- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Vezi cum arata si \”ce poate\” prima masa multitouch produsa in Romania (GALERIE FOTO)

14 Sep, 13:22 • emanuel.ceciu
TomTouch, divizia de hardware interactiv a companiei autohtone CS Vision, a lansat pe piata locala o masa multitouch similara cu Microsoft Surface. Compania vrea sa contracteze in tara circa 10 mese TomTouch Multitouch pana la finalul anului. Cititi mai multe despre acest gadget si vedeti-o "in actiune".
Vezi cum arata si \ce poate\ prima masa multitouch produsa in Romania (GALERIE FOTO)

Multitouch inseamna capacitatea de a inregistra, citi si interpreta cel putin 3 atingeri simultane a unei suprafete sensibile la atingere (touchscreen). In cazul TomTouch, suprafata poate permite interpretarea unui numar nelimitat de atingeri, simultane.
[gallery:161]
Spre deosebire de Microsoft Surface, compania romaneasca poate produce masa la comanda, la dimensiuni variabile. Pretul mediu al acesteia este de circa 10.000 euro. La aceasta suma se adauga si pretul aplicatiilor, create in functie de cerintele clientilor. Acestea pot varia de la circa 1.500 la mai multe mii de euro, in functie de complexitatea lor.

Masa TomTouch poate fi folosita ca solutii de prezentare, conferinte, in show-room-uri, dar si in publicitate sau entertainment, acasa.

Compania spera sa vanda si sa inchirieze circa 10 mese anul acesta. Inchirierea unei mese pe timp de o luna ar putea costa undeva intre 5-6.000 euro, au spus marti oficialii CS Vision.

Mesele se vor fabrica si livra la comanda clientilor. „Avem deja 3 clienti care isi arata interesul”, a spus Florin Benga, new business director la CS Vision.

In prezentarea de marti, oficialii companiei au aratat cinci aplicatii, pentru a exemplifica „ce poate” masa. In principal, aceasta identifica atingerile de pe suprafata ei iar, in functie de aplicatie, raspunde intr-un anumit fel (vezi galerie foto).

„Aplicatiile sunt customizabile si de exemplu, pot fi folosite in baruri pentru a identifica o anumita bautura, a afisa in dreptul ei reclame sau pur si simplu pentru efecte speciale”, spune Benga.

Acesta subliniaza ca in prezent nu exista foarte multe aplicatii pe piata, insa acestea pot fi create in functie de cererea clientilor, de catre companie sau chiar de catre dezvoltatori independenti, externi.

Masa se poate livra si cu iesire USB sau pentru orice alt cablu, putand fi atasata si unui laptop sau desktop.

Timpul de livrare al mesei este de circa doua saptamani. Oficialii companiei au spus ca masa este rezistenta, desi „nu au dat chiar cu ciocanul in ea”. In functie de dimensiunile comandate si design, aceasta poate cantari de la circa 20 de kilograme la peste 100.

In Romania se pot comanda mese similare de la Microsoft (care insa nu distribuie in tara, astfel ca trebuie comandate din afara).

Compania CS Vision a fost infiintata in octombrie 2002 de catre Razvan Bagiu, unic actionar. In 2009, firma a generat venituri de 980.000 euro, printre principalii clienti ai companiei numarandu-se Consiliul Judetean Constanta, Consiliul Judetean Brasov, Romtelecom sau Pepsi. Compania produce solutii de design interactiv si arhitectura digitala.

Pe primul semestru CS Vision a generat afaceri de peste 0,5 milioane de euro, pe intreg anul urmarind venituri de circa 1,5 mil. euro.