- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Laptop-urile si nevoia de Internet fara fir cresc puternic piata de routere wireless

31 Mar, 00:01 • emanuel.ceciu
Vanzarile de routere wireless (dispozitive de distribuire fara fir a semnalului de Internet - n.r.) vor creste in 2008 cu cel putin 60%, pana la o valoare a pietei de 1,6 - 2 mil. euro, pe fondul vanzarilor accelerate de laptop-uri.
Laptop-urile si nevoia de Internet fara fir cresc puternic piata de routere wireless

Piata va creste cu circa 60%, conform reprezentantilor Flamingo, in timp ce alti reprezentanti din piata pronosticheaza dublarea acestui segment in 2008.

„Ne asteptam pentru anul 2008 la o evolutie importanta pe acest segment de produse. Vanzarile de notebook-uri sunt in continua crestere, utilizatorii de acasa folosesc din ce in ce mai multe dispozitive conectate in retea (notebook, desktop dar si alte dispozitive cum ar fi telefoane mobile sau console de jocuri), alt motiv pentru care vor creste vanzarile de routere wireless fiind si nevoia in crestere a romanilor de a accesa Internetul”, a spus pentru DailyBusiness Jiri Rizek, director executiv Flamingo International.

„Includerea unei placi wireless in configuratiile standard ale celor mai multe modele de laptop-uri va duce la cresterea vanzarilor de routere de acest tip. De asemenea, cresterea numarului de conectari la Internet, determinata de scaderea preturilor precum si extinderea retelelor de Internet vor cauza o crestere a volumului vanzarilor acestor dispozitive”, este de parere Catalin Mihailescu, general manager al companiei de retail IT Azerty.

Acesta este de parere ca piata se va dubla in 2008, pana la circa 2 mil. euro.

Mihailescu a precizat pentru DailyBusiness ca alti factori care vor duce la o posibila dublare a acestei piete in 2008 vor fi cresterea vitezei de transfer, implementarea unor noi tehnologii, aparitia pe piata a unor noi modele de routere wireless precum si stabilitatea in crestere a conexiunilor.

„In prezent, sunt destul de multi utilizatori care se plang de instabilitatea conexiunii, dar deja au inceput sa intre in Romania routere care rezolva aceasta problema, cum ar fi modelele Linksys sau D-link”, este de parere Mihailescu.

Acesta a precizat ca in 2007, Azerty a vandut in jur de 1.000 de routere wireless.

Un produs care permite viteze de pana la sase ori mai mari decat ale altor modele de routere wireless a fost introdus recent pe piata autohtona, generand vanzari importante pentru retailerul IT, electronice si electrocasnice Flamingo International.

„Compania SMC a introdus recent o noua tehnologie wireless, draft-n, ce permite viteze de pana la 300 Mbps. Produsul de baza care foloseste acesta tehnologie, routerul SMCWBR14S-N2 care costa circa 100 euro, s-a impus foarte repede devenind cel mai bine vandut produs in mai putin de o luna. Acest lucru s-a intamplat datorita vitezei foarte mari a acestei tehnologii fata de vechea tehnologie, care permitea maxim 54 Mbps”, a declarat Jiri Rizek, director executiv al Flamingo International.
„Tehnologia draft-n permite transferuri de date la viteze de pana la 300Mbps, facand mult mai eficienta trecerea catre retelele wireless si in cazul conexiunilor de mare viteza, in detrimentul retelelor cablate care ofera standard viteze de doar 100Mbps”, a continuat Rizek.

Pretul routerelor wireless variaza intre 130 de lei si 2.000 de lei, in functie de performante si marca.

Conform lui Madalin Durca, director de marketing la PCFun.ro, cele mai cautate modele de catre clienti sunt produsele Asus, in special modelul WL-500G-Premium (la pretul de circa 260 lei) si cele D-link, in special DL 524 (circa 200 de lei).

Oficialii PCFun.ro anticipeaza si ei cresterea puternica a acestei piete in 2008.

„Vanzarile de routere vor fi, cu siguranta, in crestere puternica anul acesta, in primul rand datorita dezvoltarii pietei de notebook-uri, dar si datorita faptului ca din ce in ce mai multi utilizatori se afla permanent in miscare, necesitand autonomie in activitatea lor. De asemenea, se adauga tendinta de optimizare a infrastructurii retelelor”, este de parere Durca.

Acesta a precizat ca din ce in ce mai multe firme, inclusiv PCFun.ro, au inceput sa vanda laptop-urile impreuna cu routere wireless, „semn ca se cumpara produsul si ca este nevoie de ele”.

„Conexiunile broadband, accesul la Internet si viteza de transfer a datelor sunt factori esentiali in decizia de achizitie a unor echipamnte performante de ultima generatie. De exemplu, pentru o retea metropolitana, un router bazat pe standard N poate garanta o navigare optima, evident, daca si notebook-ul se bazeaza pe acelasi standard. In concluzie, pentru a nu limita traficul de mare viteza pe internet, este nevoie de echipamente wireless cu performante”, a spus Durca.

Oficialii PCFun.ro au declarat ca in 2007 au vandut routere wireless in valoare de circa 60.000 euro. Acestia au precizat ca routerele wireless au „mai multa priza” la cumparaturile online, intrucat vanzarile de laptop-uri provin in majoritate de pe Internet, mai degraba decat din magazinele traditionale.