- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Producatorul Blackberry face 5.000 de concedieri si amana lansarea BB10

29 Jun, 15:09 • adrian.mihaltianu
Compania canadiana Research In Motion (RIM), care produce smartphone-urile BlackBerry,a anuntat ca va disponibiliza 5.000 de locuri de munca pentru a reduce costurile operationale.
Producatorul Blackberry face 5.000 de concedieri si amana lansarea BB10

De asemenea, producatorul va amana lansarea dispozitivelor cu sistemul de operare BlackBerry 10 (BB 10) pana la inceputul anului viitor.

Reducea locurilor de munca va scadea numarul angajatilor RIM cu aproximativ 30%, de la 16.500 la 11.500, noteaza [url= http://www.bloomberg.com/news/2012-06-28/rim-reports-loss-as-it-cuts-jobs-delays-blackberry-10-release.html]Bloomberg[/url].

RIM a raportat pierderi de 518 milioane de dolari in primul trimestru din acest an, dupa ce in perioada similara a anului trecut a avut  un profit de 695 milioane de dolari. Totodata, vanzarile producatorului s-au diminuat cu 43% in T1, pana la 2,8 miliarde de dolari, sub estimarile de 3,05 miliarde de dolari.

Research In Motion urmareste reducerea costurilor operationale cu un miliard de dolari pe an.

Compania canadiana spera ca introducerea modelului de BlackBerry 10, programata pentru aceasta toamna, sa-i acorde o mai mare libertate de decizie asupra strategiei in perioada urmatoare si sa evite o eventuala vanzare a companiei, conform unor persoane apropiate discutiilor, citate de Bloomberg. Cum introducerea acestui model a fost amanata iar lansarea unui nou model de iPhone de catre concurentul Apple este iminenta, RIM va fi nevoita sa caute un cumparator, considera analistii.

„Vor fi nevoiti fie sa vanda, sa sparga compania sau sa dispara”, a declarat Matt Thornton, analist la Avian Securities LLC, care a adaugat ca este doar o problema de timp.

Thorsten Heins, CEO-ul RIM, a declarat in luna mai ca firma pe care o conduce a apelat la serviciile JPMorgan Chase & Co. si RBC Capital Markets pentru a o ajuta sa evalueze optiunile strategice. RIM ar prefera o colaborare sau licentierea sistemului sau de operare. Heins a repetat acest lucru ieri, declarand ca este convins ca RIM are un viitor sigur ca producator de hardware si software.

O optiune la care ar putea apela RIM este de a renunta la propriul sistem de operare si sa treaca la Windows 8.

Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft, a abordat RIM in ultimele luni pentru a incheia un parteneriat similar cu cel pe care-l are cu Nokia, potrivit unor surse citate de [url=http://www.reuters.com/article/2012/06/29/us-rim-options-idUSBRE85S04J20120629]Reuters[/url].

RIM si Microsoft nu au comentat informatiile.