- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

NewAD Communication: Suprematia companiilor indiene pe piata de outsourcing IT se clatina, romanii pot profita

24 Jul, 13:21 • mihaela.tudorancea
Suprematia companiilor indiene de outsourcing IT a inceput sa se clatine in ultimele luni, iar companiile romanesti ar putea profita de acest lucru, crescandu-si influenta si atragand clienti internationali, au declarat reprezentantii firmei de consultanta in marketing si management NewAD Communication.
NewAD Communication: Suprematia companiilor indiene pe piata de outsourcing IT se clatina, romanii pot profita

Exista trei motive principale pentru care companiile indiene de outsourcing incep sa nu ma fie la fel de atractive ca in trecut, conform sursei citate.

In primul rand, salariile au inceput sa creasca in aceasta tara. Daca, pana acum un an, un angajat indian era de 6 ori mai ieftin decat unul european, de exemplu, acum el este, in cel mai bun caz, numai de 3 ori mai ieftin.

Al doilea motiv tine de stilul de lucru, care nu incurajeaza progresul tehnologic. Industria indiana de outsourcing este una in care angajatii sunt simpli executanti, si nu isi aduc foarte mult aportul la dezvoltarea de noi tehnologii sau procese de lucru. Spre deosebire de acestia, angajatii romani, de exemplu, sunt deosebit de flexibili si de inventivi, putand sa dezvolte solutii ingenioase, a declarat Lucian Dorneanu, senior lead generation consultant la Newad Communication.

„Nu in ultimul rand, siguranta datelor, dar si a persoanelor, fac ca India sa nu mai fie atat de atractiva ca destinatie de outsourcing. Atacurile teroriste din Mumbai sau scandalul de la compania Satyam (detalii despre cazul Satyam – n.r.) determina companiile occidentale sa caute destinatii de outsourcing mai sigure, cum ar fi Romania”, a adaugat Dorneanu.

Concurenta intre companiile de outsourcing IT se va intensifica semnificativ pana in 2010, conform previziunilor companiei de cercetare si consultanta IT Gartner, citata de Dorneanu, devenind tot mai greu pentru acestea sa achizitioneze noi clienti. „In perioada de recesiune, cand cererea de servicii de outsourcing IT este tot mai mare, companiile romanesti din domeniu au sansa sa cucereasca piete foarte interesante daca reusesc sa se diferentieze de alti furnizori mai ieftini, dar cu servicii mai slabe calitativ”, a explicat el.

NewAD Communication este o companie de consultanta in marketing si management, fondata in anul 2006, avand in portofoliul sau clienti precum OSF Global Services, Materna Information & Communications si RnD Software-Livigent.