- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Nokia si-a triplat pierderile in trimestrul al doilea

19 Jul, 16:03 • adrian.mihaltianu
Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia a raportat o pierdere de 1,41 miliarde de euro in trimestrul al doilea, fata de un rezultat negativ de 368 milioane de euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Nokia si-a triplat pierderile in trimestrul al doilea

Rezultatul este peste media estimarilor analistilor contactati de [url= http://www.bloomberg.com/news/2012-07-19/nokia-reports-lumia-sales-topping-estimates-as-losses-widen.html]Bloomberg[/url], care indica o pierdere de 641,1 milioane de euro. Compania noteaza ca pierderile vor continua in acelasi ritm si in trimestrul al treilea.

In acelasi timp, vanzarile Nokia au scazut cu 20%, pana la 7,54 miliarde de euro, de la 9,2 miliarde de euro, peste asteptarile analistilor, care au prognozat vanzari de 7,32 miliarde de euro.

Totusi, livrarile smartphone-ului care reprezinta varful de gama al Nokia au depasit estimarile analistilor. Astfel, Lumia 900 s-a vandut in 4 milioane de exemplare in trimestrul al doilea, dublu fata de perioada similara a anului trecut.

Volumul vanzarilor de smartphone-uri s-a diminuat cu 39% in T2, la 10,2 milioane unitati, iar livrarile de telefoane clasice au urcat cu 2,4%, la 73,5 milioane.

Directorul general al companiei, Stephen Elop, aflat in functie din 2010, a anuntat peste [b]20.000 de concedieri[/b] si a inchis mai multe fabrici si centre de cercetare-dezvoltare.

Capitalizarea companiei a coborat cu 64% de la inceputul anului si a atins miercuri cel mai redus nivel din 1994. Valoarea de piata a Nokia a scazut cu 95 miliarde de euro de la lansarea primului model iPhone, in 2007, si se plaseaza in prezent la mai putin de 6 miliarde de euro.

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/samsung-a-detronat-nokia-si-a-devenit-cel-mai-mare-producator-de-telefoane-din-lume-76038/]Nokia a fost detronata[/url] recent de Samsung, dupa 14 ani de dominatie a pietei telefoanelor mobile. In primul trimestru din acest an, Samsung a avut o cota de piata de 25%, urmat de Nokia cu 23% si Apple cu 9,5%.