de aplicatii mobile migreaza catre Est

Un prim pas in acest sens este Eastern European Mobile Monday Developer Summit, eveniment al industriei aplicatiilor mobile ce se desfasoara de luni pana miercuri la Bucuresti.

Peste 30 de speakeri din 14 tari vor participa la summit, iar printre acestia se numara reprezentanti ai unor companii importante, precum Research In Motion, Sony Ericsson, sau InMobi, cea mai mare reta independenta de advertising la nivel mondial. Evenimentul isi propune sa atraga peste 1.000 de vizitatori, atat din tara cat si din strainatate.

In prezent, cele mai multe concepte de aplicatii si servicii mobile sunt realizate in Europa de Vest. Totusi, mai mult de jumatate din dezvoltarea efectiva a acestora este realizata in state din Estul Europei, prin outsourcing, spune Dan Romescu, fondatorul Mobile Monday Romania.

[b]Ce ii atrage pe dezvoltatorii de aplicatii mobile la Estul Europei[/b]

Raimo van der Klein, CEO-ul Layar, companie olandeza ce ofera solutii de augmented reality, crede ca exodul catre est al companiilor de software occidentale este provocat intr-o buna masura de extinderea pe piata europeana a concurentilor americani.

„Facebook incepe sa manance companiile”, spune acesta, referindu-se la politica agresiva de achizitii a retelei sociale.

„Penuria de dezvoltatori din Silicon Valley impinge companiile de acolo spre Europa, iar noi suntem, astfel, impinsi catre Estul Europei”, adauga el.

Unul dintre principalii factori care imping dezvoltatorii de software catre Europa de Est este si costul fortei de munca, mult mai redus decat in Occident.

„Nu gasim in Vest talent capabil de inovatii riscante, sau cel putin nu il gasim la preturi accesibile”, precizeaza Alf Lande, reprezentant al New Media Networks.

Totusi, Eric Reiss, CEO al FatDUX Group, agentie daneza de interactive media concentrata pe segmentul de user experience, crede ca forta de munca ieftina ar trebui sa fie ultimul motiv care sa atraga o companie de software catre Europa de Est. El crede ca principalul avantaj al tarilor din regiune, si al Romaniei in special, este potentialul de creativitate al programatorilor.

„Din cauza comunismului, ati invatat cum sa ‘jucati’ sistemul”, spune acesta.

Potentialul pietelor locale este un alt motiv care ii face pe dezvoltatorii de aplicatii mobile sa se extinda in Europa de Est.

„Continutul localizat va fi o piata imensa in viitor”, considera Erik Hellman, research manager in cadrul Sony Ericsson Labs.

Acest element este remarcat si de reprezentantul FatDUX, care considera ca pietele din regiune au un potential mult mai mare decat Danemarca, tara de origine a companiei sale, a carei populatie este de numai 5 milioane de locuitori. In acest sens, FatDUX a deschis deja reprezentante locale in Praga, Budapesta si Zagreb, iar Reiss se declara interesat de deschiderea unei reprezentante in Romania.

„Daca as gasi partenerul potrivit, as deschide chiar maine un birou la Bucuresti sau Cluj. Daca am gasi o companie de design care sa inteleaga filozofia noastra, am intra imediat in Romania”, spune acesta. In plus, Reiss identifica si un avantaj pe care Romania il are fata de celelalte tari din regiune, si anume faptul ca limba engleza este predata in scoli de foarte devreme, spre deosebire de tari precum Polonia, unde acest lucru nu se intampla.