- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

GTS Telecom cumpara firma romaneasca Datek formand o entitate ce asteapta venituri de peste 25 mil. euro in Romania

09 Jun, 12:40 • emanuel.ceciu
GTS Central Europe, operator telecom ce furnizeaza servicii integrate in 5 tari din centrul si estul Europei, inclusiv Romania, a cumparat compania autohtona Datek, jucator semnificativ pe piata locala. GTS va integra Datek in structura operationala existenta in Romania, cele doua entitati urmand sa genereze venituri combinate de peste 25 mil. euro anul acesta, in Romania.
GTS Telecom cumpara firma romaneasca Datek formand o entitate ce asteapta venituri de peste 25 mil. euro in Romania

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.

GTS Telecom, filiala locala a GTS CE, a generat in 2009 venituri de 19,81 mil. euro, in crestere de la 19,06 mil. euro cat a inregistrat in 2008. EBITDA a crescut cu 6%, de la 4,9 mil. euro in 2008 la 5,2 mil. euro in 2009.

„Pentru anul in curs, dupa achizitia Datek, estimam ca vom genera pe piata din Romania afaceri de peste 25 mil. euro”, a declarat Adam Sawicki, CEO al grupului GTS CE.

Contractul de achizitie a fost semnat saptamana aceasta. Negocierile pentru cumpararea Datek au inceput in toamna anului trecut. Datek a fost detinuta de sotii Lichi.

„A fost o achizitie benefica pentru ambele parti. Voi ramane in structura de conducere a GTS Telecom dupa ce fuziunea dintre cele doua companii se va finaliza”, a spus Leonard Lichi, CEO la Datek. „Furnizarea serviciilor catre clientii Datek se va face neintrerupt, iar toate obligatiile si intelegerile contractuale vor ramane valide”, a adaugat acesta.

Actionarul si fondatorul Datek a cedat compania intrucat „era un pas natural. Nu aveam probleme financiare ci pur si simplu acesta este, in general, scopul oricarui business personal – sa il vinzi, la un moment dat, si sa scoti profit. Cash flow-ul din companie este foarte bun si, dupa mai multe negocieri si cu alte companii, am decis ca GTS este cea mai potrivita companie catre care sa vindem”.

Atat GTS cat si Datek au clienti corporate. „Exista o complementaritate intre cele doua companii. Ne intarim astfel pozitia competitiva in Romania dar si in regiunea central si est Europeana”, a spus Dan Mihaescu, CEO la GTS Telecom.

GTS CE, companie detinuta in majoritate de fondurile de investitii americane Columbia Capital, M/C Venture Partners si Innova Capital, desfasoara operatiuni directe in Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia. Grupul a inregistrat in 2009 venituri de 384,5 mil. euro si EBITDA de 86 mil. euro, in crestere de la 72 mil. euro.

Intrebat daca GTS Telecom mai are in plan in viitorul apropiat achizitia unor companii de pe piata locala, CEO-ul grupului a spus ca „abia am finalizat-o pe aceasta. Urmarim, intr-adevar, oportunitati de achizitie, dar in special pe alte piete. In Romania ne vom consolida si speram sa finalizam cat mai curand fuziunea operatiunilor celor doua companii. Suntem in Romania pentru a ramane si pentru a creste”, incheie acesta.

GTS Telecom are in Romania 115 angajati in timp ce Datek are 104 angajati.

Printre clientii GTS Telecom se numara companii precum HP, Ocean, Ikea, Ericsson sau Danone.