- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Creste numarul amatorilor de vizite in podgorii

04 Nov, 07:00 • Redactia DailyBusiness
Numarul persoanelor care aleg sa petreaca o mini-vacanta la podgoriile din Romania va ajunge anul acesta la peste 2.200 de persoane, mai mult de trei sferturi fiind straini, in crestere cu 15% fata de anul trecut, a declarat, pentru DailyBusiness, Gheorghe Fodoreanu, patron al agentiei de turism Visit Travel.
Creste numarul amatorilor de vizite in podgorii

„Acesta este numarul celor ce pornesc la drum exclusiv pentru a vizita podgoriile, centre de degustare si pivnitele din zonele vinicole romanesti, insa numarul celor care viziteaza aceste zone, in drumetiile lor in Romania, va ajunge pana la circa 20.000 anul acesta, in crestere cu 20% fata de anul trecut”, a explicat Iulian Andrei, patron al agentiei turistice Blue Line.

Cei mai interesati sa urmeze calea vinului in Romania sunt germanii, francezii, italienii, olandezii, dar si americanii, iar cele mai cautate zone viticole din tara sunt Cotnari, Jidvei, Murfatlar si Odobesti.

Vizitarea unei crame, cu pachete de degustare, porneste de la circa 50 de euro de persoana si poate ajunge pana la cateva sute de euro.

Cramele Cotnari atrag anual aproape 10.000 de vizitatori, a declarat Anghel Laurentiu, director de marketing Cotnari.

Vizitatorii Cotnari sunt in proportie de 80% straini, in general cunoscatori ai domeniului vinicol, majoritatea afland de oferta producatorului din prezentarile operatorilor de turism extern.

Cotnari ofera pachete de degustare, vizite in hruba si vinoteca, masa si spectacole folclorice. La degustare se ofera patru tipuri de vin, cel mai vechi fiind din 1979.

La Jidvei ajung anual circa 4.000-5.000 de vizitatori, insa numarul celor doritori de a trece pragul fabricii de vin si de a vedea podgoriile din zona este de doua ori mai mare. Acest fenomen are loc pentru ca politica societatii Jidvei SA nu permite un numar prea mare de vizitatori intr-o zi, din cauza activitatii curente a fabricii, precum si a capacitatii reduse a cladirii destinate degustarilor.

„In acest moment inca nu este finalizata constructia spatiului pentru degustare, insa dupa ce vom termina lucrarile numarul de vizitatori zilnici va putea creste”, a explicat Ioan Buia, directorul complexului de vinificatie Jidvei.

Acest lucru se intampla si in cazul altor crame din tara, datorita capacitatii reduse de cazare si a spatiilor de degustare sau a lipsei personalului care se ocupa de primirea, informarea si ghidarea vizitatorilor.

Cei care vin in „pelerinaj” la cramele romanesti innopteaza cel mai adesea in resedintele de judet in care se gasesc podgoriile vizitate, asta pentru ca nu exista suficiente locuri de cazare sau nu exista deloc. Astfel, in Jidvei nu exista unitati de cazare, in Odobesti exista un hotel cu 45 de locuri, dar care este inchis pentru renovari, la fel ca si la Cotnari, acesta urmand sa fie finalizat anul viitor si sa ofere 40 de locuri de cazare.

Totusi, deschiderea mai multor unitati de cazare in aceste zone ar creste numarul turistilor, pentru ca ideea de a innopta intr-o zona curata, nepoluata, si cu un specific aparte atrage in ziua de astazi, sunt de parere reprezentantii agentiei de turism Passion Tourism and Travel, din Prahova, care ofera pachete turistice pe „Drumul vinului”.

Ideea acestui „drum” a fost lansata de fostul ministru al turismului Dan Matei Aghaton in cadrul proiectului „Romania – tara vinului”, la inceputul anului 2003. Estimarile autoritatilor la acea vreme indicau ca proiectul va aduce circa 50.000 de turisti anual, insa promovarea nu a fost puternica, iar ritmul de crestere anual al turistilor pe acest segment este mai mic decat cel prevazut initial.

Pe drumul Ploiesti-Buzau sunt totusi panouri care fac referire la traseele turistice pe acest drum al vinului, iar acum depinde de agentiile de turism sa includa in pachetele lor turistice localitatile unde microclimatul a permis dezvoltarea unei culturi a vinului, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Intrucat numarul acestor turisti este in crestere se poate ca in curand mai multe agentii sa constientizeze potentialul acestui tip de turism si sa includa in destinatiile vizate de pachetele lor zonele viticole importante din tara, a spus Traian Badulescu, purtator de cuvant al ANAT.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cozonacul românesc în 2025- între tradiție, inovaţie şi echilibru nutrițional
Cozonacul românesc în 2025- între tradiție, inovaţie şi echilibru nutrițional
Google, căutat de UE la copyright. Ancheta deschisă de Comisia Europeană vizează o amendă de 10% din venituri
Google, căutat de UE la copyright. Ancheta deschisă de Comisia Europeană vizează o amendă de 10% ...
Locul de muncă plătit cu 120.000 de euro pe an în Danemarca. Ce calificări trebuie să aibă doritorii
Locul de muncă plătit cu 120.000 de euro pe an în Danemarca. Ce calificări trebuie să aibă doritorii
Carnea de porc pentru masa de Crăciun. Recomandările experților și prețurile din 2025
Carnea de porc pentru masa de Crăciun. Recomandările experților și prețurile din 2025
Concedieri 2026. O mare bancă elvețiană ar putea concedia 10.000 de angajați până în 2027
Concedieri 2026. O mare bancă elvețiană ar putea concedia 10.000 de angajați până în 2027
Taxa care va crește factura de energie. Cât vor plăti în plus românii și de când se aplică
Taxa care va crește factura de energie. Cât vor plăti în plus românii și de când se aplică
Perspective sumbre pe piața muncii în 2026. Expert HR: „Numărul de șomeri va crește. Depinde foarte mult de deschiderea acelor oameni de a se reorienta”
Perspective sumbre pe piața muncii în 2026. Expert HR: „Numărul de șomeri va crește. Depinde ...
Donald Trump îi cere lui Zelenski să organizeze alegeri în plin război și acuză „lipsa democrației” în Ucraina
Donald Trump îi cere lui Zelenski să organizeze alegeri în plin război și acuză „lipsa democrației” ...
Sărbători cu prețuri mai mari. Cât au ajuns să coste brazii de Crăciun și cum se descurcă românii în anul scumpirilor
Sărbători cu prețuri mai mari. Cât au ajuns să coste brazii de Crăciun și cum se descurcă românii ...
Covid, versiunea 2025-2026. O nouă formă de gripă, extrem de agresivă, se răspândește rapid. Britanicii iau deja măsuri specifice pandemiei de Covid!
Covid, versiunea 2025-2026. O nouă formă de gripă, extrem de agresivă, se răspândește rapid. Britanicii ...
Vizita ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, anulată din motive medicale. Programul militar româno-german continuă la nivel de secretari de stat
Vizita ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, anulată din motive medicale. Programul militar ...
Ce salariu are un mecanic de locomotivă la CFR. Suma la care nimeni nu se aștepta
Ce salariu are un mecanic de locomotivă la CFR. Suma la care nimeni nu se aștepta
S-a prăbușit un avion, posibil cu șapte oameni la bord! Nu se știe dacă sunt supraviețuitori
S-a prăbușit un avion, posibil cu șapte oameni la bord! Nu se știe dacă sunt supraviețuitori
Grindeanu, despre ieșirea social-democraților de la guvernare: PSD nu amenință niciodată fără analiză internă
Grindeanu, despre ieșirea social-democraților de la guvernare: PSD nu amenință niciodată fără ...
Vladimir Ionaș: Ieșirea PSD de la guvernare ar fi o greșeală. Partidul ar trebui să vizeze excluderea USR din Executiv
Vladimir Ionaș: Ieșirea PSD de la guvernare ar fi o greșeală. Partidul ar trebui să vizeze excluderea ...
PSD-iștii vor vota dacă rămân la guvernare. Grindeanu: ”Să continue investițiile locale, ăsta e șantaj?”
PSD-iștii vor vota dacă rămân la guvernare. Grindeanu: ”Să continue investițiile locale, ăsta ...
Ce salarii primesc militarii care se înrolează voluntar. Ministerul Apărării a făcut anunțul: „Vor fi pregătiți între 1.000 şi 10.000 de militari”
Ce salarii primesc militarii care se înrolează voluntar. Ministerul Apărării a făcut anunțul: „Vor ...
Călin Georgescu va fi judecat pentru propagandă legionară. Instanța a respins excepțiile prin care se cerea întoarcerea dosarului la procurori
Călin Georgescu va fi judecat pentru propagandă legionară. Instanța a respins excepțiile prin care ...