Internet/New Media

Principalele evenimente ale anului in industria telecom

30 Dec, 00:07 • cristian.lacraru
Anul 2011 a fost unul extrem de agitat pentru industria de telecomunicatii din Romania. Fie ca vorbim despre cea mai mare amenda din istoria Romaniei sau despre reglementarile restrictive ale autoritatilor de profil, companiile telecom nu au avut o viata usoara. Mai multi jucatori din industrie si-au schimbat conducerea in 2011, si tot in acest an s-au pus bazele crearii celui mai mare operator din piata.
Principalele evenimente ale anului in industria telecom

La inceputul anului, chiar in februarie, Orange si Vodafone au primit de la Consiliul Concurentei [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/de-ce-au-primit-orange-si-vodafone-amenzi-record-56853/]cele mai mari amenzi acordate in istoria institutiei[/url], in valoare de 63 de milioane de euro. Astfel, Vodafone Romania a primit o amenda de 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro), in timp ce sanctiunea pentru Orange Romania a fost de 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro).

„Orange si Vodafone au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retelele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator”, se spunea la momentul respectiv in motivarea Consiliului Concurentei.

Cei doi operatori telecom ar fi refuzat sa ofere acces firmei Netmaster pentru ca aceasta solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone.

Ulterior, in luna iunie a acestui an, plata amenzilor primite de cei doi operatori [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/curtea-de-apel-bucuresti-a-suspendat-plata-amenzii-de-63-mil-euro-aplicata-orange-si-vodafone-63759/]a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti[/url].

Nu doar Consiliul Concurentei le-a dat batai de cap operatorilor telecom din tara noastra. Si Autoritatea Nationala pentru Reglementare si Administrare in Comunicatii (ANCOM) a luat in ultima vreme o serie de decizii care nu au fost pe placul jucatorilor din domeniu.

Astfel, ANCOM a decis, la inceputul lunii noiembrie, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/de-ce-au-primit-orange-si-vodafone-amenzi-record-56853/]reducerea plafoanelor maxime ale tarifelor de interconectare[/url] practicate de operatori in cazul convorbirilor dintre utilizatori ce folosesc retele diferite. Practic, aceste tarife se regasesc in costurile achitate de utilizatorii finali care initiaza apelurile.

Tarifele stabilite in noiembrie de Autoritate au fost chiar mai mici [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/facturi-de-telefon-mai-ieftine-ancom-propune-scaderea-tarifelor-de-interconectare-66271/]decat pragurile propuse spre consultare publica[/url] cu trei luni inainte, iar jucatori importanti din industrie s-au declarat nemultumiti de interventia Autoritatii in piata.

Reprezentantii operatorilor telecom declarau la momentul respectiv ca reducerea acestor tarife va aduce prejudicii companiilor din domeniu, iar scaderea veniturilor acestora le va periclita capacitatea de a investi in calitatea serviciilor. Mai multe amanunte pe aceasta tema, intr-o [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/cum-privesc-operatorii-telecom-reducerea-tarifelor-de-interconectare-decisa-de-ancom-70270/]analiza DailyBusiness.ro[/url].

Cea mai noua disputa dintre operatori si ANCOM este legata de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/ancom-va-scoate-la-licitatie-frecventele-orange-vodafone-si-cosmote-pana-la-sfarsitul-anului-2013-71322/]decizia Autoritatii ca acestia sa elibereze o serie de benzi de frecventa[/url] din spectrul de 900 MHz. Decizia ANCOM a fost anuntata la finele lunii noiembrie si i-a nemultumit profund pe oepratori.

Decizia ANCOM prevedea ca Orange si Vodafone au obligatia sa elibereze din banda de 900 MHz o subbanda cumulata cu largimea de 2,5 MHz, acest lucru urmand sa nu afecteze continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizeaza.

Aceasta masura a fost identificata de ANCOM ca remediu in urma studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronice de generatia a treia (3G) folosind sistemele UMTS asupra concurentei pe piata de comunicatii mobile, care a aratat ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz.

[b]Prinde viata cel mai mare jucator din piata[/b]

Tot in 2011 s-au pus bazele crearii celui mai mare jucator din piata telecom, ce ar rezulta printr-o eventuala fuziune dintre Romtelecom si Cosmote, ambele detinute majoritar de compania elena OTE.

Practic, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a incercat, in martie, sa-si valorifice participatia de 45% detinuta la Romtelecom. Potrivit informatiilor vehiculate la acea vreme in presa, statul ar fi dorit sa obtina [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/ministrul-comunicatiilor-pachetul-statului-la-romtelecom-este-evaluat-la-1-mld-euro-53018/]1 miliard de euro[/url] in schimbul pachetului de actiuni, in timp ce oferta actionarului majoritar OTE s-a ridicat la numai 300 milioane de euro.

OTE anunta la acel moment ca nu considera oportun sa achizitioneze pachetul Romtelecom. Totodata, OTE propunea demararea imediata a operatiunilor de fuziune dintre Romtelecom si operatorul de telefonie mobila Cosmote, aflat tot in proprietatea sa.

In acelasi timp, OTE mentiona ca daca statul roman doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces. Ministerul Comunicatiilor anunta la momentul respectiv ca „agreeaza” fuziunea celor doua companii.

Noua entitate rezultata in urma eventualei fuziuni va include Romtelecom, Cosmote, NextGen si retelele de magazine Romtelecom si Germanos, si va fi cel mai mare jucator din telecomul romanesc. Un mega-business de peste 1,1 miliarde de euro anual cu peste 11 milioane de abonati la telefonie, Internet si televiziune.

„Va fi cel mai puternic jucator de pe piata de quad play (care combina servicii de telefonie fixa, mobila, Internet de mare viteza, fix si mobil si televiziune)”, declara in urma cu cateva luni Liviu Nistoran, fostul presedinte al ANCOM, adaugand ca se asteapta la oferte devastatoare pentru competitorii sai, Orange si Vodafone, pe telefonia mobila si UPC si RCS&RDS pe televiziune si Internet.

[b]Anul schimbarilor la varf[/b]

Anul 2011 a adus si o serie de schimbari la varful operatorilor telecom importanti din tara noastra.

Astfel,  Jean Francois Fallacher a devenit la 1 iulie CEO-ul operatorului telecom Orange Romania, liderul pietei. El l-a inlocuit in functie pe Thierry Millet, care a fost promovat in cadrul grupului France Telecom-Orange.

Tot in iulie, directorul general al operatorului telecom Cosmote, Stefanos Theocharopoulos, a devenit si director general al Romtelecom, in locul lui Yorgos Ioannidis, care ocupase functia de CEO timp de patru ani si jumatate.
La Vodafone, anul 2011 nu a adus schimbarea „cea mare” intrucat aceasta tocmai se finalizase la sfarsitul lui 2010, cand spaniolul Inaki Berroeta, a preluat conducerea companiei in locul Lilianei Solomon.

Totusi, compania a adus in 2011 un nou director de marketing, in persoana lui Angus Slater, dar si un nou director comercial pe segmentul rezidential, Mihai Ghyka. In ceea ce il priveste pe Mihai Ghyka, anterior intrarii in echipa operatorului telecom, el tocmai demisionase din functia de director general al Bergenbier Romania la un an si patru luni de la intoarcerea in companie. In 2008 el parasise compasnia StarBev (fosta Inbev), unde lucra din 1996.