- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cei mai tranzactionati pictori romani pe piata de arta

17 Oct, 17:12 • Redactia DailyBusiness
Artmark organizeaza pe 31 octombrie, la J. W. Marriott din Bucuresti, o licitatie care aduce in prim plan opere de arta apartinand celor mai bine vanduti pictori romani din toate timpurile, insumand peste 1 milion de euro.
Cei mai tranzactionati pictori romani pe piata de arta


Licitatia prezinta 135 de capodopere semnate de 100 de pictori romani. A

u fost selectati cel mai bine cotati artisti ale caror picturi au fost vandute in licitatii publice in perioada anilor 1990 – 2012.

[img=3389][/img] Nicolae Tonitza este detinatorul recordului pentru cea mai scumpa opera de arta tranzactionata vreodata pe piata romaneasca („Nud in iatac”, 290.000 de euro, 2011).  In acesta licitatie, autorul este prezent cu tabloul intitulat „Catrina” (foto), opera ce o reprezinta pe fiica artistului pozand intr-o postura erotica, de micuta Lolita. Tabloul este evaluat intre 100.000 si 200.000 de euro.

Tot pe 31 octombrie va fi licitata opera “Natura statica cu flori, carte si lamai” (foto sus), estimata la 10.000-16.000 de euro, semnata de Alexandru Ciucurencu, provenind din colectia filosofului si poetului Lucian Blaga, achizitionata de acesta direct din atelierul artistului, cu banii castigati in urma traducerii operei “Faust”.

[img=3390][/img] O lucrare emblematica pentru istoria nationala, provenind dintr-o importanta colectie belgiana, este uleiul pe panza intitulat „Descatusarea Romaniei” (foto), semnat de Gheorghe Tattarescu, promotorul neoclasicismului romanesc, avand o valoare estimativa de 5.000 – 10.000 de euro. Reprezentare in cheie alegorica a Romaniei moderne, lucrarea este incadrata la categoria „tezaur national”.


Este una dintre cele trei reprezentari ale „Romaniei descatusate”, destinate curtarii contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei in Principate, Jacques Poumay, dupa abdicarea lui Al. Ioan Cuza.


In acea perioada, Locotenenta Domneasca din Romania i-a solicitat acestuia sa preia conducerea tarii. Un alt exemplar al acestei reprezentari a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel va accepta propunerea, devenind principe al Romaniei la 10 mai 1866.

[img=3388][/img] Nicolae Grigorescu domina clasamentul, cu sapte picturi vandute cu peste 200.000 euro.

Evaluata la 18.000 – 32.000 de euro, opera „Tancucuta cu donita, de la izvor, prin padure”, accentueaza recurenta tematicii bucolice.

Alti artisti care vor fi prezenti la licitatie cu opere valoroase sunt Camil Ressu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Nicolae Darascu, Samuel Mutzner, Max Arnold, Gheorghe Petrascu etc.

Inaintea licitatiei, in perioada 19 – 29 octombrie, se va desfasura, la Palatul Cesianu-Racovita din Bucuresti, expozitia celor mai bine cotati 100 de pictori romani.