Internet/New Media

Unde vad firmele de software luminita de la capatul tunelului

31 Jan, 00:03 • cristian.lacraru
Software-ul a fost unul dintre domeniile neafectate (sau afectate mai putin) de criza economica din ultimii ani, iar principalii jucatori asteapta cresteri si pentru acest an. Care va fi motorul pietei? In acest caz, parerile sunt impartite, dezvoltatorii de profil nominalizand in special domeniile pe care ei au o prezenta semnificativa.
Unde vad firmele de software luminita de la capatul tunelului

„In ultimii ani a avut loc o consolidare a pietei de software si o reasezare a ei in jurul marilor jucatori. Tendinita a fost, si va ramane, de crestere, in special datorita faptului ca Romania este un centru recunoscut de inteligenta IT”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Bogdan Paduraru, director software development al Totalsoft.

Paduraru se asteapta ca anul acesta, cel mai dinamic segment sa fie cel de software pentru dispozitive mobile, impulsionat de explozia tehnologica din ultimii ani. Zona aplicatiilor mobile a fost impulsionata in 2011 de “explozia de smartphone-uri si tablete, situatie care va caracteriza si anul 2012, mai ales datorita lansarii unei noi serii de device-uri Apple”, mai spune acesta.

Compania sa a fost foarte activa in 2011 pe proiecte web si pentru dispozitive mobile, ambele destinate segmentului business-to-business.

Reprezentantul Totalsoft spune ca si zona de servicii livrate in regim SaaS (software as a service – ce presupune plata unui abonament lunar in locul unui cost unitar de licentiere) va inregistra o crestere din ce in ce mai mare. Iar explicatia sta, in opinia sa, in „diminuarea bugetelor de IT ale companiilor, dublata de o nevoie din ce in ce mai acuta de reducere a costurilor, eficientizare si mobilitate”.

Pe de alta parte, Razvan Gidei, CEO al Red Point, crede ca cea mai importanta evolutie va fi remarcata pe zona proiectelor cu finantare europeana.

„Acest fapt va dinamiza intreaga piata, pentru ca firmele care vor beneficia de fonduri europene vor organiza apoi licitatii prin sistemul public de achizitii SEAP. De asemenea cred ca se va continua informatizarea serviciului public, unde suntem inca destul de in urma”, a declarat Gidei pentru DailyBusiness.ro.

Totusi, si Gidei vede o crestere a pietei de servicii SaaS, „pe fondul inovatiei care a crescut in acesti ani”.

„In ceea ce priveste sectorul privat, miza se muta in acest an in zona companiilor medii si mici, care pana acum au amanat investitiile in informatizare”, a mai precizat Gidei.

O crestere pe segmentul SaaS este asteptata si de Adrian Bodomoiu, managing director Wizrom Software. Acesta [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/presiunile-economice-vor-face-companiile-sa-inchirieze-software-71537/]declara la finele anului trecut[/url] ca tot mai multe companii medii si mari vor adopta modelul de licentiere SaaS, in timp ce modelul classic de licentiere va ramane preferatul IMM-urilor.

Acesta [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/business-ul-wizrom-software-ar-putea-stagna-desi-numarul-clientilor-creste-73085/]a declarat, ulterior[/url], ca piata generala de software „se va mentine” in 2012 si a explicat ca atat la nivelul business-ului sau cat si la nivelul pietei este de asteptat o scadere a venitului mediu annual generat de un client.