- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Simion, Flamingo: Daca atragem 3,5 mil. euro din emisiunea de obligatiuni, trecem cu bine criza

12 Aug, 00:09 • emanuel.ceciu
Dedesubturile cererii QVT de dizolvare a Flamingo si efectele acesteia, posibilul "colac de salvare" al companiei, datoriile acesteia si motivele pentru care managementul considera ca va trece cu bine criza economica, sunt cateva dintre subiectele unui interviu DailyBusiness.ro cu Dragos Simion (foto), presedintele Flamingo.
Simion, Flamingo: Daca atragem 3,5 mil. euro din emisiunea de obligatiuni, trecem cu bine criza

Din interviu:

– Renegocierea termenelor de plata cu furnizorii a dus la amanarea acestora cu pana la 2 luni
– 3,5 mil. euro ar fi suficienti pentru ca Flamingo sa traverseze cu bine recesiunea
– Cererea QVT a provocat panica printre creditorii si partenerii Flamingo. Ulterior insa, acestia au preferat sa „puna umarul” si sa sustina compania.
– Stefan Treiber are o „atitudine de disciplina tipica unui german”, utila in aceasta perioada
– Dupa recesiune vor mai ramane 3 jucatori majori – Altex, Domo si Flamingo. Depozitul de Calculatoare „se va stinge usor”, asa cum s-a intamplat si cu Ultra Pro

DailyBusiness.ro

: Avand in vedere dificultatile pe care sunteti nevoiti sa le infruntati din cauza recesiunii, in ce fel difera activitatile dumneavoastra, fata de anul precedent?
Dragos Simion: Teoretic, jobul meu de presedinte era unul neexecutiv, sau cel mult semi-executiv. De la inceputul anului insa, a devenit practic un job full time. De exemplu, pregatesc adunarea generala a actionarilor, cu tot ceea ce este in spatele ei – pregatirea de materiale, pregatirea emisiunii de obligatiuni convertibile, toata partea investitionala – convingerea actionarilor, echilibrarea punctelor de vedere ale acestora. De asemenea, implicare in negocieri cu bancile, furnizorii, cu proprietarii de spatii comerciale.

DB: Si atunci directorului executiv, Stefan Treiber, ce-i mai ramane de facut?
DS: Nu ma implic tot timpul eu, ci doar acolo unde este nevoie de mine, de perspectiva board-ului, nu numai a executivilor. Domnul Treiber coordoneaza aceste lucruri. Cu exceptia emiterii de obligatiuni, daca lucrurile ies bine, este meritul sau. Daca lucrurile nu ies bine, este… tot „meritul” lui. Eu sunt partea de sprijin. Pe partea cu actionarii insa, daca iese este meritul meu, daca nu… mi se sparg toate in cap mie.

DB: Am inteles ca ati renegociat termenele de plata cu furnizorii Flamingo. La ce rezultate ati ajuns?
DS: Am discutat cu toti. Am reusit sa tinem furnizorii calmi, desi am intarziat cu plata. Dupa renegocieri, am prelungit, de la caz la caz, cu maxim 2 luni termenele de plata. Faptul ca inainte de recesiune am fost buni platnici, atat catre stat, cat si catre mediul privat, a ajutat si ne-au inteles toti. Dar nici nu putem sa „o intindem” la nesfarsit. Inainte, cel mai mult intarziam platile cu o saptamana – 10 zile.

Emisiune de obligatiuni de 29 milioane lei

DB: Ati spus ca „nici nu putem sa o intindem” la nesfarsit. Cat considerati ca veti mai putea prelungi amanarea platilor?
DS: Acum putem „sa o intindem”, in contextul in care avem un plan de recapitalizare a firmei. Deci pana se va derula planul acesta, mai putem sa amanam aceste termene.

DB: Sa discutam putin despre acest plan de recapitalizare. In ce consta si ce rezultate considerati ca va avea?
DS: Am propus actionarilor emiterea de obligatiuni de 29 mil. lei, putin sub 7 mil. euro. Emisiunea vizeaza un numar de 290 de milioane de obligatiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei/obligatiune si o dobanda anuala de 10% pentru instrumentele neconvertibile in actiuni, maturitatea acestora fiind de 5 ani.
[quote]Dupa ce vom realiza planul de recapitalizare, vom multumi pe toata lumea – creditori sau parteneri [/quote]
DB: Si suma aceasta v-ar ajuta sa treceti peste criza?
DS: Nu ne imaginam ca rata de succes trebuie sa fie de 100%. Chiar daca strangem jumatate din suma aceasta trecem cu bine de criza, deci ar fi suficienti 3,5 mil. euro, pentru ca si bancile ne vor sprijini in continuare cu alte sume, cat ar fi nevoie. Pentru banci conteaza cand vad angajamentul actionarilor, mai ales cei principali.

DB: Si daca emiterea de obligatiuni esueaza si actionarii si investitorii nu vor dori sa cumpere, ce plan de redresare mai aveti?
DS: Pe moment, pariul nostru principal acesta este. Evident, intotdeauna exista planuri adiacente, „planuri B”, dar sunt 95% sigur ca emiterea de obligatiuni va fi un succes. Nu vreau sa comunic alte planuri in prezent, nici nu concepem ca acesta va esua. Exista un preview al parerilor actionarilor si consideram ca o majoritate larga va vota pentru aceasta varianta si va pune si bani. Rezultatele se vor vedea in octombrie. Ne asteptam ca pana in octombrie sa strangem cel putin 3,5 mil. euro.

DB: Si fondul QVT, care are 22% din companie, ce parere are? Pun si ei bani?
DS: Nu exclud ca si acestia sa puna banul. Intr-adevar, pe ei trebuie sa-i convingem mai mult, cu business plan-ul. Daca reusim sa-i convingem ca acesta este singurul plan viabil, vor fi de acord sa vina cu bani. Oricum, deja avem acordul a peste 60% din actionari pentru acest plan.

Paradoxal, cererea QVT de dizolvare a Flamingo a facut bine companiei

DB: Si astfel ajungem la un subiect spinos. Pana la urma, avand in vedere ca reprezentantii QVT nu au dorit sa comenteze motivele pentru care au cerut dizolvarea Flamingo, care considerati dumneavoastra ca ar fi ratiunile acestei cereri?
DS: Cred ca a fost o atentionare din partea fondului de investitii. Cred ca au dorit sa transmita ca trebuie sa avem o abordare „mai tough”, mai stransa, in planul de afaceri. Sa negociem mai puternic toate subiectele financiare.

DB: Si nu puteau sa va spuna chestiunea aceasta altfel, in loc sa ceara dizolvarea firmei?
DS: Pai ei ne-au spus-o si altfel, prin discutiile face to face. Probabil au considerat necesar sa fie si mai duri si sa faca si pasul acesta.
[quote]Creditorii au inteles ca dizolvarea Flamingo face foarte dificila recuperarea creantelor. E mai bine ca toti sa puna umarul sa tina compania in viata[/quote]
DB: Si imediat dupa anunt nu au inceput creditorii sa va bata la usa, sa ceara banii, speriati ca ati putea dizolva firma si nu si-ar mai primi datoriile?
DS: Ba da, au venit. Insa, pe de alta parte, anuntul i-a si trezit si si-au spus „mai, daca astia chiar dizolva compania, este mai rau!”, pentru ca in acest caz este mult mai complicat sa-si primeasca datoriile. Trebuie sa se aseze la masa credala, incep sa se contreze unii cu altii, unii nu vor mai primi nimic, este mult mai complicat intr-o situatie de dizolvare a firmei decat intr-una normala. Acum, sincer vorbind, si paradoxal, cererea lor nu ne-a facut rau, decat in primul moment cand au fost socati toti creditorii, furnizorii, partenerii nostri.

DB: Si in faza a doua…?
DS: In faza a doua au realizat ca daca actionarii Flamingo chiar dizolva compania, nu mai poate nimeni sa-si ia banii inaintea altora. Nu se mai merge asa, unii primesc bani, primii sunt cei ce au gajuri, apoi ceilalti, in functie de posibilitati. Deci nu e asa simplu. Si atunci oamenii au realizat ca nu e o solutie dizolvarea companiei ci ca e mai bine ca toti sa puna umarul sa tina compania in viata, nu sa o omoare.

DB: Si cu toate acestea, aveti cateva chemari in judecata – Spar SRL, Genco Trade, Industrial Mecano Import Export…
DS: In primul rand, unii ne-au dat in judecata prosteste, nici nu aveau dreptul sa faca aceasta. Aveau voie sa ceara in judecata daca aveau o creanta exigibila, la data la care ne-au dat in judecata. Ne-au dat in judecata pentru creante viitoare. Oricum, fiind sume mici, am rezolvat repede. Oricum, problema este ca toti furnizorii nostri sa ne sprijine in continuare si noi, in momentul in care vom realiza planul acesta, cu emisiunea de obligatiuni, vom multumi pe toti.

DB: In ce veti investi suma acumulata din emisiunea de obligatiuni?
DS: In marfa. Vom debloca marfa de la furnizori, toti banii se vor duce in working capital.

DB: Revenind la QVT: Care ar fi scenariile posibile pentru incheierea conflictului?
DS: Pai nu exista decat o directie…

DB: Pai si daca ei o tin pe-a lor, ca vor dizolvarea Flamingo?
DS: Ok. Atunci avem doua directii posibile. Da, ei pot sa o tina pe-a lor si sunt in minoritate. Nu aduna numarul necesari de voturi cu 22%. Le-ar trebui cota de control pentru a se opune – 33%. Chiar si asa, ar trebui sa faca o oferta publica, sa cumpere toata firma. Si a doua directie, in care eu cred, sa se alieze planului nostru.

DB: Dumneavoastra personal, cate actiuni aveti la Flamingo?
DS: Am sub 1% din firma.
[quote]Sper ca Altex sa-si revina, sa nu mai faca greseli de management[/quote]
DB: Cate companii au cerut insolventa firmei pana in prezent?
DS: Doua companii ne-au cerut insolventa si am mai avut un caz cu o somatie de plata. Le-am rezolvat pe toate. Desi inca sunt trecute pe rol, s-au rezolvat. Nu au fost scoase pentru ca este vacanta judecatoreasca…in septembrie vor disparea. Cu cei ce ne-au cerut insolventa, nu vom mai avea nicio treaba, nu vom mai face afaceri cu ei.

Flamingo are datorii de 33-34 mil. euro

DB: Am inteles ca ati devenit foarte agresivi in incercarea de a atrage clienti… Am citit pe unele bloguri ca in unele magazine afisati anunturi de genul „Magazinul tau Ultra Pro s-a inchis. Noi suntem aici sa va servim”.
DS: Eu personal nu am auzit de asa ceva. Insa s-ar putea sa fie niste decizii luate la nivel local. Oricum, este agresiva si cred ca este copiata dupa ce s-a intamplat in America acum un an jumatate. Atunci a intrat in insolventa CircuitCity si cei de la BestBuy au facut ceva asemanator. „Magazinul tau CircuitCity s-a inchis, veniti la noi si va vom oferi servicii cel putin la fel de bune”.

DB: Pe intreg anul, ce afaceri estimati?
DS: Daca strangem la timp bani in septembrie-octombrie, putem sa facem mai bine sau mai putin bine trimestrul 4, unul decisiv pentru noi. Insa avand in vedere ca pe primul trimestru am scazut cu circa 40%, cam pe-acolo ne vom situa si la finele anului.

DB: Ce actiuni ati intreprins pentru a reduce costurile Flamingo?
DS: In primul rand am inchis magazinele neprofitabile. Avem circa 80 in prezent, de la 99 la inceputul anului. De asemenea, am restrans marimea unora. Am concediat parte din personal, peste 20%. Avem circa 700 de angajati in prezent. Nu suntem intr-o situatie atat de disperata cum zic unii…

DB: Ce datorii aveti in prezent?
DS: Avem datorii de circa 33-34 mil. euro. Dar nu este o suma mare, sunt datorii normale pentru un retailer de IT, electronice si electrocasnice. Rotim aceasta datorie, deci e in regula.
[quote]Treiber are acea gena nemteasca, de disciplina, pe care ne-am dori-o si noi, latinii, uneori[/quote]
DB:Unde vedeti Flamingo la finele lui 2009 si la finele lui 2010?
DS: La finele lui 2009 va fi o firma relansata. La finele lui 2010, Flamingo va fi confirmat increderea investitorilor. Probabil ca undeva in 2011 vom ajunge la nivelul bursier din 2008, din nou.

DB: Nu vom mai fi in criza si in 2010-2011?
DS: Ba da, dar avand in vedere sezonalitatea business-ului nostru, cred ca la finele lui 2010 deja va fi mai bine. Tot profitul cam atunci se face. Pe 2009, estimez ca intreaga piata de IT va scadea undeva cu 60-65%.

DB: Ce parere aveti de ceilalti jucatori de pe piata, concurentii ai Flamingo?
DS: Cred ca Domo se misca destul de bine, este mai putin afectata de criza economica decat Altex, de exemplu. Cred ca a fost mai bine capitalizat Domo. Sper ca Altex sa isi mai revina, sa nu mai faca greseli majore de strategie, pentru ca incurajez concurenta. Pe de alta parte insa, daca Altex ar iesi de pe piata, ar face loc dezvoltarii noastre.

DB: La fel poate zic si cei de la Altex despre Flamingo…
DS: Da, dar noi suntem mici fata de ei. Daca iesim de pe piata, nu cred ca o sa jubileze ceilalti jucatori, nu am crea cine stie ce spatiu pe piata. Practic, noi si cu Domo suntem de marimea Altexului.

DB: Cati jucatori mari vor mai exista pe piata dupa criza?
DS: Pai 3. Altex, Domo si Flamingo.Toti 3 pe aceasta piata putem fi profitabili si sa ne dezvoltam in paralel.

DB: Si Depozitul de Calculatoare? Adrian Furnica (seful companiei – n.r.) sustine ca va supravietui in mod sigur, chiar mai mult decat Flamingo…
DS: Eu cred ca Depozitul de Calculatoare se va stinge lent. Se va intampla ce a patit Ultra Pro-ul. De ce? Pentru ca insusi modelul de business este falimentar, si ma refer aici la magazine de mici dimensiuni. Daca noi am fi ramas la modelul de business de magazin mic, si noi am fi avut probleme foarte mari.

Rizek dezvolta afaceri, Treiber scoate firmele din impas

DB: Sa vorbim putin si de noul CEO, Stefan Treiber. Cum l-ati descrie ca businessman, comparat cu Jiri Rizek? (fostul CEO, actual consultant al Flamingo – n.r.)
DS: Jiri Rizek era experimentat in dezvoltarea unui business in conditii economice normale, ceea ce a si facut. Pe de alta parte, Treiber este specializat chiar pe scoaterea companiilor din impas. Treiber s-a ocupat de relansarea unor firme, scaparea acestora din faliment si asa mai departe. L-am considerat omul optim in aceasta perioada de criza.

DB: Si care este viitorul lui Rizek in cadrul Flamingo? Mai are de fapt un viitor?
DS: Pana la finele anului, acesta va ramane in mod sigur in companie. Dupa aceea, in functie de ce decidem impreuna, si cu Treiber, ar putea chiar reveni la conducerea firmei. Cel mai probabil insa, Jiri Rizek va intra in board-ul companiei.

DB: Si ca om, cum l-ati descrie pe Treiber?
DS: Pai, este neamt. Adica…are acea gena de disciplina nemteasca pe care ne-am dori-o si noi uneori. In conditiile curente, mai multa disciplina este mai buna, intrucat reprezinta o aliniere a tuturor intereselor companiei.

DB: Pe ce perioada este angajat Treiber?
DS: Nu este o perioada fixa, dar nici nu are voie sa paraseasca firma anul acesta. Dumnealui este practic CEO interimar. La anul vom vedea mai departe cum merg lucrurile.

DB: Pe ce segmente ati inregistrat cresteri ale vanzarilor anul acesta?
DS: Pe niciun segment. IT-ul a scazut cu 60-65%, mai mult decat electrocasnicele. Acest segment a scazut si el, dar mult mai putin. Daca ti se strica frigiderul, n-ai ce-i face…iti iei altul. Daca ti se strica insa MP3 player-ul sau chiar computerul, mai poti amana. Si daca nu-ti iei computer, nu-ti iei monitor, consumabile, imprimante, jocuri. E o reactie in lant.

DB: Unde ati vrea sa fiti in acest moment, pe intreg Globul?
DS: (fara sa ezite) Aici. Practic mi-am amanat concediul pentru a realiza cu eficienta planurile de emisiune a obligatiunilor. A strambat din nas familia, dar le-am zis ca in octombrie, dupa ce termin treaba aceasta, ii duc undeva exotic si i-am convins. Pana la urma, consider ca aceasta perioada este cea mai buna din cariera mea la Flamingo, sunt mandru de ce realizez. Deocamdata sunt concentrat.