- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

HP Romania: Companiile se afla in plin proces de upgrade al serverelor, au crescut vanzarile in 2010

26 Jan, 13:48 • emanuel.ceciu
Producatorii de servere urmaresc in aceasta perioada sa isi reimprospateze si sa inlocuiasca mare parte din sistemele vechi, pentru a economisi, pe termen mediu si lung, si pentru a isi eficientiza business-urile. Desi piata este inca departe de volumul anilor 2007-2008, HP Romania observa un trend ascendent si ofera predictii privind evolutia acestui segment. Citeste mai jos opinii ale liderului de piata.
HP Romania: Companiile se afla in plin proces de upgrade al serverelor, au crescut vanzarile in 2010

Piata de servere din Romania a urcat in trimestrul trei al anului trecut cu 28%, pana la 2.447, conform HP Romania care citeaza un studiu al IDC.

„Evolutia se datoreaza unei mici revigorari a pietei IT, care speram sa se simta mai puternic anul acesta, dar si unui ciclu de upgrade de la serverele mari, care ocupa mult spatiu si consuma mult curent electric, la noua generatie de servere Blade (lamelare, de mai mici dimensiuni si mai eficiente – n.r.)”, a declarat Mihai Guran (foto), ESSN Manager in cadrul filialei locale a HP.

Din totalul vanzarilor, HP a detinut o cota de 47,8%. Pe segmentul Blade, servere mai performante destinate in special companiilor mari, precum si unitatilor administrative ale statului, compania a detinut o cota de 69,3%, pe trimestrul trei, comercializand in aceasta perioada 276 de sisteme.

„Trebuie luat in seama faptul ca aceasta crestere procentuala de doua cifre se raporteaza la un an 2009 foarte slab, cand piata serverelor a atins cel mai mic nivel din ultimii 13 ani”, a subliniat Guran.

„Unii zic ca nivelul din 2008 o sa-l atingem in 3-5 ani. HP nu are insa vreun glob de cristal, pentru a prezice aceasta revigorare, insa in 2010 piata a evoluat fata de 2009”, a mai spus acesta.

O solutie „de start” pentru servere Blade costa intre 75.000 si 100.000 euro, pentru companii.

„Aceste sisteme reprezinta viitorul. Ele pot inlocui 50 de servere, companiile castiga spatiu, economisesc consum de energie cu pana la 30%, timpul de implementare este cu pana la 50% mai redus. Tendinta pe piata este de a oferi servicii complete, unificate, de eliminare a segmentarilor din sisteme IT”, explica Guran.

La nivel global, HP este lider de piata pe segmentul serverelor de trei trimestre. Pe trimestrul trei, cota de piata a companiei este de 33,4%.

„In 2011 vom avea mai multe lansari de servere, comparat cu 2010, in special din gama X86 si high-end. Urmarim sa ne crestem cota de piata, atat global cat si in Romania. Ne vom axa pe infrastructura si servicii de aplicatii”.

Oficialii filialei locale a companiei americane nu a oferit informatii privind veniturile din vanzarile de servere din Romania si nici ponderea detinuta de acest segment in afaceri companiei. Unica declaratie in acest sens a fost „am avut crestere (pe servere-n.r.) pe toate segmentele de business”. Principalii si cei mai mari clienti ai HP pe piata locala sunt companii telecom, sector financiar-bancar sau distribuitori.

Principalii concurenti ai companiei pe piata locala sunt IBM, Dell sau Oracle.

HP Romania este unul dintre principalii jucatori locali de pe piata producatorilor de computere si imprimante, alaturi de concurenti precum Acer, Dell, Lenovo sau Asus.