- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Divizia de IT si Internet a Cailor Ferate Romane, pierderi de 1,2 mil. euro anul trecut

07 Sep, 13:33 • emanuel.ceciu
Informatica Feroviara S.A., companie de servicii IT, detinuta integral de Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, a avut in 2008 pierderi de circa 1,2 mil. euro, in scadere fata de cele de 1,57 mil. euro raportate cu un an in urma, conform datelor afisate pe site-ul Ministerului de Finante.
Divizia de IT si Internet a Cailor Ferate Romane, pierderi de 1,2 mil. euro anul trecut

Cifra de afaceri a Informatica Feroviara S.A. a fost in 2008 de 9,5 mil. euro, in scadere cu 5% fata de 2007.

Societatea are 380 de angajati, numar care a ramas constant din 2005.

Obiectul de activitate al S.C. Informatica Feroviara S.A. consta in productia de programe, implementarea si exploatarea de aplicatii informatice pentru transportul feroviar precum si furnizarea altor servicii informatice pentru societatile feroviare si pentru terti.

Cel mai accesat site de sub umbrela Informatica Feroviara este MersulTrenurilorCFR.ro. „Inregistram scaderi usoare ale traficului, din cauza aparitiei altor site-uri care furnizeaza informatii similare. Traficul pentru sectiunea cea mai accesata, Mersul trenurilor, este inclus in statisticile pentru infofer.ro”, au declarat pentru DailyBusiness.ro oficiali ai filialei CFR.

Site-ul infofer.ro ocupa locul 123 intre cele mai vizitate site-uri din Romania si locul patru in trafic pe sectiunea Companii/Firme, conform Trafic.ro. In august, site-ul, care include si Mersul Trenurilor, a atras 525.000 de vizite la aproape 1 mil. de afisari, in scadere de la 652.000 de vizite si 1,12 mil. afisari cu o luna inainte.

Portalul Infofer.ro nu este insa monetizat in niciun fel de catre compania feroviara.

SC Informatica Feroviara a inregistrat cele mai importante venituri, in ultima perioada, din vanzarea Sistemului Informatic xSell („Sistem de emitere electronica a legitimatiilor de calatorie si rezervare a locurilor la trenurile de calatori”) la CFR Calatori, sistem care a fost extins pe intreaga retea feroviara pe care opereaza CFR Calatori. De asemenea, o pondere semnificativa a veniturilor vine din serviciile de infrastructura IT, in special din Reteaua Nationala de Transmisii de Date Privata (RENTRAD), realizata in cadrul proiectului IRIS. Proiectul IRIS (Sistem Informatic Integrat pentru Calea Ferata) este o componenta a Programului de Reabilitare a Caii Ferate, inceput in 1996.

In ceea ce priveste relansarea si imbunatatirea site-ului Infofer.ro, oficialii companiei nu au oferit mai multe amanunte decat ca „exista un proiect de modernizare a site-ului ‘CFR Calatori’, cu facilitatile comerciale de informare, rezervare si vanzare on-line”.

CFR Calatori S.A. a generat in 2008 afaceri de 580 mil. euro, similar cu afacerile inregistrate de companie in 2007. Pierderile CFR Calatori au crescut insa cu 70% anul trecut, pana la 70 mil. euro.

Printre concurentii infofer se numara Mersul-trenurilor.eu sau MersulTrenurilor.ro.