- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Previziuni Orange Romania: Internetul mobil nu va ajunge sa ofere trafic nelimitat, iar preturile vor scadea foarte putin

26 Nov, 16:29 • emanuel.ceciu
Furnizorii de Internet mobil broadband nu vor elimina limitarile de trafic, de cativa gigabiti pe luna, din cauza arhitecturii retelelor operatorilor. De asemenea, "reducerea preturilor la Internet mobil nu este o directie buna", intrucat cu pretul ar scadea profitul si implicit investitiile operatorilor in perfectionarea si dezvoltarea retelelor.
Previziuni Orange Romania: Internetul mobil nu va ajunge sa ofere trafic nelimitat, iar preturile vor scadea foarte putin

Afirmatiile ii apartin lui Bogdan Rauta, mobile data proposition manager al celui mai mare operator de telefonie mobila din Romania, Orange.

In prezent, Orange Romania are oferte de mobile broadband ce permit navigarea pe Internet cu viteze de pana la 7,2 Mbps in limita a 2, 5 sau 10 Gb. Dupa depasirea acestui trafic, viteza la Internet scade pana la 128 Kbps.

„Imaginati-va ce s-ar intampla daca s-ar permite trafic nelimitat cu viteze de 7,2 Mbps. Unii utilizatori ar lasa Internetul deschis non-stop, pe download. Ceilalti utilizatori ce folosesc aceeasi celula ar avea de suferit. Tehnologia, la nivel mondial, nu permite inca trafic nelimitat decat pe anumite regiuni unde numarul de utilizatori este foarte mic, pentru a determina cresterea mai rapida a numarului de abonati”, este de parere Bogdan Rauta.

Cel mai cautat abonament Orange la date mobile este si cel mai ieftin, de circa 10 euro, care permite trafic nelimitat la viteze de pana la 7,2 Mbps in limita a 2 Gb. „Lunar, circa 5.000 de oameni testeaza gratuit abonamentul la Internet mobil al companiei si peste 50% dintre ei se si aboneaza, ulterior„, a declarat Rauta.

Circa jumatate dintre abonatii la Internet mobil ai Orange sunt clienti de business, conform managerului de date al companiei. Numarul acestora s-a dublat in 2009, urmand sa creasca, insa mai incet, si in anii urmatori. „Vom asista la o incetinire a cresterii numarului de utilizatori de Internet broadband, in special pe fondul crizei economice si a reducerii cu circa 40% a comercializarii de laptop-uri, insa piata are foarte mare potential si va continua sa creasca inca mult timp de acum incolo”, spune Bogdan Rauta.

Orange Romania avea la finele trimestrului trei al anului curent circa 2,2 milioane de clienti pe segmentul de Internet broadband. Compania telecom permite acces la Internet mobil broadband la viteze maxime de 7,2 Mbps, in timp ce concurentii directi de la Vodafone au lansat in septembrie, in special pentru segmentul business, viteze de pana la 21,6 Mbps prin tehnologia HSPA+.

„Orange testeaza viteze HSPA+ si in 2010 cel mai probabil le vom lansa. In prezent consideram insa ca viteza de 7,2 Mbps este suficienta la nivelul pietei locale. De asemenea, viteza de 14,4 Mbps nu reprezinta, in practica, dublul 7,2 Mbps. Se simte o crestere, intr-adevar, dar nu atat de mare”, este de parere Rauta.

Vor exista intotdeauna plangeri din partea utilizatorilor de Internet mobil

Unele din problemele pe care le ridica utilizatorii de Internet mobil, care intra online prin solutiile broadband sau direct de pe telefoanele mobile, nu vor putea fi rezolvate in totalitate niciodata, este de parere oficialul Orange.

„Cele mai multe plangeri le primim de la clienti din afara oraselor mari, care spun ca nu pot sa se conecteze la Internet mobil, neavand o acoperire prea buna. Facem tot posibilul sa raspundem la aceste probleme, insa nu este viabil comercial sa investim foarte mult in extinderea accesului in zone cu populatie foarte mica, deocamdata. Incercam sa pastram balansul intre cheltuieli si venituri, si sa investim in perfectionarea tehnologiei”, spune managerul Orange Romania.

Acesta a spus ca se primesc plangeri si din Bucuresti, in special de la persoane aflate in interiorul cladirilor ce nu au acoperire buna. „In aceste cazuri recomandam clientilor sa cumpere un modem WiFi pe care sa il puna langa fereastra si astfel sa aiba Internet si in locuinta. Unele cladiri pur si simplu nu permit trecerea semnalului dincolo de ziduri”, explica Rauta.

De asemenea, in timpul calatoriilor, oamenii de afaceri se plang de faptul ca Internetul se intrerupe uneori, in tren sau in masina.

O alta plangere primita uneori de companiile telecom din partea utilizatorilor de Internet mobil broadband este faptul ca viteza reala nu corespunde cu cea „de pe pachet”. „Unii oameni se asteapta chiar ca Internetul sa atinga viteze de pana la 7,2 Mbps, fapt ce in practica se intampla extrem de rar. Pe o celula sunt mai multi oameni si desi alocarea este dinamica, viteza se imparte intre utilizatori si scade in consecinta. Evident, lucram continuu pentru imbunatatirea vitezei”, mai spune oficialul companiei Orange.

Varful de trafic pe Internet broadband este in jurul orei 21:00, in timp ce varful pe segmentul de voce se atinge in intervalul orar 18:00-20:00.

Bogdan Rauta considera ca in urmatorii ani, pe o perioada medie si lunga, fiecare laptop va avea o solutie de acces la Internet mobil broadband, cu atat mai mult cu cat operatorii telecom au inceput sa incheie din ce in ce mai multe contracte cu producatorii si furnizorii de laptop-uri si netbook-uri.

Principalii concurenti ai Orange Romania pe segmentul de Internet mobil sunt Vodafone, RCS&RDS si Romtelecom, urmand ca din 2010 si Cosmote Romania sa ofere aceste servicii, ca urmare a integrarii Zapp.

Alaturati-va discutiei 21,6 Mbps la Internet mobil broadband – necesitate sau miscare de marketing? din comunitatea Key People.