- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Producatorii de echipamente telecom sunt optimisti: Industria isi revine. Romtelecom are alta parere: Nu am atins inca punctul critic al crizei

27 May, 12:37 • emanuel.ceciu
Companiile internationale producatoare de echipamente de retelistica pentru sectorul telecom spun, la unison, ca economia mondiala isi revine, iar sectorul telecom este mai putin afectat de impactul crizei decat multe alte industrii. Pe de alta parte, un oficial al Romtelecom spune ca "nu am atins inca punctul cel mai jos al caderii pietei, ce e mai rau inca nu a venit".
Producatorii de echipamente telecom sunt optimisti: Industria isi revine. Romtelecom are alta parere: Nu am atins inca punctul critic al crizei

Oficiali ai Huaway, Nokia Siemens si Ericsson au declarat, la unison, in cadrul conferintei Ziua Comunicatiilor, ca fluctuatiile economice nu mai sunt puternice la nivelul industriei telecom.

„Criza nu este atat de puternica in acest sector si chiar asistam la reinceperea cresterii industriei. Piata nu este atat de afectata”, spune Marie Pierre Guilbert, marketing manager pe Europa la Huaway.

La randul sau, Dietmar Appeltauer, seful pe Europa de Est la Nokia Siemens, subliniaza ca „piata telecom incepe sa devina stabila. Am putea asista la cresteri incepand de anul acesta”.

Robert Berry, managed services COO Romania la Ericsson, subliniaza faptul ca in Romania criza a obligat operatorii sa se adapteze si sa reduca cheltuielile. „Bugetele de investitii s-au redus iar noi a trebuit sa urmarim ce produse trebuie sa le oferim clientilor, in functie de bugetele lor. Pana la urma, criza a fost un lucru bun”.

Neimpartasind optimismul celor trei mari producatori de echipamente telecom, Ovidiu Ghiman, director pentru strategie si dezvoltarea afacerii la Romtelecom, spune ca „in telecom nu am atins inca punctul cel mai jos al caderii pietei. Ce e mai rau inca nu a venit si acest lucru se va vedea direct in puterea de cumparare a clientilor si in schimbarea comportamentului lor de consum. Unii vor renunta la anumite servicii, iar altii vor reduce consumul”, spune Ghiman, fara sa ofere perspective privind un moment potential al revenirii pietei.

Update ora 15:20 Compania Romtelecom a revenit cu mai multe detalii: Pentru ca astazi, la conferinta Ziua Comunicatiilor, Ovidiu Ghiman nu a apucat sa-si termine declaratia despre impactul crizei economice, fiind intrerupt de moderator, va transmitem mai jos declaratia sa completa pe aceasta tema:

„Criza economica afecteaza Romania de ceva vreme, dar ma tem ca ce va fi mai rau abia urmeaza. Operatorii telecom vor avea clienti care isi vor reduce consumul sau vor renunta la aceasta categorie de servicii, deci dinamica pietei de telecomunicatii va fi afectata. Controlul costurilor companiei si ofertele adaptate noilor nevoi de consum ale clientilor vor ramane in continuare cele mai importante prioritati pentru Romtelecom”.