- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Viata dubla de corporatist-rocker: Cum recalculezi TVA-ul cu chitara in mana (FOTO, VIDEO)

09 Jul, 19:55 • cristina.mihai
Personajele: Cativa corporatisti seriosi. Locul: La o masa, intr-un club langa patinoarul Floreasca. Actiunea: Un interviu despre o pasiune redescoperita - muzica. Morala: Uneori trebuie sa te arunci in fata "lupilor" ca sa castigi. Povestea: Si-au facut o trupa rock, s-au inscris la un concurs, au muncit zi de zi ca sa invete piesele si au castigat. Chiar daca, spun ei, nu stiu sa cante.
Viata dubla de corporatist-rocker: Cum recalculezi TVA-ul cu chitara in mana (FOTO, VIDEO)

Paul Roman, managing partner al firmei de consultanta IT – Pras, si-a dorit mereu sa cante, insa a considerat ca nu are talent. Bogdan Georgescu, seful firmei imobiliare Colliers, a vrut inca din copilarie sa invete sa cante la un instrument, iar George Talpos, managing partner la firma de decoratiuni interioare Decorin, a fost dintotdeauna fascinat de lumea scenei. Cei trei manageri si-au urmat in cele din urma visul: au format anul trecut o trupa rock, alaturi de alti trei tineri corporatisti, iar urmatorul obiectiv este sa ajunga sa cante pe un stadion.

Cum ajungi sa pui in aplicare o pasiune aproape uitata? Treaba mai putina de la birou, ca urmare a crizei, nevoia de a-ti crea o noua zona de confort, in momentul in care mediul de business este extrem de impredictibil, constientizarea nevoii de dezvoltare personala pe langa cea profesionala, contrabalansarea psihologica a unei perioade mai slabe in business prin cautarea unor satisfactii in alte zone si nu in ultimul rand, pur si simplu, din intamplare.

Totul a inceput printr-o conjunctura favorabila. In vara lui 2009, o tanara care tocmai isi pierduse job-ul din publicitate, pe numele sau Cristiana Florea, a inceput sa ia lectii de chitara. „Era un mod bun de a-mi umple timpul”, spune ea, acum copywriter la Leo Burnett.

Cristianei i s-a alaturat Leonard Heroiu, senior consultant IT in firma Pras, si care a fost dintotdeauna pasionat de cantat. Pentru el, muzica este singura pasiune, asa ca a „cantat in corurile tuturor bisericilor”. Incet-incet a inceput sa se formeze trupa, care ii mai are in componenta pe cei trei manageri de la inceputul povestii – Bogdan Georgescu, la clape, Paul Roman, chitara solo, si George Talpos, baterie. Cristiana canta la chitara „armonie”, tinand ritmul melodic, iar Heroiu este solistul vocal.

Ultimul venit este Adrian Theodorescu, specialist IT la McDonald’s, care canta la chitara bas. El este singurul care nici nu s-a putut bucura prea mult dupa ce trupa a castigat concursul organizat de Music Club, pe 30 iunie, pentru pasionatii de rock din companii, pentru ca trebuia sa rezolve problemele tehnice urgente legate de cresterea TVA-ului.

La competitia din Music Club au participat cateva zeci de corporatisti printre care Gabriela Lungu, managing partner The Practice, care a facut parte din trupa 23, sau formatia ArboManiacs, condusa de Calin Rotarus, seful ArboInteractive. Toti participantii au interpretat cover-uri dupa piesele unor trupe deja celebre.

Mai multe filmari din cadrul show-ului puteti vedea pe blogul lui Gabriel Boaca, fondatorul regiei de publicitate online Digital4 si muzician amator.

DailyBusiness.ro s-a intalnit cu membrii trupei, denumita The Jagers, nume ales dupa bautura preferata a membrilor, Jagermaister, un tip de lichior de origine germana din plante si condimente.

Entuziasmul lor fata de muzica poate fi asemanat doar cu naivitatea frumoasa a copilariei: acea perioada in care orice pare posibil si oricat de indepartat ar fi scopul final de situatia reala, este doar la o aruncatura de bat distanta, pentru ca important nu e sa ajungi acolo, ci sa te distrezi pe drum.

In cazul The Jagers, un vis deja a fost implinit: cel de a canta pe o scena. Acum au un nou scop, sa cante si pe un stadion.

Este important de stiut ca noi nu stim sa cantam„, spun membrii trupei aproape in cor. Ca un exemplu al stadiului in care trupa se afla, Georgescu marturiseste ca si-a „scris notele pe clape”, ca sa poata canta corect.

Si atunci cum au castigat concursul de trupe amatoare din Music Club, luna trecuta? In principal, prin perseverenta. Adica au repetat atat de mult cele doua piese cu care au concurat, incat le-a iesit.

Pentru prestatia de pe scena, unde au castigat premiul cel mare, au repetat in fiecare zi timp de o luna. Faptul ca au castigat le-a dat aripi, iar acum unii membri ai trupei vor sa se inscrie la festivalul Stufstock din Vama Veche. Altii sunt, insa, mai sceptici si considera ca inca nu sunt pregatiti pentru un festival.

Faptul ca muzica a devenit o joaca serioasa ii ajuta si sa se destinda, si sa isi reincarce bateriile, dupa munca de birou.

„Este un mod fabulos sa te descarci si sa te relaxezi dupa job”, spune Georgescu, mai ales ca in aceasta perioada nevoia de performanta si succes nu mai vine atat de mult din zona de business, unde criza a cam nivelat peisajul.

The Jagers repeta, in general, o data pe saptamana, iar pentru cei 6 membri aceasta activitate este o modalitate buna de a petrece mai mult timp alaturi de ceilalti, unii dintre ei cunoscandu-se inca din scoala generala.

„Suntem prieteni si am gasit aceasta pasiune comuna”, spune Bogdan Geogescu.

„TH (Adrian Theodorescu – n.r.), spre exemplu, mi-a fost coleg de generala si cand a auzit de trupa s-a dus acasa si a luat de pe perete o chitara de la Reghin, care a fost agatata acolo de tatal sau„, povesteste amuzat George Talpos, adaugand ca in seara concursului Theodorescu era foarte presat de timp pentru ca trebuia sa ajunga la birou si sa se ocupe de trecerea la TVA-ul de 24%. „Vroia sa plece. I-am zis sa stea putin sa vedem daca castigam si el imi raspundea tot timpul-‘bine, dar ce fac cu TVA-ul?‘. Imediat ce s-au anuntat castigatorii s-a dus la munca stresat, dar fericit”, povesteste Talpos.

Aceasta pasiune comuna este, insa, si o experienta care ii face sa isi regandeasca raportul lor, ca manageri, fata de putere.

„In companie sunt obisnuit ca orice spun sa se faca. Aici suntem toti egali si ideile mele nu sunt acceptate neaparat de toata lumea. Acum sunt mult mai deschis in a primi idei din partea angajatilor”, spune Georgescu, care este descris de majoritatea membrilor trupei ca fiind „sef”, „dictator”, „intransigent” sau „un pic comunist” in raport cu grupul.

Descrierile sunt datorate, in special, apetentei pentru organizare a sefului Colliers, care involuntar se transpune si in grupul muzical din cand in cand in rolul de manager.

Pe langa organizatorul prin excelenta, in trupa mai sunt si doi „artisti” – ambii lucreaza, paradoxal, in IT. „Eu si Paul suntem visatorii trupei”, spune Leonard Heroiu, vocalul formatiei si senior consultant in cadrul firmei de IT Pras Consulting, detinuta de colegul de trupa, Paul Roman.

Pentru Heroiu, muzica este cel mai mare hobby. „Am cantat in corurile tuturor bisericilor din Bucuresti”, spune el. Paul Roman iubeste de asemenea muzica, asa ca spune amuzat ca obiectivul lui este sa „invete notele”. Colegii de trupa spun ca el este cel mai muncitor dintre toti si ca entuziasmul sau ii motiveaza.

George Talpos este ceva mai precaut, si certaret, pentru ca tot timpul vrea sa iasa totul bine, spun colegii lui. Leo este vazut ca fiind vedeta trupei, iar Cristiana ca promotor.

Trupa The Jagers a castigat primul loc la concursul din Music Club cu doua cover-uri dupa piesele Supergirl (Reamonn) si Chassing Cars (Snow Patrol).

[dbvideo=463]

Unii din membrii trupei spun ca profita de aceasta perioada in care nu mai este chiar atat de mult de munca la serviciu pentru a avea ceva mai multa grija si de dezvoltarea lor personala.

„Pentru mine programul de lucru trebuie sa se termine la 18:00”, spune George Talpos, care este contrazis in cor de prietenii si colegii sai de trupa, prin urmare completeaza „asta atunci cand nu sunt comenzi importante”.

Totusi, Talpos spune ca in ultima perioada si-a schimbat atitudinea fata de angajatii firmei pe care o conduce. Nemaifiind atat de multe comenzi ca inainte de criza, „nu se mai lucreaza sambetele, spre exemplu, decat atunci cand sunt comenzi urgente”, marturiseste el. Cel de-al treilea manager din trupa, Paul Roman, spune ca in cazul companiei sale atmosfera de lucru a fost intotdeauna destinsa si deschisa. „Eu am lucrat in Vodafone, asa ca am vrut sa creez o companie in care mediul de lucru sa fie unul prietenesc”, spune Roman, care a infiintat Pras in 2002.
[dbvideo=464]

Chiar daca trupa a devenit una din activitatile preferate din timpul liber, cantaretii de ocazie nu neglijeaza partea profesionala, unde au aspiratii la fel de mari.

Pentru Talpos, manager in decoratiuni interioare, cel mai important obiectiv profesional in urmatoarea perioada este sa mentina business-ul la un nivel suficient de mare incat sa nu fie nevoit sa recurga la disponibilizari. Paul Roman spune ca isi doreste sa creasca firma de IT. „Anul acesta suntem la nivelul din 2008”, spune Roman.

Obiectivul lui Paul Roman este cu atat mai important de realizat cu cat, in urma cu cativa ani, si-a propus ca la 40 de ani sa vanda firma si sa plece cu barca in jurul lumii. „Acum am 35 de ani, inca vreau sa vand la 40 de ani, dar cum am deja o familie, cu barca o sa ma plimb mai aproape de casa”, spune, zambind, Roman.

Cristiana, cea mai tanara componenta a trupei, si copywriter la Leo Burnett, spune ca isi doreste pe plan profesional un premiu mare in publicitate, in timp ce Leonard Heroiu, senior consultant IT, spune ca cel mai mare plan al sau este sa scape de ratele de la banca. Mai are 20 de ani.

Seful Colliers are ca obiectiv profesional sa revina ca „lider incontestabil al pietei imobiliare” pana la finalul lui 2011 (in 2009 firma a coborat de pe primul loc pe pozitia a treia – n.r.). Pentru anul acesta, Georgescu estimeaza o crestere a business-ului de 20-25% fata de anul trecut. „Initial am spus ca o sa crestem cu 25-30%, mergand chiar spre 50%, acum insa cred ca va fi pana in 25%”, spune Georgescu.

In viata personala, prioritatile managerilor trupei sunt familia si prietenii, insa unii mai au si alte vise. Spre exemplu, obiectivele lui Georgescu sunt sa isi intemeieze o familie, sa construiasca o scoala si sa dezvolte trupa.

Totusi, chiar daca au personalitati si prioritati diferite, membrii trupei The Jagers au deja un obiectiv comun. Visul lui Paul Roman – sa ajunga sa cante pe un stadion – incepe sa fie impartasit si de ceilalti. Dar, la fel ca in copilarie, pentru ei mult mai importante decat destinatia sunt drumul si distractia din timpul lui.

Prin urmare, „rock on”!