- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Diverta in insolventa: Ne apasa datoriile din trecut precum un guguloi imens. Nu trebuie sa-l lasam sa ne sufoce

28 May, 16:51 • emanuel.ceciu
Compania Diverta, intrata in insolventa saptamana aceasta, vinde la jumatate fata de acum 2 ani, insa ca urmare a disponibilizarilor si a inchiderii mai multor magazine, lantul de magazine de carte, electronice si papetarie reuseste in prezent sa mentina cheltuielile egale cu incasarile. "Ne apasa datoriile din urma, precum un guguloi imens. Nu trebuie sa-l lasam sa ne sufoce", spune Octavian Radu, manager al RTC Group, care detine Diverta.
Diverta in insolventa: Ne apasa datoriile din trecut precum un guguloi imens. Nu trebuie sa-l lasam sa ne sufoce

Datoriile cumulate ale Diverta „sunt de trei ori mai mici decat afacerile pe care le genereaza compania”, a spus Radu vineri la Money Channel. In 2009, lantul de magazine a generat venituri de 35 mil. euro, in scadere cu 30% fata de 2008.

Fara sa ofere detalii suplimentare privind valoarea datoriilor cumulate, seful Diverta a spus ca a „reusit performanta” sa iasa pe plus lunile trecute, situatia de insolventa fiind cauzata de „pierderile uriase cumulate anul trecut. Nu am mai putut sa le gestionam si am ajuns in aceasta situatie”, spune Octavian Radu care compara datoriile, plastic, cu „un guguloi imens care nu trebuie lasat sa sufoce compania. Acesta trebuie intins cat mai mult si impartit si intre parteneri, pentru a putea sa-l facem sa dispara”.

Radu exclude intrarea in faliment a Diverta, spunand ca in cel mai rau caz compania va trebui sa mai reduca din numarul de magazine si implicit din angajati. „In prezent avem 62 de magazine Diverta. Daca vom ajunge pana la finalul crizei la 60, 55 sau chiar 50 de magazine nu este o drama, e ceva normal in situatia in care piata se contracta si vanzarile scad in tot retailul”, a subliniat Radu.

Seful Diverta spune ca numarul de magazine ce ar putea fi inchise tine foarte mult de performanta acestora si de pretul cu care proprietarii inchiriaza spatiul. „Suntem in renegocieri continue in cazul tuturor chiriilor. ‘Landlorzii’ (proprietarii de spatii – n.r.) asteapta finalul crizei si de aceea nu prea mai dau contracte pe ani intregi la acelasi pret ci doar pe 6 luni, in speranta ca ulterior ar putea sa ceara un pret mai mare”, explica omul de afaceri, care spune ca majoritatea jucatorilor ce nu aveau decat 5-7 magazine au disparut de pe piata „fara ca falimentele lor sa fie notabile”.

„Am tot sperat, si sperat, si sperat ca vanzarile sa isi revina, dar intr-un final nu s-a intamplat asa. A trebuit, la nivelul intregului grup, sa concediem 2.000 de oameni, ajungand in prezent la circa 3.000. Cum se zice, am ajuns cu cutitul la os, deci nu ne-am mai dori sa fim nevoiti sa disponibilizam si alti oameni”, spune Octavian Radu. Diverta avea la inceputul lui 2010 circa 730 de angajati.

Scenariul cel mai rau pentru Diverta ar fi ca toti sau majoritatea furnizorilor sa vina si sa ceara, la unison, produsele de pe raft. „In acest caz, Diverta ar disparea, dar nu este cazul. Primim intelegere de la majoritatea furnizorilor si chiar am fost placut surprins sa primesc mesaje de solidaritate de la mai multi, spunandu-mi ca desi se vor aseza la masa credala, vor ramane fideli Diverta si vor continua sa colaboreze cu noi”, spune Octavian Radu.
[quote=Octavian Radu, Diverta]Parca am umbla intr-o tara de depresivi, peste tot numai negativism[/quote]
Acesta exclude de altfel complet posibilitatea ca Diverta sa intre in faliment si sa dispara. „Nu suntem nici prima si din pacate nici ultima companie majora din Romania care intra in insolventa. Diverta va ramane sigur si pana in 2020 nu exclud sa ne extindem la 200 de magazine. Ramane de vazut cat de ciufuliti o sa fim dupa criza. In trecut, in vremurile foarte bune, am atins si 140 de magazine”, spune, increzator, omul care a fondat lantul de magazine in anii ’90.

Parca am fi intr-o tara de depresivi

„Toti isi dau cu presupusul cand iesim din criza. Pe la inceputul anului trecut am zis ca acest lucru se va intampla prin septembrie. In fapt, nimeni nu stie cu adevarat – uitati-va la criza din Grecia ca si in alte tari din zona Euro. Nu mai suntem demult o tara izolata, ne afecteaza si pe noi tot ce se intampla in alte tari din regiune”, spune omul de afaceri.

Acesta spune ca, pana la urma, toate estimarile privind trecerea crizei economice se bazeaza in mare parte pe „principiul sperantei”. „Nu cred in studii de impact. Nu poti sti cand se face acel ‘declic’, acea intoarcere la 180 de grade in mintea antreprenorilor si consumatorilor, pentru ca acestia sa inceapa sa investeasca si respectiv sa consume, iar economia sa isi revina”, spune Radu.

In acceptia sefului Diverta, conteaza foarte mult impactul psihologic. „Daca Guvernul va anunta ca Romania ‘si-a facut temele’, ca nivelul cheltuielilor tarii s-au redus si ca datoria externa nu este pana la urma atat de mare, cetatenii vor prinde curaj si vor incepe sa cheltuiasca. Daca in schimb anunta reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, nu e bine. Va fi jale daca aceasta reducere cu 25% se va traduce, la fel ca in Estonia, intr-o scadere a consumului cu 30%. De asemenea, scaderea veniturilor mai are un impact psihologic puternic asupra consumatorilor, si anume faptul ca cetatenii vor incepe sa economiseasca si mai mult, e ceva psihologic, lucru ce se va reflecta negativ in vanzari”, explica omul de afaceri. In finalul ideii, Octavian Radu exclama: „Parca am umbla intr-o tara de depresivi, peste tot numai negativism”.

Ce ar trebui sa se intample pentru ca Romania sa iasa din criza? Octavian Radu evita sa dea vina pe Guvern pentru fluctuatiile economice, mai puternice in Romania decat in multe alte state membre UE, spunand ca „guvernantii sunt doar o particica din tara asta si clientela politica exista oricum peste tot in lume. Ei sunt prezenti pana la urma in toate tarile si sunt tot un produs al societatii”. Octavian Radu sustine ca ar trebui „o mai mare impacare unii cu altii – irosim prea multe eforturi in certuri absolut sterile”.

„Trebuie sa incepem sa fim mai responsabili cu noi insine, cu natura, colegii si tara, in general”, incheie Octavian Radu.

Concurentii Diverta pe piata locala sunt Carturesti, librariile Humanitas, precum si principalele lanturi de retail electronic, precum Altex, Domo, Flamingo sau eMag.

Cititi si: Diverta a intrat in insolventa saptamana aceasta.