La început de iunie, nopțile aduc temperaturi plăcute și un cer în general variabil, cu posibile ploi slabe în sud-estul și centrul țării. Vântul va sufla liniștit, iar valorile minime vor varia considerabil, de la răcoarea depresiunilor din estul Transilvaniei până la aerul cald al Dealurilor de Vest. Izolat, ceața își poate face apariția, mai ales în zonele joase. În București, vremea rămâne agreabilă, cu minime confortabile și șanse reduse de ploaie.
Te-ar mai putea interesa și: Vreme extremă la început de iunie. România se confruntă cu primul val de caniculă din 2025
Noaptea de 4 spre 5 iunieÎn țară:
Cerul va fi în general variabil, cu unele înnorări mai pronunțate în regiunile sud-estice și centrale, unde, în primele ore ale nopții, pot apărea izolat averse slabe. Vântul va fi slab până la moderat, dar poate prezenta intensificări scurte asociate ploilor. Temperaturile minime vor varia considerabil, de la valori scăzute de 9–11°C în estul Transilvaniei, până la 20–22°C în Dealurile de Vest. În unele zone, mai ales în depresiuni sau în apropierea apelor, este posibilă formarea ceții.
În București:
Cerul se va menține variabil, cu posibile înnorări temporare în prima parte a nopții, când nu sunt excluse averse slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu posibile intensificări scurte în timpul ploilor. Temperatura minimă se va încadra între 15 și 18°C.
În țară:
Vremea va deveni deosebit de caldă pentru începutul lunii iunie, cu maxime cuprinse între 29–30°C în nord și centru și 36–37°C în zonele cele mai calde din Banat și sud-vestul Olteniei, unde se va instala canicula. Disconfortul termic va fi resimțit în special în Câmpia Română și Câmpia de Vest, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Pe litoral, temperaturile vor fi mai blânde, între 24 și 29°C.
Cerul va fi variabil, însă în a doua parte a zilei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice – local în zonele montane și submontane, și pe arii restrânse în restul țării, cu probabilitate mai mare în nord-vest și sud-est. În unele locuri, cantitățile de apă pot depăși 15–25 l/mp, existând și risc de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, dar poate avea intensificări în timpul averselor. Temperaturile minime ale nopții vor varia între 9 și 22°C. În orele dimineții și pe timpul nopții, pe spații restrânse, se poate semnala ceață.
În București:
Vremea va fi caldă și disconfortul termic va fi accentuat, cu ITU apropiat sau chiar la pragul critic de 80. Cerul va fi în general senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Maxima zilei va atinge 32–33°C, iar minima nopții va fi de 17–18°C.
În țară:
Vremea călduroasă va continua, în special în regiunile vestice, sudice și estice, unde disconfortul termic se va menține ridicat. ITU va trece din nou peste pragul critic în zonele de câmpie. Temperaturile maxime se vor situa între 27 și 34°C, cu valori mai scăzute (22–24°C) pe litoral, iar minimele nocturne vor fi între 10–11°C în depresiunile din estul Carpaților și 20–22°C în Dealurile de Vest.
Pe parcursul zilei, în special după-amiaza și seara, cerul va avea înnorări temporar accentuate, fiind așteptate averse, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului, mai ales în zona montană, dar și local în Transilvania, Oltenia, Maramureș, sudul Banatului, nordul Moldovei și al Munteniei. În restul teritoriului, aceste fenomene vor apărea doar izolat. Ploile pot fi torențiale, cu cantități de apă ce vor depăși 30 l/mp în unele locuri, și pot fi însoțite de vijelii și grindină. Pe alocuri, dimineața și noaptea se poate forma ceață.
În București:
Vremea va rămâne caldă, cu disconfort termic accentuat. Ziua va debuta cu cer variabil, dar după-amiaza va crește probabilitatea de înnorări, ploi de scurtă durată, descărcări electrice și vânt temporar mai intens. Temperatura maximă va fi în jur de 32°C, iar cea minimă între 16 și 18°C.
Te-ar mai putea interesa și: Cina devreme, sănătate pe termen lung: De ce ora mesei contează mai mult decât crezi