Internet/New Media

Piata telecom coboara inca, dar cu piciorul pe frana

11 Nov, 00:05 • cristian.lacraru
Piata telecom din Romania pare a-si tempera declinul, dupa o perioada lunga de scaderi cauzate de criza economica. Atat Orange, liderul pietei, cat si Vodafone, si-au franat scaderea in ultima vreme, iar Cosmote a trecut chiar pe crestere. Unii operatorii pierd in continuare clienti, insa pun acest lucru pe seama dezactivarii cartelelor pre-pay inactive.
Piata telecom coboara inca, dar cu piciorul pe frana

Orange, liderul pietei locale de telefonie mobila [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/orange-romania-isi-incetineste-declinul-venituri-cu-doar-2-mai-mici-in-t3-70053/]a inregistrat[/url] in al treilea trimestru o scadere a veniturilor de doar 2%, pana la nivelul de 698 milioane de euro. Evolutia poate fi privita ca o temperare a declinului operatorului, care inregistra o scadere de 4,9% in trimestrul precedent si 6,3% in primul trimestru al anului.

In ceea ce priveste numarul de clienti (RGU – unitati generatoare de venit), Orange este singurul jucator de pe piata care a inregistrat o crestere. Compania avea 10,184 milioane de clienti la 30 septembrie, cu 1% mai mult decat in trimestrul precedent.

Vodafone, al doilea jucator de pe piata locala, si-a incetinit la randul sau declinul. Potrivit datelor disponibile, operatorul a incheiat semestrul fiscal incheiat la 30 septembrie cu o scadere a veniturilor de 3,5% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 410,7 milioane de euro. Totusi, declinul operatorului s-a redus considerabil, avand in vedere ca la nivelul anului financiar incheiat in martie 2011 operatorul [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/vodafone-romania-a-pierdut-500-000-de-clienti-veniturile-din-servicii-au-scazut-al-doilea-an-la-rand-62501/]inregistra[/url] o scadere de peste 10% a veniturilor din servicii. La nivelul anului fiscal anterior, incheiat in martie 2010, veniturile Vodafone Romania inregistrau un declin de aproximativ 20% fata de anul precedent.

Operatorul avea la 30 septembrie 8,59 milioane de clienti (RGU – unitati generatoare de venit), numar cu aproximativ 1,25 milioane mai mic decat cu 12 luni in urma. Totusi, Vodafone sustine ca si-a adaugat in acest interval 1,367 milioane de clienti noi, iar scaderea este cauzata de deconectarea cartelelor pre-pay inactive.

„Am continuat sa deconectam utilizatorii inactivi ai serviciilor prepay, fiind consecventi strategiei noastre, de a ne asigura ca avem o baza de clienti activa, si in niciun caz supradimensionata”, a declarat Inaki Berroeta, presedinte si CEO Vodafone Romania.

Singurul operator din piata care pare a trece mai usor prin criza si inregistreaza o crestere a veniturilor este Cosmote. Veniturile companiei au crescut cu 2,6% in trimestrul al treilea al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 120 milioane de euro. Si asta dupa ce in primul semestru al anului, operatorul inregistra o scadere de 3,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 221,3 milioane de euro. Totusi, Cosmote Romania a trecut mai bine peste perioada de criza decat competitorii, inregistrand anul trecut venituri in crestere cu 7% fata de 2009.

Numarul total de clienti ai Cosmote Romania a fost de 6,5 milioane la sfarsitul lunii septembrie 2011. Numarul clientilor Cosmote este cu 100.000 (1,5%) mai putini decat la 30 iunie si cu 600.000 (8,5%) mai putini decat in urma cu 12 luni.

[b]La mijlocul lui 2012 ar putea incepe stabilizarea[/b]

Potrivit [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/telefonul-nu-mai-suna-piata-telecom-continua-sa-coboare-pana-cand-66439/]unei analize DailyBusiness.ro[/url], trendul de scadere de pe piata telecom ar mai putea dura inca o perioada, iar o stabilizare ar putea avea loc doar la mijlocul anului viitor.

Ultimele date furnizate de Autoritatea pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata ca piata de comunicatii electronice s-a ridicat in 2010 la 15,3 miliarde de lei (3,63 miliarde de euro), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din anul precedent.

Din totalul de 15,3 miliarde RON – venituri inregistrate din retele si servicii de comunicatii electronice, cea mai mare scadere a fost inregistrata de veniturile din furnizarea de servicii de telefonie la puncte fixe (-12,4%), urmata de veniturile din furnizarea de servicii de comunicatii electronice prin intermediul unor retele publice mobile terestre (-11,4%) si de veniturile din furnizarea de servicii de linii inchiriate (-10,7%).

[b]ANCOM le pune bete in roate operatorilor[/b]

Un impact negativ asupra pietei il va putea avea in perioada urmatoare si reducerea plafoanelor maxime de interconectare, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/vom-plati-mai-putin-la-telefon-ancom-a-decis-reducerea-tarifelor-maxime-de-interconectare-70240/]decisa[/url] recent de ANCOM.

Acestea vor fi reduse in prima faza cu procente intre 19% si 30%, pana la nivelul de 4,05 eurocenti/minut pentru toti operatorii, urmate de o a doua etapa de reducere cu 24% pana la 3,07 eurocenti/minut, incepand cu 1 septembrie 2012. 

Dorin Odiatiu, marketing director al Orange Romania, a declarat la momentul anuntului pentru DailyBusiness.ro ca „reglementarile excesive pot produce efecte negative asupra pietei, operatorilor si, in final, a utilizatorilor”.

„Efecte precum reducerea veniturilor si deci a capacitatii de a investi pot impacta inovatia, calitatea si diversitatea serviciilor”, spune reprezentantul Orange, care crede ca datorita competitiei puternice pe piata telefoniei mobile din Romania, utilizatorii romani beneficiaza deja de cele mai mici tarife din UE in conditii de calitate a serviciilor egale sau superioare.