- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Amendă de până la 10.000 de lei pentru parcarea pe aceste locuri. Legea a intrat de luni în vigoare

25 Oct, 13:45 • Russo George
Firmele și instituțiile care au mai mult de 10 locuri de parcare sunt obligate, până pe 22 aprilie 2024, să aloce o parte dintre acestea gravidelor și celor care sunt însoțiți de copii mici, neconformarea putând atrage amenzi de până la 10.000 de lei. Oricine poate reclama autorităților nerespectarea acestei obligații.
Amendă de până la 10.000 de lei pentru parcarea pe aceste locuri. Legea a intrat de luni în vigoare

Potrivit Legii 280/2023, care a intrat recent în vigoare, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii de până în cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate (la fel ca persoanele cu handicap), iar folosirea acestora de către alte categorii de șoferi va fi sancționată cu amenzi care se vor încadra tot între 2.000 și 10.000 de lei.

Locurile de parcare limitate te scapă de amendă

Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, prevederile menționate nu se aplică: „în spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică”, se arată în lege, potrivit Avocatnet.

Citește și: Bani mai puțini pentru unii bugetari din 2024. Schimbări majore odată cu noua lege a salarizării

Neconformarea celor vizați de aceste prevederi va atrage amenzi mari, firmele putând ajunge să plătească până la 10.000 de lei amendă: „nerespectarea prevederilor art. 4, prin încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.”

Parcare în București
Parcarea în București

Totuși, legea prevede un termen de grație de șase luni pentru ca firmele și companiile să aibă timp să amenajeze și să marcheze locurile de parcare destinate exclusiv gravidelor și persoanelor însoțite de copii de până în cinci ani, răgaz care expiră la data de 22 aprilie 2024.

Constatarea contravențiilor menționate va putea fi făcută fie de către reprezentanții poliției rutiere, fie de către cei ai poliției locale, însă legea conține și o prevedere căreia „orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate”.

Citește și: Fanii Apple vor fi în extaz. iPhone 16 vine cu inovații semnificative, oferind utilizatorilor experiențe îmbunătățite și performanțe superioare