- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Operatorii telecom din Romania incep sa testeze \”tehnologia viitorului\”, 4G

02 Dec, 14:00 • emanuel.ceciu
Operatorii telecom Orange, Vodafone, Cosmote (Zapp) si RCS&RDS vor incepe sa testeze in viitorul apropiat, la nivel non-comercial, tehnologia de date Long Term Evolution (LTE), supranumita 4G, cu ajutorul producatorului de echipamente de telecomunicatii Nokia Siemens Networks, tehnologia putand sa devina comerciala cel mai probabil in 2011, conform lui Dragos Chivu, country director al Nokia Siemens Network.
Operatorii telecom din Romania incep sa testeze \tehnologia viitorului\, 4G

Solutia LTE furnizeaza rate maxime de transfer de date de pana la 173 Mbps in downlink si 58 Mbps in uplink, ceea ce inseamna o viteza de zece ori mai mare decat ofera tehnologia HSPA in prezent.

Practic, un fisier de 100 Mbps se downloadeaza, la viteze teoretice, in 56 secunde in cazul tehnologiei HSPA, in 19 secunde in cazul HSPA+ si in doar 5 secunde in cazul solutiei LTE (4G). In cadrul unei demonstratii ce a avut loc miercuri, download-ul unui fisier de 100 Mb s-a realizat in circa 10-12 secunde.

Solutia LTE poate fi accesibila in frecvente largi, intre 800 Mhz si 2.600 Mhz, putand fi desfasurata in paralel cu HSPA/HSPA+, in cadrul unei arhitecturi de retea simplificate.

„Consumul de date creste foarte rapid, mai ales in pietele emergente, inclusiv Romania. Nokia Siemens Networks previzioneaza o crestere de 300 de ori a traficului de date mobile, atat pe plan local cat si mondial, pana in 2015. Tehnologiile actuale nu vor putea face fata mult timp consumului de pe piata astfel incat pentru ca operatorii sa continue sa genereze profit trebuie sa apeleze la noi tehnologii. Upgrade-ul tehnologiilor actuale nu este viabil pe termen lung. LTE este solutia deja acceptata pe plan mondial”, a subliniat Dragos Chivu, in cadrul unei conferinte in care a fost prezentata, in premiera in Romania, tehnologia Long Term Evolution, numita si 4G.

Daca datele vor creste foarte abrupt, nu se poate spune acelasi lucru si despre traficul de voce. „Desi numarul de utilizatori de telefonie mobila va creste in continuare in Romania, pana la circa 31 mil. utilizatori in 2013, traficul de voce va creste mult mai lent decat traficul de date, care oricum ‘mananca’ mai mult din banda. Astfel, LTE va fi folosit in special pentru date – in principal trafic pe retele sociale si video”, este de parere Dragos Chivu.

Nokia Siemens Networks este lider global pe aceasta tehnologie, testand deja in Asia, SUA dar si Europa (Germania, Suedia, Finlanda etc. ) solutia LTE. In Suedia si Norvegia tehnologia va deveni comerciala in prima jumatate a lui 2010.

Tehnologia este pregatita si pusa la punct, „mult mai ieftina decat cea HSPA sau HSPA+”, pentru lansarea ei pe piata pe plan global fiind insa nevoie de terminale si modem-uri compatibile precum si de frecvente libere.

Qualcomm este cel mai important jucator de pe piata care produce modem-uri special concepute pentru „tehnologia viitorului, LTE”, cum mai este numita. „In februarie 2010, in cadrul unui targ de tehnologie din Barcelona, vor fi prezentate multe modele de terminale si modem-uri care vor suporta tehnologia LTE”, sustine Dragos Chivu.

In Romania, in 2010, se va supune licitatiei o banda de frecvente de 2.600 Mhz, conform ANCOM, arbitrul telecom din Romania. Oficialul Nokia Siemens Networks nu exclude intrarea unui nou jucator pe piata locala care sa profite de aceasta tehnologie si sa ofere exclusiv servicii de date.

„Totul tine de operatorii telecom, de viteza cu care acestia decid sa implementeze aceasta tehnologie. Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS au confirmat deja ca vor incepe in curand testele pentru LTE”, spune Chivu.

Tehnologia LTE va putea fi dezvoltata in paralel cu HSPA si HSPA+, nefiind nevoie ca operatorii sa recurga la modificari majore ale tehnologiei actuale. LTE va veni ca si solutie complementara ce insa va castiga din ce in ce mai mult teren.

„Solutia LTE este o necesitate, nu alegere. Daca operatorii telecom vor alege sa investeasca in dezvoltarea tehnologiilor actuale si sa ignore tehnologia mai eficienta, versatila, la un moment dat vor incepe sa piarda bani, sa nu mai fie profitabili”, este de parere managerul local al Nokia Siemens Networks.