- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Razboi intre cablisti si reprezentantii artistilor, pe drepturile de autor

05 Mar, 16:13 • emanuel.ceciu
Clientii nu vor putea suporta scumpirea cu 10% a abonamentelor la cablu, masura necesara in cazul in care solicitarea de crestere a sumelor ce li se cuvin artistilor romani in contul drepturilor de autor va fi aprobata, au spus joi reprezentantii asociatiei "cablistilor", ACC.
Razboi intre cablisti si reprezentantii artistilor, pe drepturile de autor

In prezent, cablistii vireaza 2% din veniturile din retransmisia programelor prin cablu catre organismele de gestiune colectiva (OGC) a drepturilor de autor ce li se cuvin artistilor, adica circa 600.000 euro lunar. OGC-urile au solicitat cablistilor cresterea de 6 ori a acestei ponderi, pana la 12% din venituri, ceea ce ar necesita scumpirea abonamentului la cablu cu 10% pentru cei 6 milioane de abonati la cablu si DTH din Romania, conform Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

Daca acest lucru va fi acceptat de o comisie de arbitraj formata din avocati si membri de barou, decizia se va implementa incepand cu saptamana viitoare.

In Romania exista peste 400 de operatori de cablu, care este dominata de RCS&RDS si UPC, iar pretul mediu al abonamentului este de 5 euro, conform ACC.

Oficialii ACC au declarat ca reprezentantii OGC nu au oferit un suport real pentru aceasta crestere, negocierile ducandu-se in genul „noi vrem 12%, cum vi se pare ponderea?‘”, conform lui Radu Petric, presedinte ACC.

„Saltul remuneratiilor de la 2% la 12%, intr-un context in care toata lumea isi zavoraste buzunarul pentru supravietuire si nu pentru capricii, este megaloman, ireal. Aceasta majorare nu poate fi suportata de catre cablisti, pentru ca oricum practica cele mai mici tarife din Europa, si nici de catre abonati. Clientii vor incepe sa renunte la servicii”, este de parere Radu Petric.

Sumele colectate trebuie sa ia doua directii – remuneratii catre artisti si cheltuieli de intretinere pentru OGC-uri. Organismele de gestiune colectiva din industria artistilor sunt persoane juridice responsabile de colectarea si repartizarea veniturilor obtinute din retransmisia programelor prin cablu a drepturilor de autor.

ACC este organizatia operatorilor de comunicatii de cablu din Romania care numara in prezent peste 100 de firme membre ce ofera servicii video, Internet si telefonie prin cablu. In prezent, peste 3,5 mil. de abonati sunt conectati la retelele operate de membrii asociatiei. Misiunea ACC este sa promoveze, sa reprezinte si sa apere interesele membrilor sai.

Argumentele cablistilor

„As vrea sa fie foarte clar. Platim tot ce trebuie si cui trebuie. Nu ne impotrivim principiului. Drepturile de autor trebuie platite, insa cuantumul trebuie sa fie unul echitabil si aliniat la practica europeana a tarilor cu o situatie economica apropiata de cea a Romaniei„, a declarat seful ACC.

Un studiu PricewaterhouseCoopers, comandat de ACC, a reliefat ca in 15 tari europene cu economii similare cu a Romaniei operatorii de cablu platesc pentru toate drepturile de autor si conexe remuneratii situate intre un minim de 0,1% (Polonia) si un maxim de 2,5% (Portugalia).

Replica OGC-urilor

Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), ce are ca scop centralizarea platilor cuvenite artistilor de la toti operatorii de cablu si directionarea lor catre artisti, contesta insa studiul realizat de PwC, considerand ca acesta este „in neconcordanta cu termenii specifici drepturilor de autor si drepturilor conexe drepturilor de autor”.

De asemenea, UCMR-ADA considera ca studiul PwC utilizeaza informatii pentru alte drepturi patrimoniale de autor decat cele de retransmitere prin cablu, precum si ca in el apar informatii „eronate, mentionate in tabele cu titlu de date complete si cu pretinsa valoare de adevar, in ceea ce priveste remuneratiile practicate in mai multe state din Europa (ex. Polonia, Ungaria, Bulgaria etc.)”.

UCMR-ADA a cerut intr-o scrisoare oficiala adresata PwC retragerea studiului pana in momentul in care acesta „va fi refacut in baza unor informatii corecte si complete”.

La aceasta scrisoare, oficialii PwC Romania au raspuns scurt: „Compania noastra nu isi asuma nicio obligatie sau raspundere fata de UCMR-ADA in legatura cu acest studiu si prin urmare nu vom raspunde problemelor abordate in scrisoare dumneavoastra”.

La randul sau, Radu Petric, seful Asociatiei de comunicatii prin cablu, a declarat ca „PwC este una dintre cele mai mari companii de acest profil din lume, o companie obiectiva, pe ale caror date te poti baza in siguranta, fara niciun dubiu ca ar fi partinitoare. Nu am apelat la UPC Romania sau RCS&RDS, care au filiale si in alte tari, pentru ca, intr-adevar, abia atunci datele acestora ar fi putut fi cu adevarat contestate de UCMR-ADA”, a spus Petric.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii UCMR-ADA nu au facut comentarii in legatura cu acest subiect, pana la ora publicarii.

S-ar putea ajunge la tribunal

„In cazul in care saptamana viitoare vom afla ca se va majora ponderea remuneratiilor pentru drepturile de autor solicitata de catre OCG cablistilor cu 10 puncte procentuale, vom contesta in justitie ‘pana in panzele albe’ aceasta decizie”, a declarat Radu Petric.

Mai mult de atat, acesta a spus ca nu va accepta nici macar o majorare a acestei ponderi pana la 4-5%.

„Probabil decizia comisiei de arbitraj va fi, in stil romanesc, ‘sa impace si capra, si varza’, alegand majorarea platii cu 3-4 puncte procentuale. Si in acest caz vom aborda in instanta subiectul”, a mai spus Petric.

Dupa parerea ACC, o scumpire de 10% a abonamentului la cablu va fi usor de acceptat doar de circa 6-700.000 de clienti, cei cu venituri mai mari, care sunt abonati la pachete mai scumpe de canale (ce includ HBO de exemplu).

UPDATE 10 martie 2009 – Replica UCMR-ADA

Reprezentantii UCMR-ADA considera, la randul lor, ca in prezent remuneratiile platite de operatorii de cablu din Romania sunt cele mai mici din Europa, contestand totodata studiul realizat de PwC.

UCMR-ADA calculeaza ca in Romania abonatii platesc lunar 0,03 euro (0,13 lei) pentru artisti, echivalentul a 0,67% din valoarea neta a unui abonament de 19,33 lei/luna. In Croatia, sustine Uniunea, pentru un abonament cu 30 de canale clientii platesc remuneratii in valoare de 2,4 euro/abonat/luna artistilor. In Bulgaria, intre 0,26 euro si 0,51 euro, in timp ce belgienii platesc 2,71 euro/abonat/luna.

Oficialii UCMR-ADA au declarat de asemenea pentru DailyBusiness.ro ca in Romania nu sunt cele mai mici abonamente de cablu dintre tarile cu o economie similara tarii, cum sustin oficialii ACC. In acest sens, UCMR-ADA a inaintat mai multe link-uri catre site-uri oficiale ale unor operatori de cablu din alte state.

De asemenea, UCMR-ADA considera ca studiul realizat de PricewaterHouseCoopers prezentat de ACC „se contrazice prin chiar continutul sau”.

Astfel, pentru Bulgaria remuneratia minima de 0,26 euro/abonat/luna ce ar reprezenta 0,18% din valoarea abonamentului, ar duce la o valoare lunara/abonament de 146 euro/luna. De asemenea, UCMR-ADA sustine ca in Polonia studiul PwC citeaza o remuneratie intre 0,1% si 0,3% pentru toate categoriile de drepturi, cu toate ca numai pentru autorii de muzica remuneratia reala este de 3,5%.

UCMR-ADA sustine ca pentru calitatea de colector unic, cheltuielile Uniunii, respectiv comisionul retinut in aceasta calitate in anul 2008 a reprezentat 0,915% din valoarea remuneratiilor colectate. UCMR-ADA nu a precizat care este suma exacta retribuita artistilor in 2008 si nici care au fost cei mai bine platiti artisti anul trecut.

UCMR-ADA gestioneaza drepturile patrimoniale a peste 2 milioane de autori de opere muzicale pentru un repertoriu mondial de peste 37 de milioane de opere muzicale.