- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Vodafone: In 3-4 ani vom ajunge la viteze mobile de 100 Mbps

03 Sep, 14:34 • emanuel.ceciu
Tehnologia Long Term Evolution (LTE) va fi lansata si in Romania in 3-4 ani, ca urmare a investitiilor masive in broadband-ul mobil, ducand vitezele de transfer pana la 100 Mbps, considera oficiali ai operatorului Vodafone Romania. Joi compania a anuntat lansarea HSPA+, ce permite viteze de pana la 21,6 Mbps.
Vodafone: In 3-4 ani vom ajunge la viteze mobile de 100 Mbps

„Nu am lansat tehnologia HSPA+ doar ca sa facem o conferinta de presa frumoasa sau sa anuntam un nou serviciu. Exista cerere reala pentru viteze mari de Internet mobil. In special utilizatorii de business sunt flamanzi pentru viteze cat mai performante. In 3-4 ani va exista cerere si pentru LTE si, cel mai probabil, o vom implementa”, a declarat joi Liliana Solomon, CEO al companiei. Aceasta a subliniat ca, tehnologic vorbind, era necesara trecerea prin tehnologia HSPA+ pentru a se ajunge la viteze si mai mari, in viitor.

Totodata, 20% dintre laptopurile din Romania au in prezent anexata si o conexiune mobila, urmand ca in 3-4 ani penetrarea sa ajunga, cel mai probabil, undeva la circa 50%, conform oficialului operatorului telecom.

Desi nu au putut oferi cifre exacte, oficialii Vodafone Romania au declarat ca sunt lideri de piata pe segmentul de broadband mobil, cu „sute de mii de clienti”. „Vanzarile continua sa creasca, desi mai lent decat anul trecut cand a fost un an extraordinar pe aceasta nisa”, a spus Liliana Solomon.

Tarifele pentru HSPA+ vor fi anuntate in viitorul apropiat.

Modemurile, create de compania Huawei, vor costa, la un contract pe doi ani, 19 euro. Retelele au fost construite de Huawei si Ericsson.

„Avand in vedere vitezele ridicate de download, limita nu va mai fi de 1-2 Gb, ci se va ajunge la peste 10 Gb. Daca aceasta cantitate de transfer va fi depasita, viteza va fi redusa, ca si pana acum”, a explicat Liliana Solomon.

In ceea ce priveste economia Romaniei, sefa Vodafone Romania, una dintre cele mai mari companii din tara, cu afaceri de 1,18 mld. euro in 2008 si profit net de 306 mil. euro, a subliniat ca pretul petrolului va fi un factor determinant in ceea ce priveste evolutia crizei.

„Daca barilul de petrol va creste la peste 100 dolari, inseamna ca economia mondiala are probleme. Este o perioada foarte dificila care se reflecta in veniturile tuturor companiilor. Agricultura, in Romania, este de asemenea foarte importanta. Ramane de vazut daca optimismul celor de la Palatul Victoria este intemeiat sau nu, eu nu am culoare politica si nici economist nu sunt”, a spus Solomon.