- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Vodafone numeste un nou CEO in Romania – spaniolul Inaki Berroeta preia conducerea companiei

01 Nov, 12:11 • Redactia DailyBusiness
Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, va parasi la 1 decembrie functia de conducere a companiei, locul ei urmand a fi luat de Inaki Berroeta, anterior CEO la Vodafone Malta, a anuntat luni compania.
Vodafone numeste un nou CEO in Romania - spaniolul Inaki Berroeta preia conducerea companiei

Liliana Solomon a fost numita director de operatiuni pe Europa, urmand sa preia functia de la 1 decembrie 2010. Solomon va coordona operatiunile de la Londra, urmand sa raporteze catre Michel Combe, CEO Europe Region, Vodafone.

„Dupa 5 ani extraordinari petrecuti alaturi de echipa Vodafone Romania, am acceptat o noua provocare in Grupul Vodafone. Am convingerea ca ceea ce am constuit aici impreuna cu colegii mei reprezinta o baza solida pentru dezvoltarea viitoare a companiei”, a declarat Solomon.

Inaki Berroeta are 15 ani de experienta in telecomunicatii, detinand mai multe functii de conducere in Vodafone Group. Inaki este unul dintre primii angajati ai companiei care urma sa devina Vodafone, el alaturandu-se echipei in anul 1995, cand Vodafone Spania era inca Airtel Movil, S.A.

In 1997, Inaki s-a mutat in California USA, alaturandu-se AirTouch International din pozitia de Information Technology Manager, iar in 1999, a lucrat pentru Global Star USA, ca Manager Customer Care & Billing System.

In anul 2000, Inaki a revenit in Spania, iar pana in 2007 a detinut mai multe pozitii executive la Vodafone Spania: Director of Software Development Centre, Head of Enterprise Products and Services, si, in cele din urma, Head of Sales Enterprise, Business Unit for the Northern Region.

Inaki Berroeta este licentiat in Telecomunicatii si are un MBA de la Henley Management College, UK. Spaniol de origine, este casatorit cu Sandy si are doua fiice, Xiaoli si Xianing, in varsta de 11, respectiv de 6 ani.

Liliana Solomon s-a alaturat Vodafone in anul 2005 si a fost CEO al Vodafone Romania in ultimii 5 ani. In aceasta perioada, Vodafone Romania si-a dublat cifra de afaceri si si-a crescut numarul de clienti cu 50%, atingand marje de profit de 45%.

Vodafone Romania schimba CEO-ul intr-o perioada dificila

Inaki Berroeta vine la Vodafone Romania intr-o perioada economica dificila, in care majoritatea operatorilor telecom inregistreaza scaderi ale veniturilor si profitului.

Veniturile din servicii ale operatorului Vodafone Romania au scazut in trimestrul al doilea al anului curent, din cauza conditiilor economice dificile si a reducerii continue a preturilor in cadrul campaniilor promotionale, conform raportului financiar al grupului britanic Vodafone.

„Veniturile organice din servicii au crescut cu 3,7% in Africa si Europa Centrala, insa cresterile Vodacom (Africa de Sud – n.r. ) si din Turcia au fost contrabalansate partial de scaderile inregistrate in Romania si in restul Europei Centrale”.

Vodafone Romania avea la 30 iunie 9,81 mil. de clienti, fata de 9,66 mil. la finalul anului trecut si 9,73 la finalul primului trimestru.

Cifrele de afaceri cumulate ale operatorilor telecom din Romania au fost anul trecut de 4,01 mld. euro, in scadere cu circa 14% fata de 2008, primii cinci operatori inregistrand in 2009 afaceri de 3,49 mld. euro, adica 87% din totalul acestei piete conform informatiilor centralizate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii pe baza situatiilor financiare anuale transmise de operatori.