- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

nVidia a pierdut cota de piata in Romania, dar si-a crescut vanzarile in 2008

17 Dec, 13:46 • emanuel.ceciu
Producatorul de tehnologie video nVidia a pierdut in 2008 circa 15 puncte procentuale din cota de piata in Romania, din cauza "imposibilitatii de a se concentra puternic in aceasta regiune". Compania si-a crescut insa vanzarile pe piata locala cu circa 20%, pana la aproape 300.000 de placi grafice, conform lui Thomas Mertens, director de vanzari Europa Centrala.
nVidia a pierdut cota de piata in Romania, dar si-a crescut vanzarile in 2008

„Acum 5-6 luni, managerul de vanzari pe Europa de Est a plecat de la nVidia, deci afacerile companiei au avut de suferit in aceasta zona. A trebuit sa preiau eu prerogativele sale, dar un singur om nu se poate ocupa de aproape toata Europa. Cred ca in Romania avem cota de circa 60% in prezent, de la 75% anul trecut”, a declarat Mertens.

Acesta a subliniat insa ca vanzarile au crescut chiar si asa cu circa 20%, iar pentru 2009, estimeaza o crestere din doua cifre a comercializarilor.

„In primul trimestru vom angaja un om nou care sa se ocupe de regiunea de sud-est a Europei. Romania este cea mai importanta tara din regiune pentru nVidia si vrem sa ne concentram din 2009, din nou, foarte puternic pe ea”, a mai spus Thomas Mertens.

nVidia activeaza in prezent in Romania prin intermediul a sase distribuitori.

„Desi nu avem un plan concret de a deschide aici o facilitate de productie, suntem foarte deschisi acestei posibilitati. Daca vom gasi un nucleu entuziast de oameni capabili sa dezvolte software sau hardware, nu vad de ce nu am face si asta”, a mai spus managerul de vanzari pe Europa Centrala.

CUDA, PhysX, 3D si 3D stereo – noile tehnologii de procesare vizuala

nVidia a prezentat in premiera in Romania, cub conceptul „Graphics Plus”, cele mai noi tehnologii de procesare vizuala. Graphics Plus introduce o noua modalitate de procesare vizuala prin tehnologiile PhysX, 3D Vision, prin intermediul tehnologiei CUDA.

Noua tehnologie va permite jucatorilor sa vizualizeze unele jocuri in 3D, cu ajutorul unor ochelari speciali ce vor fi comercializati la finele lunii ianuarie 2009.

„In prezent sunt peste 350 de jocuri ce permit vizualizarea in 3D cu ajutorul acestor ochelari si a tehnologiei din spatele lor, si sase filme full 3D. In 2009 se vor lansa peste 19 filme in acest format, intrucat veniturile aduse de aceste productii sunt de 3,7 ori mai mari decat cele normale. Consumatorul are nevoie de o placa video nVidia, ochelarii si un monitor la 120 Hz de marime 22-23 inci sau un videoproiector tot la 120 Hz pentru a vizualiza tot 3D. In prezent pe piata sunt destul de putine monitoare de acest tip, dar din 2009 vor aparea din ce in ce mai multe”, a spus Mertens.

Acesta nu a oferit informatii privind pretul tehnologiei, declarand doar ca „va fi sub 1.000 euro”.

Corporatia nVidia este liderul mondial in tehnologia procesoarelor de grafica. Compania creeaza produse pentru calculatoare, electronice si dispozitive mobile. nVidia isi are sediul in Santa Clara, California si are birouri in Asia, Europa si America.

Principalul competitor al nVidia este ATI.