- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Executiv de top la gigantul Microsoft: Romania are de infruntat vremuri foarte grele – este nevoie de manageri eficienti

05 Nov, 15:22 • emanuel.ceciu
Romania se afla intr-o pozitie dificila pe piata economica mondiala, companiile fiind nevoite sa selecteze din ce in ce mai atent manageri si angajati eficienti, care trebuie stie sa profite de avansurile tehnologice actuale si viitoare, a declarat joi Jean-Philippe Courtois (foto), presedinte al Microsoft International, prezent in Romania pentru o zi.
Executiv de top la gigantul Microsoft: Romania are de infruntat vremuri foarte grele - este nevoie de manageri eficienti

Courtois este unul dintre cei mai importanti executivi din companie, fiind responsabil de vanzari, marketing si servicii pentru circa 100 de filiale ale Microsoft din 240 de state si teritorii. Anterior, el a fost CEO si presedinte pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

„Acum si mult timp de acum incolo, in spatele marilor evolutii tehnice vor sta oamenii. Ei sunt si vor ramane cel mai important activ al companiilor. Microsoft nu face decat sa creasca eficienta clientilor si sa le ofere acestora mai multe optiuni de evolutie si reducere a costurilor”, a declarat Courtois. Acesta a venit in Romania pentru a analiza mai in amanunt ce potential are piata autohtona, precum si pentru a promova cele mai noi produse Microsoft – Windows 7, Windows Server 2008 si Exchange Server 2010.

„Piata din Romania reprezinta o surpriza pentru mine, fiind una dintre regiunile cu cele mai ridicate apetente pentru tehnologii – dovada faptul ca Windows 7 beta a fost downloadat in tara de 100.000 de ori si circa 6.000 de companii vor folosi sistemul de operare pana la finalul anului”, a spus presedintele Microsoft, care este al treilea om in companie, dupa Steve Ballmer si Kevin Turner.

In prezent, Windows Vista are o cota de piata de 19% in Romania pe zona de sisteme de operare cu licenta, urmand ca in urmatoarele noua luni sistemul de operare Windows 7 sa aiba o cota de piata similara, daca nu mai mare, a spus Calin Tatomir, manager Microsoft Romania.

In ceea ce priveste competitia de pe piata locala, Jean-Philippe Courtois a spus, zambind, ca in mare parte Microsoft este propriul sau concurent. „Intr-un fel suntem concurentii nostri cei mai buni. Uitati-va la cati oameni mai folosesc inca Windows XP. Faptul ca Windows 7 include posibilitatea rularii in paralel a acestui sistem de operare rezolva aceasta ‘problema'”, a spus Courtois. Acesta a subliniat ca sistemele echipate cu Windows 7 sunt mai eficiente, ca si pret dar si ca functii, decat computerele produse de concurentul Apple, prezent si pe piata locala. „Windows 7 este compatibil cu foarte multe programe, foarte stabil si mult mai ieftin decat produsele Apple. Sunt de 25 de ani in companie, am vazut toate versiunile de sisteme de operare lansate de noi si pot spune ca acesta este de departe cel mai eficient si sigur”, a spus Courtois.

Oficialul celui mai mare producator de software din lume a subliniat ca avantajele folosirii celor mai noi produse Microsoft nu se rezuma la reducerea costurilor. „Intr-adevar, acesta este un factor important, avand in vedere ca dintr-un studiu recent rezulta ca folosirea Exchange Server 2010 ar putea reduce costurile/calculator/an cu 190 $. Deja 80% dintre clientii enterprise din Romania folosesc produse Exchange Server. Cel mai important este faptul ca noile sisteme reduc timpii de lucru si cresc productivitatea angajatilor. Acest lucru este atestat de peste 90% dintre cei ce au oferit, benevol, review-uri asupra produselor noastre recente”, a spus Jean-Philippe Courtois.

Intrebat de ce Microsoft „pierde oportunitati importante in Romania, nelansand pe piata locala in mod oficial consola Xbox”, oficialul companiei a spus ca „ne uitam la oportunitatile locale. Nu promit ca maine vom aduce consola, dar cand piata va fi pregatita si cand vom considera ca va fi profitabil, in mod sigur vom face si acest lucru”.

Ce rezerva viitorul, pe zona de tehnologie? „Cloud computing-ul devine din ce in ce mai important, realizandu-se mari progrese in ultimii cinci ani in acest sens. Avem deja companii mari, precum Coca-Cola, care prefera sa foloseasca serverele noastre pentru anumite programe, reducand astfel costurile interne. De asemenea, mouse-ul devine din ce in ce mai putin folosit. Avem in fabrica cateva prototipuri de viitoare computere ce vor putea functiona doar prin intermediul touch-screen-ului. Omul devine, usor-usor, computerul, miscarile sale influenteaza ce se intampla pe display”, a mai spus presedintele Microsoft.

Unul dintre segmentele IT ce inregistreaza cresteri si pe piata locala, in ciuda crizei economice, este nisa netbook-urilor. „95% dintre acestea sunt echipate cu sisteme Windows. Operatorii telecom joaca si vor juca un rol important in promovarea Windows 7 pe netbook-uri. Acestia vand computerele foarte ieftin, utilizatorii trebuind sa plateasca abonamente lunare la servicii de date. Acest sistem functioneaza si in Romania foarte bine, de exemplu prin Romtelecom”, a mai subliniat Jean-Philippe Courtois.

Courtois lucreaza in cadrul Microsoft din 1985, fiind sef peste 240 de tari din afara SUA si Canada. Acesta conduce operatiunile strategice si de marketing din tarile emergente. Puteti citi mai multe despre Courtois pe site-ul Microsoft.