- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Doi tineri romani au inventat pantoful-incarcator de telefon mobil

10 Mar, 15:15 • emanuel.ceciu
Proiectul unei echipe din Romania a castigat sectiunea "Antreprenoriat si Competente Digitale" in cadrul concursului "Go Digital" - parte integranta a campaniei "eSkills Week 2010". Proiectul "Incarcatorul ecologic de telefon mobil", o "talpa electrica" ce alimenteaza terminale mobile, a fost clasat inaintea altor zeci de lucrari ce au intrat in competitie la aceasta categorie.
Doi tineri romani au inventat pantoful-incarcator de telefon mobil

In concurs au fost inscrise peste 60 de proiecte din 22 de tari din Uniunea Europeana, Romania clasandu-se astfel printre cele cinci tari castigatoare, dintr-un total de 10 finaliste.

Proiectul tinerilor Cezar Ursan si Adrian Brudaru, „Incarcatorul ecologic de telefon mobil” reprezinta ideea unei afaceri pe care vor sa o demareze in viitorul apropiat, urmand sa ofere utilizatorilor o metoda ecologica de incarcare a terminalelor mobile. Practic, un dispozitiv transforma, prin atasarea la pantof, energia mecanica (de miscare) in energie electrica, suficienta pentru a incarca o baterie de 3,7 V, folosita la majoritatea telefoanelor mobile.

„Acum suntem in procesul de creare al celui de-al doilea prototip care va fi si cel final, utilizabil de viitorii clienti. Practic este o talpa falsa ce se poate scoate sau pune in pantof, si pe care calci cand mergi. Energia se transmite la telefonul mobil printr-un fir ce poate fi tras pe interiorul pantalonului. O alta metoda este cu o baterie de mici dimensiuni ce se ataseaza talpii pana la incarcare, dupa care este atasata telefonului mobil prin intermediul unui conector.

Din cam 100 de pasi, in cazul primului prototip, se produce suficienta energie pentru a incarca timp de o ora un mobil functional si conectat la o retea de telefonie mobila. Daca telefonul nu este conectat la nicio retea de telefonie mobila, timpul de incarcare obtinut dupa 100 de pasi creste pana la 8 ore.

„Al doilea prototip va fi mult mai performant”, a spus Adrian Brudaru pentru DailyBusiness.ro. „Practic, daca vorbesti la telefon in timp ce mergi, bateria se va incarca, in loc sa se descarce”.

Pana la lansarea pe piata vor mai trece insa, cel mai probabil, cateva luni. „Este greu sa primim sprijin financiar, incercam sa discutam cu diferite organizatii, fundatii, este insa dificil sa convingem. Pentru a lansa proiectul pe piata vom avea nevoie de fonduri suplimentare, eventual de un investitor sau partener”, spune Brudaru.

Costul de productie estimativ al incarcatorului ecologic ar fi de circa 10$, in Romania.

Ursan si Brudaru au 23 de ani si au absolvit Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi.

Gala de premiere a avut loc la Bruxelles, in cadrul careia organizatorii concursului – Comisia Europeana (CE), Digitaleurope si European Schoolnet – au recompensat tinerii si profesorii care au dat dovada atat de implicare in domeniul IT&C cat si de competente digitale bune.

„Avem multi profesionisti in tara, deja formati in industrie, insa este foarte important ca din spate sa vina tinere talente. Pot sa spun ca proiectul lor a fost foarte apreciat, juriul remarcand ca acesta a imbinat in mod fericit utilizarea tehnologiei IT cu principiile ecologice”, a declarat Valentin Negoita, presedinte APDETIC, organizatie profesionala non-profit care a coordonat campania eSkills Week 2010 in Romania.