- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

O privire in viitor: Cum vede Intel casa inteligenta – frigidere care comanda singure mancare, rame electronice care afiseaza e-mailuri

14 Apr, 14:04 • emanuel.ceciu
In urmatorii 5 ani, locuintele vor deveni adevarati "nori tehnologici", toate electronicele si chiar si electrocasnicele urmand sa fie conectate la Internet wireless. Frigiderul din bucatarie va sti cand se va goli si va comanda online produsele necesare, in timp ce ramele digitale vor afisa e-mail-urile, este de parere Irinel Burloiu, business development manager al Intel Romania.
O privire in viitor: Cum vede Intel casa inteligenta - frigidere care comanda singure mancare, rame electronice care afiseaza e-mailuri

Toate terminalele din casa vor fi interconectate in casele tehnologizate, televizoarele vor avea cip-uri si „se vor lega” cu laptop-urile prin wireless. „Daca ar fi sa extrapolam, in urmatorii 10 ani, un singur gadget le va putea face pe toate”, spune Burloiu (foto), intr-un interviu pentru DailyBusiness.ro.

Desktop-urile nu vor disparea complet de pe piata, insa, in Romania, in urmatorii trei ani cota acestora va ajunge undeva intre 15-20%, in timp ce laptop-urile si netbook-urile vor acoperi mare parte din vanzarile de computere. „Necesitatea pentru desktop-uri nu va disparea, in special in cazul programatorilor care lucreaza cu grafica performanta dar si a gamerilor impatimiti”, spune Burloiu.

Intrebat ce rol vor juca tabletele PC, similare cu iPad-ul Apple, Burloiu a spus ca „desi star-urile anului acesta vor ramane netbook-urile, sunt convins ca nu in mult timp tabletele PC vor castiga teren si, alaturi de laptop-uri, netbook-uri, smartphone-uri si mobile Internet device-uri, tabletele vor ocupa o pondere deloc neglijabila din vanzarile de device-uri ce se conecteaza la Internet”.

In ceea ce priveste biroul viitorului, Irinel Burloiu considera ca intr-un orizont similar de timp – circa 5 ani -, 80% dintre oamenii care lucreaza in echipe vor comunica si interactiona de la distanta, in special prin sisteme de teleprezenta.

„Nu trebuie neglijata partea ecologica, segment care incepe sa castige atentie chiar si in Romania. Companiile vor lua in calcul emisiile de dioxid de carbon pe care le emana masinile angajatilor spre locul de munca si, acolo unde este posibil, acestia vor lucra de acasa, din ‘norul wireless’ propriu. Evident, si birourile vor deveni in scurt timp adevarate centre tehnologice, conectivitatea wireless fiind ‘la ea acasa’, in prima faza mai ales in multinationale”, este de parere Irinel Burloiu.

Acesta spune ca i-ar placea foarte mult un sistem care sa ii citeasca automat subiectul mail-urilor si, la cerere, continutul acestora, in fiecare dimineata, cat timp conduce spre serviciu. „Dincolo de sistemele electronice de navigatie din ce in ce mai performante, in viitor ma astept sa se lanseze si un astfel de serviciu, de citire automata a mail-urilor”.

Intel, cota de piata de peste 80% in Romania

Intel detine in Romania o cota de piata de 80% pe segmentul de cip-uri. Pe servere compania are peste 95% cota de piata. In 2009 s-au comercializat circa 10.000 de servere in Romania. „Avand in vedere faptul ca tehnologia a evoluat atat de mult incat poti inlocui 20 de servere cu unul singur, este posibil ca numarul brut de servere comercializate anul acesta sa scada. Acest lucru insa nu inseamna ca bugetele alocate de companii pentru achizitii de servere si imbunatatirea celor mai vechi vor scadea, din contra. Estimez ca 2010 va fi anul stabilizarii pietei de IT”, spune Irinel Burloiu, de la Intel Romania.

Cel mai rau lucru care s-ar putea intampla in Romania in 2010 ar fi ca institutiile private si de stat sa opreasca sau sa incetineasca investitiile in IT. „Este esential ca acestea sa inteleaga ca IT-ul este un factor cheie in evolutia lor. Sa speram ca statul se va implica din ce in ce mai mult in acest sens”, mai spune Burloiu.

Compania a anuntat miercuri lansarea pe piata locala a doua noi familii de procesoare pentru servere, Intel Xeon 5600 si Intel Xeon 7500. Preturile acestora variaza intre 700 $ si 3.000$. Intel Xeon 5600 suporta pana la sase nuclee pe fiecare procesor si ofera un nivel de performanta cu pana la 60% mai mare comparativ cu procesoarele din seria Intel Xeon 5500. Centrele de date dotate cu acest procesor pot sa inlocuiasca 15 servere single-core cu unul singur si sa obtina astfel un profit din investitie dupa cinci luni, subliniaza oficialii Intel Romania.

Seria Intel Xeon 7500 are o performanta medie de trei ori mai mare comparativ cu seria existenta Xeon 7400. Costurile cu energia electrica sunt reduse cu pana la 92% prin folosirea acestor noi procesoare, conform Intel.