- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Distributia IT \”pe tobogan\”: Estimarile de business sunt in continua scadere

19 Jun, 00:01 • emanuel.ceciu
Afacerile distribuitorilor IT au fost sub asteptari in primul trimestru, printre cauze numarandu-se procesul de acordare al creditelor din ce in ce mai greoi si mai restrictiv, anul electoral ce a blocat unele proiecte, precum si clientii finali, care se afla intr-o "stare de expectativa", conform reprezentantilor pietei.
Distributia IT \pe tobogan\: Estimarile de business sunt in continua scadere

„Costul creditarii a crescut, anul electoral a blocat unele proiecte. Per total, prim parte a primului trimestru a fost relativ buna, dar in a doua parte piata a inceput sa cada, lucru care se resimte si acum”, a declarat pentru DailyBusiness Iulian Stanciu, general manager Asesoft Distribution.

Compania a realizat in primul trimestru venituri de 26 mil. $, pastrandu-si estimarile de 135 mil. $ afaceri pe 2008.

„Primul trimestru a fost unul destul de prost. Piata scade, se simte acest lucru, iar al doilea trimestru este chiar mai prost decat primul. Daca o tine tot asa, nu m-ar mira ca in al treilea trimestru toti jucatorii mari de pe piata de distributie IT sa anunte la unison scaderi ale veniturilor”, este de parere Sorin Stancu, director executiv al ProCA.

Acesta a precizat ca ProCA a realizat afaceri de circa 9 mil. euro in primul trimestru. Directorul companiei a spus pentru DailyBusiness ca probabil va rata previziunile initiale de afaceri pentru 2008, urmand sa realizeze in loc de 50 mil. euro, afaceri de circa 47 mil. euro.

Ambii manageri si-au redus estimarile privind valoarea pietei de distributie IT pe anul 2008. Daca ambii estimau anterior o crestere de 15% a pietei in 2008 fata de 2007, in prezent acestia vad o evolutie de doar 10%, pana la o valoare a pietei de 1,1 mld. euro.

„In acest moment sunt mai pesimist, estimez cresterea pietei la maxim 10%, crestere care va veni mai mult din notebook-uri decat din sisteme desktop”, a spus Stanciu de la Asesoft.

„Daca in anii trecuti, piata de IT&C din Romania a cunoscut cresteri spectaculoase, in momentul de fata asistam la un proces de consolidare, si din acest motiv ne asteptam la cresteri mai mici decat estimarile initiale”, a declarat pentru DailyBusiness Gerald Maier, general manager Tornado Sistems.

„In acelasi timp, consideram ca exista furnizori care au inteles deja transformarile din piata si si-au adaptat strategia la noile conditii, ceea ce le va permite sa inregistreze in continuare cresteri semnificative. Pe de alta parte, ne asteptam ca alti vanzatori sa aiba un an de stagnare si sa piarda din cota de piata”, a mai spus Gerald Maier.

Laptop-urile merg bine, desktop-urile sunt in „cadere libera”

Jucatorii din piata de distributie sunt de parere ca laptop-urile, consumabilele si printing-ul sunt segmentele care vor inregistra cea mai buna evolutie in 2008, desktop-urile inregistrand deja o cadere libera si urmand sa „genereze venituri aproape insignifiante in 3-4 ani”.

„Intr-adevar, laptop-urile imping business-urile din spate. Desktop-urile se cam duc deja, si acest lucru se simte si in afacerile distribuitorilor IT”, a declarat pentru DailyBusiness un reprezentant al distribuitorului IT Tornado Sistems.

Desi mai multi jucatori din piata sunt de parere ca notebook-urile se vand cel mai bine, Sorin Stancu vede si un oarecare pericol pe acest segment.

„Marjele de profit sunt foarte mici pe laptop-uri. Daca eu cumpar 500 de laptop-uri sa zicem, si vand doar 450, nu numai ca nu castig nimic, dar ies si pe pierdere. Este destul de riscant si trebuie sa stii piata aceasta destul de bine pentru a te incumeta sa risti”, a spus Stancu.

Asta nu inseamna insa ca marjele de profit nu sunt la fel de mici si in cazul desktop-urilor, a precizat el.

Stancu considera ca ProCA va realiza afaceri bune in special din printing si consumabile, unde compania distribuie produse ale HP sau Canon.

Din cauza uneie piete a distributiei in stagnare, oficialul ProCA, care anterior declarase ca urmareste sa achizitioneze jucatori de pe piata locala, a spus ca negocierile stagneaza in prezent.

„In conditiile acestei piete nu foarte bune, companiile si firmele sunt mai reticente la discutii. Toti se concentreaza pe afacerile proprii si cauta solutii ca sa supravietuiasca in urmatorii trei ani„, a spus Stancu.