Internet/New Media

Sectorul universitar, atacat de un dezvoltator local de software

12 Dec, 00:01 • cristian.lacraru
Sectorul universitatilor din Romania nu este unul foarte "bagat in seama" de jucatorii din piata de software locala. Dezvoltatorul de profil Red Point a speculat acest lucru, atacand aceasta piata inca din 2005. DailyBusiness.ro a stat de vorba cu CEO-ul companiei, Razvan Gidei (foto), despre activitatea companiei pe zona educationala si despre piata locala de software.
Sectorul universitar, atacat de un dezvoltator local de software

Compania a ales sa intre pe piata universitatilor intrucat nimeni nu parea interesat de acest segment.

„Noi am fost oarecum pionieri pe zona asta. Parea ca nimeni nu e interesat de zona educatiei, deoarece companiilor li se parea ca nu sunt bani aici, ca nu e o piata apetisanta”, spune seful Red Point.

Totusi, compania a beneficiat si de o oportunitate legislativa, intrucat un act normativ emis in 2005 impunea universitatilor sa isi gestioneze activitatea printr-un sistem informatic.

Gidei spune ca universitatile, chiar si cele de stat, functioneaza la fel ca o societate comerciala, iar deciziile se iau ca intr-o companie privata.

Compania a furnizat pana in prezent servicii software pentru 25 de universitati, si spera sa isi adauge inca 10-15 la anul, pentru care sa ofere solutii in cloud, de tip Software as a Service (cu plata lunara).

In prezent, 50% din cifra de afaceri a companiei este generata de segmentul educational.

Cota de piata a companiei pe zona universitatilor se ridica la 40%, potrivit sefului Red Point, insa sunt inca foarte multe universitati care „au solutii facute pe genunchi”.

„Sunt foarte putini care au cumparat alte solutii. Restul si-au facut ei ceva intern”, spune Gidei, precizand ca universitatile medii si mici au in general „o solutie interna facuta de acele Centre de Calcul locale, unde sunt oameni buni, dar nu au acces la tehologiile noi”.

Red Point planuieste sa atace aceste universitati mici si medii cu solutii in cloud, cu cost lunar.

In plus, compania planuieste si o extindere internationala, un prim pas in acest sens fiind deschiderea unui birou in Republica Moldova. Red Point planuieste sa se extinda pe viitor si in Ucraina, Bulgaria, in tari ex-sovietice precum Azerbaidjan si in Orientul Mijlociu (Dubai).

Compania va ataca si pe aceste piete tot segmentul universitatilor.

[b]Fondurile europene, motorul cresterii pietei de software in 2012[/b]

In ceea ce priveste piata de software din Romania, seful Red Point spune ca zona proiectelor cu finantare europeana va creste foarte mult, lucru care va antrena intreaga piata, intrucat toate institutiile care vor castiga fonduri europene pentru proiecte vor organiza licitatii prin sistemul public de achizitii SEAP.

Sectorul public este inca departe de a fi unul saturat.

„Noi nu suntem inca informatizati la nivel de institutii mici, iar in ceea ce priveste integrarea la nivel national, doar se vorbeste despre ea, nu am auzit sa se fi facut proiecte mari”, spune acesta.

In ceea ce priveste sectorul privat, in cazul companiilor mari si foarte mari se poate vorbi de o saturatie, in opinia sefului Red Point. Motorul de crestere va fi insa zona companiilor mici si medii, care au amanat investitiile in software, in informatizare.

Red Point este un dezvoltator de software local infiintat in urma cu 10 ani. Compania isi propune in acest an afaceri de aproape 3 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 10% fata de anul 2010. In ceea ce priveste marja de profit, aceasta se va ridica la aproxiamtiv 25%. Compania are, in prezent, 100 de angajati.