- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ostahie, Altex: Nu vedem cresteri anul acesta. Discursurile optimiste ale analistilor si guvernatorului BNR nu se vor concretiza

11 Feb, 15:12 • emanuel.ceciu
Relansarea pietei de electronice din Romania va avea loc cel mai probabil abia in a doua parte a lui 2011. Anul acesta, jucatorii din piata vor continua sa se confrunte cu cererea scazuta si vor trebui sa faca fata unui prim semestru "consumator de resurse", estimeaza Dan Ostahie, presedinte si fondator al Altex, cel mai mare retailer de profil de pe piata locala.
Ostahie, Altex: Nu vedem cresteri anul acesta. Discursurile optimiste ale analistilor si guvernatorului BNR nu se vor concretiza

„Abia din a doua parte a lui 2011 consumul va reincepe sa creasca. Prin septembrie anul viitor va incepe si creditarea mai puternica. In ciuda a ceea ce zic analistii din piata si chiar si guvernatorul BNR, situatia economica nu va sta prea bine in Romania nici anul acesta. Nereformarea sistemului de atatia ani isi va arata coltii, traim intr-un stat ce consuma mai mult decat produce”, este de parere Dan Ostahie.

Cu toate acestea, Ostahie, care a fondat Altex acum aproape 18 ani, sustine ca o companie care nu trece prin cel putin o criza majora cu bine, „nu se poate numi un business solid. Va conta cel ce va face lucrurile mai intai, nu cel ce va vinde mai mult”.

Altex a generat anul trecut afaceri mai mici cu aproape 50%, pana la 180 mil. euro, pe o piata ce a inregistrat scaderi similare, pana la circa 800 mil. euro. Pentru anul in curs, oficialii Altex considera ca nivelul pietei va ramane stabil.

Intrebat de DailyBusiness.ro daca Altex va fi depasit de Domo in 2010, oficialul Altex a spus, zambind, ca „Daca ar fi fost sa ne luam dupa estimari, Domo ne-a depasit si anul trecut!”.

Domo a anuntat afaceri de 170 mil. euro anul trecut, in scadere cu 17%.

Conflictele intre companii se vor domoli

Dan Ostahie a sesizat multiplele chemari in judecata din partea companiilor, in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic.

„Apar conflicte usor, spiritele se aprind. Tentatia de a merge la tribunal e mare, insa usor-usor, am inteles cu totii ca din aceasta situatie nu castiga de fapt decat avocatii. Asa ca acest obicei de a chema in instanta companiile se va reduce”, spune Ostahie.

Altex a cerut Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) o amanare de sase luni pentru plata a 9 mil. lei datorie. „Vom putea sa platim acesti bani. In general, nu vom avea probleme cu datoriile”, a precizat Ostahie.

In 2009, Altex a reusit reducerea cheltuielilor cu 48% fata de 2008, in special din reducerea costurilor cu distributia, transportul sau reducerea chiriilor si suprafetelor magazinelor. Anul acesta, oficialii companiei estimeaza ca vor mai reduce costurile cu 9%, suplimentar.

Cu toate acestea, salariile vor fi marite in medie cu 10%, „pentru motivarea angajatilor”.

In prezent, compania are 1.400 de angajati, fata de 2.000 la inceputul anului trecut. 1.250 dintre acestia activeaza in cele 64 de magazine Altex si Media Galaxy, 80 lucreaza in headquarter si aproximativ 50-60 la departamentul de logistica.