Internet/New Media

Electronicele n-au auzit de criza. Cele mai importante trenduri ale anului

19 Jan, 00:01 • cristian.lacraru
Cererea de tehnologie va creste, sfidand conditiile economice dificile, tabletele vor fi pretutindeni, sute de milioane de dolari vor fi investiti in centre uriase de date, iar imprimarea 3D ar putea deveni un lucru comun. Acestea sunt cateva dintre trendurile identificate de Deloitte in raportul Technology Predictions 2012.
Electronicele n-au auzit de criza. Cele mai importante trenduri ale anului

Potrivit [url=http://www.deloitte.com/view/en_GX/global/industries/technology-media-telecommunications/tmt-predictions-2012/technology/index.htm]documentului citat[/url], cererea de tehnologie destinata consumatorilor va creste si in acest an. Un numar record de smartphone-uri si tablete vor fi cumparate, iar vanzarile de computere vor fi, la randul lor, in crestere.

Vanzarile de televizoare vor urca si ele, dar modest, mai ales in tarile emergente.

Chiar si tarile care se confrunta cu conditii economice dificile si care nu au iesit inca din recesiune vor inregistra majorari ale vanzarilor de electronice destinate consumatorilor.

In tarile dezvoltate, cresterile vor fi mai mici, insa in tarile emergente avansul vanzarilor de tehnologie ar putea fi unul semnificativ, mai ales pe fondul ieftinirii calculatoarelor si aparitiei pe piata a unor smartphone-uri din ce in ce mai ieftine.

Raportul Deloitte remarca faptul ca in ciuda perceptiei potrivit careia cheltuielile cu tehnologia sunt foarte mari, o gospodarie medie americana cumpara electronice de numai 1.200 de dolari pe an, sau mai putin de 2,5% din venitul mediu anual.

Si asta pentru ca electronicele s-au ieftinit substantial la nivel istoric. In urma cu o decada, un televizor cu ecran mare sau un calculator costau mai mult de 1.000 de dolari, iar in urma cu 30 de ani, pretul mediu al unui televizor, ajustat cu rata inflatiei, se ridica la 1.800 de dolari. In zilele noastre, cu 1.800 de dolari putem cumpara in Statele Unite doua televizoare cu ecran plat, doua tablete, doua netbook-uri si trei smartphone-uri.

[img=2465][/img][b]Tabletele vor fi pretutindeni[/b]

Deloitte anticipeaza ca aproximativ 5% dintre tabletele vandute in cursul acestui an vor fi cumparate de indivizi sau in gospodarii care detin deja una.

Trebuie mentionat ca in ianuarie 2010, cele mai agresive estimari asteptau vanzari de 1 milion de unitati pentru acel an.

Practic, tabletele reprezinta produsele cu cea mai rapida penetrare din istoria omenirii. In cazul automobilelor, telefoanelor, radioului sau televizorului, au durat cateva zeci de ani pana cand 5% dintre gospodarii detineau un asemenea dispozitiv. In ceea ce priveste exemplele mai recente, au trecut peste 10 ani de la introducere pana cand mai mult de 5% dintre gospodarii au avut mai mult de un calculator sau televizor.

Vanzarile de tablete sunt asteptate sa creasca spectaculos, antrenate si de o varietate din ce in ce mai mare a formelor si dimensiunilor lansate pe piata dar si de scaderi puternice de preturi.

Tabletele cu dimensiuni intre 5 si 7 inchi sunt asteptate sa inregistreze vanzari de zeci de milioane de unitati in acest an, fata de doar cateva milioane in 2011.

[b]Centrele de date, un business de miliarde de dolari[/b]

Delloite se asteapta ca in 2012 centrele de date ce administreaza volume foarte mari (big data) sa inregistreze cresteri spectaculoase.

In 2009 existau doar cateva proiecte de acest gen, iar veniturile la nivelul industriei se situau la mai putin de 100 milioane de dolari. Pana la finele acestui an, 90% dintre cele mai mari 500 de companii americane vor derula o initiativa in acest sens.

Veniturile industriei se vor situa intre 1 si 1,5 miliarde de dolari, dar asta pentru ca piata este inca una aflata la inceput de drum, iar majoritatea proiectelor derulate vor fi pilot.

Seturile de date sunt asteptate sa urce cu un ordin sau doua de magnitudine in urmatoarele 12 luni, iar nevoia de a realiza analize in timp real pe acestea va deveni din ce in ce mai mare.

Daca pana acum, aceste date erau folosite doar in domenii de nisa precum meteorologia sau fizica, in prezent acestea sunt necesare aproape oriunde, de la motoare de cautare si pana la economie si finante.

Chiar daca industria este una care doar incepe sa se puna pe picioare, studiile sugereaza ca in SUA va fi nevoie de 140.000-190.000 de specialisti in „big data” in urmatorii 5 ani.

[img=2466][/img][b]SSD-ul prinde teren in fata hard-disk-urilor clasice[/b]

Memoriile de tip SSD, mai rapide dar mai scumpe, ar putea incepe sa-si faca loc intr-o piata a calculatoarelor dominata in prezent de hard-disk-uri.

Pana la finele anului in curs, 90% dintre MP3 playere, smartphone-uri sau tablete vor fi echipate cu asemenea memorii, fata de numai 20% in urma cu 5 ani.

In plus, pana la 15% dintre laptop-urile vandute in acest an vor avea memorii SSD, de 4 ori mai multe decat in 2010.

Aceste dispozitive de stocare isi vor face loc chiar si in industria centrelor de date, unde pana la 10% din companii sunt asteptate sa faca in acest an tranzitia catre noile metode.

Tehnologia SSD nu este una noua, ci se afla pe piata de cateva zeci de ani. Aceasta a fost impiedicata pana acum sa prinda teren din cauza unor limitari fundamentale. Practic, dispozitivele SSD aveau, pana acum, o capacitate mai mica de stocare si erau de pana la 10 ori mai scumpe. In 2005, cel mai mare SSD disponibil pe piata putea stoca numai cativa GB de date si costa cateva mii de dolari. In 2008, un PC cu un SSD de 64 GB costa cu 1.000 de dolari mai mult decat acelasi calculator echipat, insa, cu un HDD de 800 GB.

Totusi, avansul tehnologiei a permis dispozitivelor SSD sa isi injumatateasca pretul la fiecare 18 luni.

[b]Imprimarea 3D, mai aproape de realitate[/b]

Imprimantele 3D vor deveni in 2012 un segment viabil in mai multe piete, incluzand piata de 22 de miliarde de dolari pe an a uneltelor.

Imprimantele 3D sunt asteptate sa aiba succes si in cateva arii de nisa precum amatorii care vor dori sa-si construiasca singuri diverse lucruri.

Totusi, vanzarile totale se vor situa la mai putin 200 milioane de dolari, iar cei care vor asemenea dispozitive pentru acasa vor mai avea de asteptat.

Nu este inca foarte clar daca acestea vor deveni „mainstream” in urmatoarele 12 luni, insa pretul celor mai ieftine dispozitive ar putea cobori sub 1.000 de dolari.